Συνομιλία Μπλίνκεν με τον ΥΠΕΞ της Νικαράγουας

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε χθες Παρασκευή με τον νικαραγουανό ομόλογό του, τον Ντένις Μονκάδα, κι υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η Ουάσιγκτον στη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στη Μανάγουα για να οικοδομηθεί καλύτερο μέλλον για τον λαό της Νικαράγουας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνδιάλεξη των υπουργών έγινε την επομένη της αποφυλάκισης και της απέλασης στις ΗΠΑ 200 και πλέον νικαραγουανών πολιτικών κρατουμένων. Σχεδόν όλοι τους ήταν επικριτές της κυβέρνησης, διαφόρων πολιτικών χρωμάτων, που είχαν συλληφθεί και φυλακιστεί στο πλαίσιο της εκστρατείας καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα τα τελευταία χρόνια.

Καταδικάστηκε Επίσκοπος

Δικαστήριο της Νικαράγουας καταδίκασε χθες Παρασκευή τον καθολικό επίσκοπο Ρολάντο Άλβαρες να εκτίσει ποινή κάθειρξης 26 και πλέον χρόνων, μια ημέρα αφού ο κληρικός και επικριτής του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα αρνήθηκε την αποφυλάκισή του και την απέλασή του στις ΗΠΑ.

Ο κληρικός καταδικάστηκε για υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και διασπορά ψευδών ειδήσεων· του επιβλήθηκε επίσης να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο, ενώ του αφαιρέθηκε η υπηκοότητα.

Η αστυνομία συνέλαβε τον επίσκοπο τον Αύγουστο, έπειτα από εβδομάδες που παρέμεινε κλειδαμπαρωμένος σε ακίνητο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας μαζί με άλλους ιερωμένους.

Ο Ρολάντο Άλβαρες επρόκειτο να είναι ο 223ος πολιτικός κρατούμενος που η κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα αποφυλάκισε και έστειλε αεροπορικώς στις ΗΠΑ προχθές Πέμπτη, αλλά αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος με προορισμό το αεροδρόμιο Ντάλες, κοντά στην Ουάσιγκτον.

Σε δηλώσεις του που αναμεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος Ορτέγα, στον οποίο οι πολιτικοί του αντίπαλοι προσάπτουν αυξανόμενο αυταρχισμό, χαρακτήρισε τους αποφυλακισθέντες «εγκληματίες», «μισθοφόρους» των ΗΠΑ και άλλων ξένων δυνάμεων που επιδιώκουν την υπονόμευση της νικαραγουανής κυβέρνησης και «εθνικής κυριαρχίας», διαμηνύοντας πως ο επίσκοπος θα οδηγείτο πίσω στη φυλακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος