Συνομιλίες αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν στη Ντόχα

Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια συναντήσεων στη Ντόχα, όπου κατήγγειλαν την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, ενώ τόνισαν κάποια πρόοδο, ειδικά στον αγώνα κατά του οπίου, σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτές τις συνομιλίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Ντόχα του Κατάρ, είναι ο ειδικός εκπρόσωπος για το Αφγανιστάν Thomas West, η ειδική απεσταλμένη για τις γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα Rina Amiri, καθώς και η επικεφαλής των Η.Π.Α. αποστολή στο Αφγανιστάν Karen Decker, με έδρα τη Ντόχα.

Από την πλευρά των Ταλιμπάν, η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει «ανώτερους εκπροσώπους Ταλιμπάν», χωρίς να τους κατονομάζει, καθώς και «επαγγελματίες τεχνοκράτες». Το Κατάρ διαδραματίζει βασικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021 μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Κατά τη συνάντηση, η αμερικανική αντιπροσωπεία εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν και κατηγόρησε τους Ταλιμπάν για «επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως όσον αφορά τις γυναίκες, τα κορίτσια και τις ευάλωτες κοινότητες».

Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία, οι αρχές των Ταλιμπάν επιβάλλουν συνεχώς νόμους για να επιβάλουν την αυστηρή τους άποψη για το Ισλάμ, για παράδειγμα το κάψιμο μουσικών οργάνων που κατασχέθηκαν το Σάββατο στην επαρχία Χεράτ (δυτικά).

Ταυτόχρονα, η αντιπροσωπεία «σημείωσε» την «ανανεωμένη δέσμευση» των Ταλιμπάν να μην επιτρέψουν στη χώρα τους να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για επιθέσεις με στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, αναγνωρίζοντας «τη μείωση των τρομοκρατικών επιθέσεων μεγάλης κλίμακας με στόχο αμάχους Αφγανούς».

Η Ουάσιγκτον ζήτησε επίσης «την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων Αμερικανών πολιτών» στο Αφγανιστάν. Όσον αφορά την καταπολέμηση του οπίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι αναγνώρισαν μια «σημαντική μείωση» στις καλλιεργούμενες εκτάσεις αυτή τη σεζόν, επειδή οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια του φυτού από το οποίο εξάγεται το όπιο.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της αφγανικής κεντρικής τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, δηλώνοντας ότι «λαμβάνουν υπόψη» τη μείωση του πληθωρισμού και την αύξηση των εξαγωγών και εισαγωγών αγαθών το 2023. Ήταν «ανοιχτή σε τεχνικό διάλογο για τα θέματα της οικονομικής σταθεροποίησης σύντομα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μετάφραση/Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος