Συνταγματικές τροποποιήσεις στη Ρωσία για την αποδοχή των νέων περιοχών

Array

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, η Άνω Βουλή του Ρωσικού Κοινοβουλίου, ενέκρινε σήμερα ομόφωνα τέσσερις ομοσπονδιακούς συνταγματικούς νόμους σχετικά με την αποδοχή των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (DPR, LPR), καθώς και των περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τους νόμους, οι κάτοικοι των τεσσάρων νέων οντοτήτων αναγνωρίζονται ως Ρώσοι πολίτες από τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, την ημέρα που οι περιοχές εντάχθηκαν στη Ρωσία, και έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να μην δεχθούν τη ρωσική υπηκοότητα, αναφέρει η TAS.

Τα έγγραφα διευκρινίζουν ότι οι κάτοικοι των νέων περιοχών μπορούν να αποκτήσουν ρωσική υπηκοότητα υποβάλλοντας αίτηση και όρκο ως Ρώσοι πολίτες.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, το DNR και το LNR θα διατηρήσουν το καθεστώς των δημοκρατιών μετά την ένταξη στη Ρωσία και τα ρωσικά θα είναι η επίσημη γλώσσα τους.

Οι Περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορίζια θα ενταχθούν επίσης στη Ρωσία ως συνιστώσες οντότητες και θα συνεχίσουν να ονομάζονται «περιοχές».
Τα σύνορα των δημοκρατιών και των περιφερειών θα είναι τα ίδια με αυτά που «υπήρχαν την ημέρα της δημιουργίας και της προσάρτησις τους στη Ρωσία».
Οι συνταγματικές αποφάσεις διευκρινίζουν ότι τα σύνορά τους με άλλες χώρες θα θεωρούνται κρατικά σύνορα της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους νόμους, το DΝR και το LΝR προσχωρούν στη Ρωσία εντός των συνόρων του 2014 που περιέχονται στα συντάγματά τους.
Η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει από την ημέρα προσχώρησης των νέων περιοχών στη Ρωσία έως την 1η Ιανουαρίου 2026.

Σύμφωνα με το TAS, υποκαταστήματα ρωσικών ομοσπονδιακών κρατικών φορέων θα ιδρυθούν στις νέες δημοκρατίες και περιφέρειες έως την 1η Ιουνίου 2023.
Η Ρωσία κήρυξε την προσχώρησή της σε τέσσερις περιοχές μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας, το οποίο οι δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο έχουν απορρίψει ως αναγκαστική ψηφοφορία και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: https://vecer.mk/svet/ustavni-izmeni-vo-rusija

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος