Συρία: Ευχαριστίες Μπάιντεν στους Κούρδους για το πλήγμα κατά του ΙΚ – Ποιος ήταν ο Αλ Κουραΐσι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εξάλειψαν  μείζονα τρομοκρατική απειλή» και ο «αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους ανατινάχθηκε προβαίνοντας «σε μια ύστατη κίνηση δειλίας», επεσήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ως απολογισμό της επιδρομής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε  ότι έλαβε κάθε δυνατό προληπτικό μέτρο για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία , ανέφερε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και τρεις γυναίκες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε δημοσίως τους Κούρδους της Συρίας για την συμβολή τους  συνολικά στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους την ώρα που αμερικανικές πηγές κατηγορούν την Τουρκία ότι με τη στάση της «αντιμάχεται τις δυνάμεις που αντιμετωπίζουν την τρομοκρατική αυτή οργάνωση».

«Ο αλ Κουράισι σκοτώθηκε, όπως και η οικογένειά του, χωρίς μάχη»

Οι Αμερικανοί στρατιώτες «έδωσαν την ευκαιρία στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Άμπου Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράισι να παραδοθεί, αλλά εκείνος επέλεξε τελικά να ανατιναχθεί, υποστήριξε απόψε ο στρατηγός Κένεθ ΜακΚένζι.

«Σκοτώθηκε, όπως και η οικογένειά του, χωρίς μάχη», ενώ προσπαθούσαμε να τον καλέσουμε να παραδοθεί και του προσφέραμε την επιλογή να επιζήσει», είπε ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού (Centcom).

Λόγω της ισχυρής έκρηξης στον δεύτερο όροφο, οι Αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν τον «εμίρη» του ΙΚ νεκρό, στο έδαφος, έξω από το κτίριο, πρόσθεσε.

Τζιχαντιστής με ψευδώνυμα: «Καθηγητής» ή «καταστροφέας» -Ποιος ήταν ο Αλ Κουραΐσι

Ο Αλ Κουραΐσι είχε αναλάβει την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους τον Οκτώβριο του 2019, μετά το θάνατο του αλ Μπαγκντάντι  και θεωρείται ότι ευθύνεται και για το διωγμό της κουρδόφωνης μειονότητας των Γιαζίντι στο Ιράκ.

Ο Αμίρ Μοχάμεντ Σαΐντ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μάουλα, αυτοαποκαλείτο «εμίρης» Άμπου Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράισι, επειδή το ψευδώνυμο «Κουράισι» δείχνει ότι καταγόταν απευθείας από τον προφήτη Μωάμεθ.

Ο Αλ Χασίμι Αλ Κουράισι γεννήθηκε πιθανότατα το 1976 και ήταν τουρκμενικής καταγωγής. Ο πατέρας του κήρυττε κάθε Παρασκευή στο τοπικό τζαμί. Πρώην αξιωματικός στον στρατό του Σαντάμ Χουσέιν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ισλαμικών Επιστημών της Μοσούλης και εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη σύλληψη του Σαντάμ, το 2003, σύμφωνα με την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Counter Extremism Project (CEP).

Φυλακίστηκε το 2004 στην αμερικανική φυλακή του Στρατοπέδου Μπούκα (νότιο Ιράκ), η οποία θεωρείται το «φυτώριο» του τζιχαντισμού στο Λεβάντε. Εκεί γνωρίστηκε με τον Μπαγκντάντι. Για άγνωστους λόγους, αφέθηκε ελεύθερος και τάχθηκε στο πλευρό του πρώην συγκρατουμένου του. Αλ Μπαγκντάντι που το 2010 ανέλαβε τα ηνία του ιρακινού παρακλαδιού της Αλ Κάιντα και λίγο αργότερα ίδρυσε αρχικά το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και κατόπιν και τη Συρία (Νταές).

Στη γενέτειρά του, το Ταλ Αφάρ, 70 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης, πολλαπλασιάστηκαν τα εργαστήρια κατασκευής εκρηκτικών και τα σχέδια επιθέσεων. Ο «Άμπου Όμαρ ο Τουρκμένος» έπαιξε «κεντρικό ρόλο στην εκστρατεία εξόντωσης της μειονότητας των Γιαζίντι, όπου σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ οι γυναίκες μετατράπηκαν σε σκλάβες του σεξ», ανέφερε  ο Ζαν-Πιερ Φιλιού, καθηγητής στο Sciences-Po του Παρισιού και ειδικός σε θέματα τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Ως επικεφαλής της οργάνωσης, χωρίς να έχει εμφανιστεί ποτέ δημοσίως, προσπάθησε να την «αναγεννήσει», παρά τις απώλειες των εδαφών που είχε υπό τον έλεγχό του το ΙΚ την περίοδο 2014-19, όταν ίδρυσε το υποτιθέμενο «χαλιφάτο» του σε εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ.

Υπό την ηγεσία του άλλωστε ενισχύθηκε το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (σ.σ. δηλαδή, το Αφγανιστάν),  που έχει γίνει η κυριότερη απειλή για τους Ταλιμπάν, αφού κατάφερε να πλήξει ακόμη και το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, τον Αύγουστο του 2021 .

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση – Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος