Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Πανδημία και προσφυγικό στην ατζέντα – Bαρύ το κλίμα για Τουρκία

Η ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, η μετανάστευση, η Τουρκία και η Ρωσία απασχολούν την Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες με μια ανταλλαγή απόψεων με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τις παγκόσμιες προκλήσεις και τα γεωπολιτικά θέματα.

Μεταξύ των βασικών ζητημάτων και η εξέταση των ευρωτουρκικών σχέσεων για ακόμα μία φορά, όπως είχε επισημανθεί το Μάρτιο.

Όπως είπε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορελ προσερχόμενος τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες όμως χρειάζεται δουλειά, κυρίως στο Κυπριακό.

Μακρόν: Θα συζητηθεί η πολιτική σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Πρόεδρος της Γαλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας, που θα συζητηθεί στο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών, δήλωσε ότι «σε συνέχεια μιας συλλογικής δουλειάς που έχει γίνει, θα διαλευκάνουμε τις γραμμές για την επανεκκίνηση του διαλόγου και χαίρομαι γι’ αυτό». Πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί το μεταναστευτικό και η πολιτική σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι θέσεις της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής: Συνέχεια αποκλιμάκωσης και συνέπεια από την Τουρκία

Την ανάγκη η Τουρκία να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποφύγει ενέργειες που θα προκαλούσαν πισωγύρισμα, τόσο στις ελληνοτουρκικές όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αναμένεται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Το Προσχέδιο Συμπερασμάτων που υπάρχει, προς το παρόν, υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι η θετική ατζέντα υπόκειται στον όρο της αναστρεψιμότητας, ενώ καλεί εμμέσως την Άγκυρα να απέχει από παράνομες ενέργειες. Χαιρετίζει την αποκλιμάκωση αλλά σημειώνει πως πρέπει να έχει και διάρκεια.

Εδικότερα αναφέρει: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλωσορίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί”.

Παράλληλα, αναμένεται να επισημανθεί η έλλειψη προόδου όσον αφορά τις σχέσεις με την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει προσηλωμένο στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή η Αθήνα πιέζει να υπάρξει ρητή αναφορά απόρριψης των τουρκικών ισχυρισμών περί δύο κρατών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, θα συζητηθεί κυρίως η εξωτερική διάσταση. Όπως λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Πρέπει να δώσουμε εντολή για δράση που θα αποφέρει αποτελέσματα γρήγορα».

Ανάλυση Ν. Μελέτη: Δεν μπορεί να είναι το προσφυγικό κάθε φορά η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την Τουρκία

Οι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν από την Κομισιόν επιτάχυνση της χρηματοδότησης του σχεδίου για το μεταναστευτικό σε σχέση με τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, ενώ θα τεθεί πιο έντονα το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο προσχέδιο θα αναφέρεται επίσης ότι “η στόχευση πολιτικών κομμάτων και μέσων ενημέρωσης δείχνει μεγάλη οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Το βασικό θέμα στην ατζέντα ωστόσο θα είναι η ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, σύμφωνα με την επιστολή Μισέλ. «Η επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την ΕΕ, μαζί με την έναρξη του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID, θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία τους καλοκαιρινούς μήνες και μετά», σημειώνει. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις του ιού, για να περιοριστεί η διάδοσή τους συντονισμένα. «Όπως συμφωνήσαμε τον Φεβρουάριο, θα συμμετάσχουμε σε μια πρώτη ανταλλαγή διδαγμάτων από την πανδημία μέχρι στιγμής, προκειμένου να προετοιμαστούμε καλύτερα για μελλοντικές κρίσεις. Θα συζητήσουμε πώς η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να ηγείται των προσπαθειών για τον εμβολιασμό στον κόσμο, μέσω εξαγωγών και δωρεών και πώς μπορεί να αυξηθεί η προσφορά εμβολίων παγκοσμίως», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Εξάλλου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τη Ρωσία, μετά τη συζήτηση που είχαν στη σύνοδο κορυφής του Μαΐου, θα εξετάσουν τις πρόσφατες αποφάσεις σχετικά με τη Λευκορωσία, ενώ αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα για τη Λιβύη, το Σαχέλ και την Αιθιοπία.

Η οικονομική ανάκαμψη και εφαρμογή του NextGenerationEU

Η οικονομική ανάκαμψη θα συζητηθεί τη δεύτερη ημέρα της συνόδου που θα ξεκινήσει γύρω στις (10.00 ώρα Ελλάδας) «Θα εξετάσουμε την εφαρμογή του NextGenerationEU. Μόλις εγκριθούν, τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα επιτρέψουν μια πλήρη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάκαμψη. Θα ανοίξουν, επίσης, το δρόμο για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ τις επόμενες δεκαετίες», επισημαίνει στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ.

Στο τέλος της δεύτερης ημέρας της συνόδου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με τον πρόεδρο του Eurogroup, με θέμα τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, την πορεία της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών και θα συζητήσουν για το συντονισμό των πολιτικών στην ζώνη του ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος