Σύνοδος κορυφής Ν. Κορέας – Κίνας – Ιαπωνίας οδηγεί σε συμφωνία στενότερης τριμερούς συνεργασίας

Σύνοψη
  • Προώθηση εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.
  • Αποφεύχθηκαν όμως ακανθώδη ζητήματα, όπως η Ταϊβάν και η Β. Κορέα.

Στο πλαίσιο τριμερούς συνόδου κορυφής που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Σεούλ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα σε κοινή δήλωση εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν αυτές τις συναντήσεις τακτικά και χωρίς διακοπή.

«Η θεσμοθέτηση της τριμερούς συνεργασίας ενισχύει τις αντίστοιχες διμερείς σχέσεις και προωθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή της Βορειοανατολικής Ασίας και βοηθά στην προώθηση ενός κόσμου στον οποίο οι χώρες, μεγάλες και μικρές, μπορούν να ωφεληθούν παγκοσμίως», υπογραμμίζουν στην κοινή ανακοίνωση ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιούν Σουκ-γελ, και οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας και της Κίνας, Φούμιο Κισίντα και Λι Τσιανγκ, αντίστοιχα.

Μεταξύ των ετών 2008 και 2012 οι τρεις χώρες διεξήγαγαν ετησίως συνόδους κορυφής των αρχηγών κυβερνήσεων, όμως οι διαφορές μεταξύ της Σεούλ και του Τόκιο σχετικά με τις συνέπειες της ιαπωνικής κυριαρχίας στην κορεατική χερσόνησο (1910-1945) είχαν σαν αποτέλεσμα να περιοριστεί το ενδιαφέρον για αυτές τις συναντήσεις, με την τελευταία να διεξάγεται πριν από 4 χρόνια. Παράλληλα, η έλλειψη διαφάνειας της Κίνας σχετικά με την πανδημία και την προέλευσή της διεύρυνε το χάσμα μεταξύ των τριών γειτόνων τα τελευταία χρόνια.

Από τότε όμως που ο Γιούν ανέλαβε την εξουσία στη Νότια Κορέα το 2022, μαζί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό προσπάθησαν να εξαλείψουν τις μεταξύ τους διαφορές, ενισχύοντας την ίδια στιγμή τη στρατιωτική τους συνεργασία με τον παραδοσιακό τους εταίρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα, οι τρεις χώρες τόνισαν ότι αυτή τριμερής σύνοδος κορυφής της Σεούλ «έχει σημαντική σημασία για την αναζωογόνηση της τριμερούς συνεργασίας», προσθέτοντας ότι θα διεξαχθούν συνομιλίες για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για μια συνθήκη τριμερούς ελεύθερου εμπορίου, καθώς και για στενότερη συνεργασία σε βασικούς τομείς όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η δημόσια υγεία, η επιστήμη, η ασφάλεια και η αλληλεγγύη σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Σύνοδος κορυφής Ν. Κορέας – Κίνας – Ιαπωνίας οδηγεί σε συμφωνία στενότερης τριμερούς συνεργασίας
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν την ενίσχυση των σχέσεων τους σε κρίσιμους τομείς (Photo by Chung Sung-Jun / POOL / AFP)

Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της συνόδου δεν έγινε κάποια αναφορά στο ακανθώδες ζήτημα της Ταϊβάν και την αυξανόμενη κινεζική πίεση στο νησί, ενώ μόνο αποσπασματικά συζητήθηκε το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, το οποίο ανησυχεί όλο και περισσότερο τη Σεούλ και το Τόκιο, αλλά το Πεκίνο εδώ και χρόνια είναι επιφυλακτικό για την ενεργοποίηση νέων κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Η κοινή δήλωση περιορίστηκε στο να υπενθυμίσει τη σημασία της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Κορεατική Χερσόνησο και τη Βορειοανατολική Ασία, καθώς και της «αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου».

Πηγές: AFP, Reuters, Al Jazeera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος