Συνομιλία Τζόνσον – Πούτιν πριν την κρίσιμη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους ομολόγους του σε όλο τον κόσμο καθώς πλησιάζει η κρίσιμη Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα COP26. Σήμερα (Δευτέρα 25/10) ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο κ. Τζόνσον χαιρέτισε τα βήματα που έχει κάνει η Ρωσία τις τελευταίες ημέρες και τις δεσμεύσεις της προς το «καθαρό μηδέν» εκπομπών έως το 2060.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα αυξήσει περαιτέρω αυτόν τον στόχο για την επίτευξη του «καθαρού μηδενός» έως το 2050, καθώς και ότι θα κάνει περαιτέρω πρόοδο στον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών.

Επιπλέον ο Μπόρις Τζόνσον προσδοκά και σε μια φιλόδοξη εθνική συνεισφορά από την πλευρά της Ρωσίας.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε τη λύπη του που δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει προσωπικά στη Σύνοδο Κορυφής της COP26, υπό το φως της κατάστασης του κορονοϊού στη Ρωσία», αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι η τρέχουσα σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρωσία δεν είναι αυτή που θέλουμε. Είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διμερείς δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των δηλητηριάσεων στο Σόλσμπερι το 2018. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ουκρανικής κυριαρχίας».

Ο κ. Τζόνσον αναφέρεται, είπε ότι «ως συνάδελφοι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες με μακρά, κοινή ιστορία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία έχουν την ευθύνη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και τη διαφύλαξη διεθνών συμφωνιών όπως η Πυρηνική Συμφωνία για το Ιράν».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε «τη σημασία της όποιας αναγνώρισης των Ταλιμπάν να εξαρτάται από τη συμπεριφορά τους, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος