Σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας: Σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης και εκκενώσεις καταυλισμών

Σημάδια αποκλιμάκωσης εμφανίζει η κρίση στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας μετά τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Από την Τρίτη δεν έχουν γίνει σοβαρά επεισόδια στα σύνορα, οι Λευκορώσοι άδειασαν τον πρόχειρο καταυλισμό και μετέφεραν όλους τους μετανάστες σε στεγασμένους χώρους σε κοντινή απόσταση και αναχώρησε και η πρώτη πτήση από το Μινσκ με Ιρακινούς πολίτες για τον επαναπατρισμό τους.

Παρ’ όλα αυτά η Πολωνία δεν πείθεται από τις ενέργειες της Λευκορωσίας. Οι αρχές λένε ότι οι χθεσινές προσπάθειες παραβίασης των συνόρων ήταν οι μεγαλύτερες το τελευταίο διάστημα και μάλιστα συντονισμένες από Λευκορώσους συνοριοφύλακες και το ίδιο αναμένουν και απόψε, δίνοντας μάλιστα εικόνες μεταναστών να περπατούν κατά μήκος των συνόρων.

Οι χώρες τις περιοχής είναι δύσπιστες για τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Λουκασένκο ανησυχώντας για το τι ανταλλάγματα μπορεί να ζητάει, όπως άρση των κυρώσεων και αναγνώριση της προεδρίας του.

Όσον αφορά σε αυτούς που πέρασαν τα σύνορα, έχουν ήδη απελαθεί καθώς η πολωνική κυβέρνηση έχει αλλάξει το νόμο και δεν επεξεργάζεται αιτήσεις ασύλου κάτι για το οποίο επικρίνεται έντονα.

Όσοι ήταν σε κακή κατάσταση με υποθερμία και άλλα προβλήματα νοσηλεύονται αλλά το όνειρό τους να φτάσουν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Και το ταξίδι του επαναπατρισμού είναι το πιο πιθανό.

Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος