Σύνοδος Κορυφής: Τι αναφέρουν τα συμπεράσματα για τα Δυτικά Βαλκάνια

Μια ευρεία βεντάλια ζητημάτων ξεκίνησε την Πέμπτη 23/6 η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. η οποία και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 24/6.

Εκ των βασικότερων ζητημάτων της ατζέντας η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν την «πλήρη και απερίφραστη δέσμευση της ΕΕ στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και ζητούν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης, με τρόπο αναστρέψιμο και αξιοκρατικό.

Ακόμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου και ιδίως εκείνων που σχετίζονται με την ανεξαρτησία και τη λειτουργία της δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Καλεί επίσης τους εταίρους να εγγυηθούν τα δικαιώματα και την ίση μεταχείριση των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημειώνει ακόμα, ότι ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συζητήσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας και ζητά την ταχεία επίλυση των τελευταίων ζητημάτων που απομένουν, ώστε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι είναι επείγον να σημειωθεί απτή πρόοδος στην επίλυση των εκκρεμών διμερών και περιφερειακών διαφορών, ιδίως του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Στο ίδιο κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 12 Ιουνίου 2022 από τους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στις Βρυξέλλες, η οποία είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και την πλήρη λειτουργία της χώρας και προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Για το σκοπό αυτό καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή των 14 βασικών προτεραιοτήτων που καθορίζονται με ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνες που συνιστούν ένα ουσιαστικό σύνολο μεταρρυθμίσεων, προκειμένου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επανέλθει για να αποφασίσει σχετικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος