Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος ενεργοποιήθηκε σήμερα προς το Κομπάνι, πόλη της βόρειας Συρίας με κυρίως κουρδικό πληθυσμό, η οποία παραμένει περικυκλωμένη από κυβερνητικές δυνάμεις. Η πρώτη αυτοκινητοπομπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έφτασε στην περιοχή, μεταφέροντας κρίσιμη βοήθεια για τους αμάχους που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.
Η εκεχειρία μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και των κουρδικών δυνάμεων παρατάθηκε χθες για ακόμη 15 ημέρες, μετά την υποχώρηση των τελευταίων μπροστά στην προέλαση του συριακού στρατού. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να επανακτήσει τον έλεγχο σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια.
Κάτοικοι του Κομπάνι ανέφεραν νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πόλη αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων πολιτών από τις γύρω περιοχές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού στρατού, έχουν ανοίξει δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι: ο ένας προς το Κομπάνι και ο δεύτερος προς τη γειτονική επαρχία Χασάκα, που θεωρείται προπύργιο των Κούρδων.
Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Συρία, Σελίν Σμιτ, επιβεβαίωσε ότι η αυτοκινητοπομπή έφτασε με επιτυχία στην πόλη. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας στη Συρία, Γκονσάλο Βάργκας Γιόσα, διευκρίνισε ότι το κομβόι αποτελείται από 24 φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν κυρίως τρόφιμα και καύσιμα ντίζελ, απαραίτητα για την επιβίωση των κατοίκων εν μέσω χειμερινών συνθηκών. Όπως ανέφερε, η αποστολή πραγματοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία με τις συριακές αρχές.
Το Κομπάνι βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα κουρδικά κέντρα της βορειοανατολικής Συρίας, και παραμένει περικυκλωμένο από κυβερνητικές δυνάμεις. Οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι η πόλη τελεί υπό πολιορκία, παρά το γεγονός ότι το 2015 είχαν καταφέρει να την απελευθερώσουν από το Ισλαμικό Κράτος έπειτα από σκληρές και πολύμηνες μάχες. Η νίκη εκείνη είχε προσδώσει στο Κομπάνι ισχυρό συμβολισμό, καθώς αποτέλεσε την πρώτη σημαντική ήττα των τζιχαντιστών στη Συρία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος