Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι τα μέτρα για αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια

Μετά από ένα δύσκολο μπρα ντε φερ με την Ουγγαρία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του χρόνου, με εξαίρεση την μεταφορά μέσω χερσαίου αγωγού τροφοδοσίας, κάτι που ζητούσε μετ’ επιτάσεως ο Όρμπαν.

Το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε περιλαμβάνει και άλλα μέτρα για τη Ρωσία. Με το νέο πακέτο κυρώσεων μπαίνουν στη μαύρη λίστα της ΕΕ 60 προσωπικότητες. Αναμεσά τους ο επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, πατριάρχης Κύριλλος και η φημολογούμενη ερωμένη του Πούτιν, πρώην Ολυμπιονίκης της ρυθμικής Αλίνα Καμπάεβα. Την ίδια στιγμή βγαίνει από το διεθνές δίκτυο SWIFT η Sberbank, η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα.

Σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση για την ενέργεια και η λήψη μέτρων για την αποκλιμάκωση των τιμών. Στην ατζέντα βρίσκεται η επισιτιστική κρίση και η άμυνα.

Η ΕΕ πάντως δεν θα συζητήσει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στο πλαίσιο του επόμενου πακέτου κυρώσεων που θα επιβάλει στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νέχαμερ. «Το εμπάργκο στο αέριο δεν θα συζητηθεί, ο (Γερμανός καγκελάριος) Όλαφ Σολτς το έχει επίσης ξεκαθαρίσει», επεσήμανε ο Νέχαμερ προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της Sυνόδου Kορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες. «Το ρωσικό πετρέλαιο είναι πιο εύκολο να αντικατασταθεί (…) το αέριο είναι εντελώς διαφορετικό και για τον λόγο αυτό ένα εμπάργκο στο αέριο δεν θα αποτελέσει θέμα για το επόμενο πακέτο κυρώσεων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 χώρες της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει και την εξαίρεση που ζητούσε.  «Οι οικογένειες μπορούν να κοιμούνται ήρεμα, αποφύγαμε την πιο παράλογη ιδέα», αντέδρασε ο Ορμπάν με βίντεο που ανήρτησε στο Facebook. «Θα μας ήταν αδύνατο να λειτουργήσουμε την ουγγρική οικονομία με τον πιο ακριβό (μη ρωσικό) πετρέλαιο (…) κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ατομική βόμβα, αλλά καταφέραμε να το αποφύγουμε», υπογράμμισε.

Η Ουγγαρία, περίκλειστη χώρα δίχως πρόσβαση στη θάλασσα, εξαρτάται κατά το 65% για τον εφοδιασμό της με πετρέλαιο από τον αγωγό Ντρούζμπα. Ήταν αντίθετη στην αρχική πρόταση για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αν δεν λάμβανε εξαίρεση για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους περίπου 800 εκ. ευρώ για να προσαρμόσει τις υποδομές της.

Χάρη στις εθελοντικές δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Βαρσοβίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα περικόψει κατά «περίπου 90% τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος της χρονιάς», επεσήμαναν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η ΕΕ έχει σχέδιο να απαγορεύσει το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Θα αγοράζουμε 90% λιγότερο» σημείωσε ο Μπορέλ.

Την ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με επίκεντρο την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις χώρες της Ε.Ε, εξέφρασε η Πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να συζητηθεί το έβδομο πακέτο κυρώσεων «γιατί τα πράγματα δεν βελτιώνονται στην Ουκρανία».

Υπάρχει μία εξαίρεση 18 μηνών για την Τσεχία προκειμένου να τους δώσουμε τον χρόνο να διυλίσουν συγκεκριμένα προϊόντα. Άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία χρειάζονται μία σύντομη περίοδο για την επανεγκατάσταση των διυλιστηρίων τους, για την οποία δεν ορίσαμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα” δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Οι τσακωμοί στην Ευρώπη πρέπει να σταματήσουν” ήταν το μήνυμα που έστειλε παρεμβαίνοντας στη Σύνοδο Κορυφής ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος