Σύνοδος Κορυφής G7: Στο επίκεντρο πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή, επισιτιστική κρίση και κλίμα

Για τρεις ημέρες οι Βαυαρικές Άλπεις θα είναι το επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής: υπό την εντύπωση επειγουσών παγκόσμιων κρίσεων, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) θα δεχθεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ομάδας G7 ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών της Δύσης στο ανάκτορο Elmau από το μεσημέρι της Κυριακής. Κυρίαρχο θέμα είναι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι παγκόσμιες συνέπειές του.

Για δεύτερη φορά μετά το 2015 η Γερμανία οργανώνει στο ανάκτορο Έλμαου των Βαυαρικών Άλπεων τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G7. Οι ηγέτες κατέφθασαν από χθες στη βαυαρική πρωτεύουσα, πρώτος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, και λίγο αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μέχρι σήμερα το μεσημέρι καταφθάνουν και οι υπόλοιποι μαζί με τους ηγέτες προσκεκλημένων χωρών, όπως Ινδίας, Ινδονησίας, Νότιας Αφρικής Σενεγάλης. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει πριν την έναρξη της συνόδου σήμερα το μεσημέρι κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η ατζέντα της συνόδου κορυφής χαρακτηρίζεται από μια συσσώρευση κρίσεων που δεν έχει προηγούμενο στην σχεδόν 50χρονη ιστορία της ομάδας κρατών της G7. «Θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που παρουσιάζει αυτή η νέα κατάσταση σε όλους μας μόνο μαζί», είπε ο Σολτς σε βίντεοσκοπημένο μήνυμα του Σάββατο.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας καθορίζει ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεων», δήλωσαν κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης στο Ελμάου το βράδυ του Σαββάτου. Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση και η ενεργειακή κρίση, που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, θα καταλάβουν πολύ χώρο στις συνομιλίες. Θα πρέπει επίσης να συζητηθούν η κλιματική κρίση και οι συνέπειες της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού. «Το Elmau είναι στα βουνά, σίγουρα δεν θα μετακινήσουμε βουνά εκεί», είπε ο Scholz για τις προσδοκίες του. Αλλά οι ηγέτες θα μπορούσαν να «πάρουν σημαντικές αποφάσεις και να προετοιμάσουν πράγματα που είναι χρήσιμα για όλους μας».

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, χιλιάδες αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί από την υπόλοιπη Γερμανία, αλλά και από τις άλλες χώρες του G7. Με σύνθημα “Η δικαιοσύνη μπορεί να είναι διαφορετική!” μια συμμαχία περίπου 15 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο κέντρο του Μονάχου. Περίπου 6.000 διαδηλωτές κάλεσαν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της G7 να καταπολεμήσουν αποφασιστικά τη φτώχεια και, ως συνέπεια του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, να τερματίσουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα και να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στην καταπολέμηση της πείνας. Η συμμετοχή πάντως ήταν πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη. Οι διοργανωτές περίμεναν 20.000 συμμετέχοντες, η αστυνομία μέτρησε 4.000 άτομα. Πριν εφτά χρόνια οι διαδηλωτές είχαν φτάσει τις 30.000. Ο πόλεμος της Ουκρανίας άμβλυνε τις αντιδράσεις κατά της Δύσης.
Από σήμερα οι κινητοποιήσεις μεταφέρονται στα βουνά των Άλπεων κοντά στον τόπο της συνόδου κορυφής το Έλμαου.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος