Σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας: Η κρίση μπορεί να διαρκέσει μήνες, λέει ο Μπουάστσακ

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας προειδοποίησε ότι η κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία μπορεί να διαρκέσει μήνες, λέγοντας ότι οι μετανάστες «επιτέθηκαν στα πολωνικά σύνορα» ξανά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι πολωνικές δυνάμεις εκτόξευσαν την Τρίτη δακρυγόνα και ανέπτυξαν κανόνια νερού εναντίον ανθρώπων που προσπαθούσαν να περάσουν τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, έχουν κατασκηνώσει στα σύνορα, με τη Δύση να υποστηρίζει ότι είναι μια κρίση που σχεδιάστηκε από τη Λευκορωσία για να διχάσει την ΕΕ.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας να μην επιλυθεί γρήγορα. Ίσως κρατήσει μήνες αυτή η υπόθεση. Ελπίζω όχι για χρόνια», είπε ο Μάριους Μπουάστσακ, μιλώντας στο πολωνικό Radio Jedynka την Τετάρτη.

Ο υπουργός είπε ότι οι εντάσεις στα σύνορα συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν την ίδια μέθοδο και τα ίδια μέσα όπως την Τρίτη. Η υπηρεσία συνοριοφυλάκων είπε ότι εντόπισε «161 απόπειρες παράνομης διέλευσης» την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων «δύο βίαιων επεισοδίων.

Η πολωνική αστυνομία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένου ενός συνοριοφύλακα και ενός στρατιώτη. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι κανένας τραυματίας δεν παρέμεινε στο νοσοκομείο.

Ο δημοσιογράφος από το Κίεβο, Κώστας Ονισένκο, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” τόνισε ότι η Πολωνία είναι δύσκολο να δεχθεί τους μετανάστες στο έδαφός της, ενώ τα ΜΜΕ προσκείμενα στον Λουκασένκο έγραψαν ότι παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους.

«Το βασικό ζητούμενο είναι η διαχείριση των συγκεκριμένων 4.000-5.000 ατόμων που είναι στα σύνορα. Ενδεχομένως είτε θα επιστρέψουν σταδιακά προς τη χώρα τους, είτε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν υπάρξει συμφωνία με την Άγγελα Μέρκελ» τόνισε.

Πηγή: theguardian.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος