Σύνοδος κορυφής αραβοϊσλαμικών κρατών στην Ντόχα: Πλήρης στήριξη στο Κατάρ και επανεξέταση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με το Ισραήλ

Οι ηγέτες του αραβοϊσλαμικού κόσμου που συναντήθηκαν τη Δευτέρα (15/9) στη Ντόχα ζήτησαν την επανεξέταση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με το Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή του εναντίον ηγετώντης Χαμάς στο Κατάρ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της κοινής δήλωσης, το οποίο είδε το AFP.

Η σύνοδος κορυφής στη Ντόχα υιοθέτησε μια κοινή δήλωση που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, αλλά σε ένα προσχέδιο που είδε το AFP, καλούσε «όλα τα κράτη να λάβουν όλα τα δυνατά νομικά και αποτελεσματικά μέτρα για να εμποδίσουν το Ισραήλ να συνεχίσει τις ενέργειές του εναντίον του παλαιστινιακού λαού, μεταξύ άλλων… επανεξετάζοντας τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μαζί του και κινώντας νομικές διαδικασίες εναντίον του».

Επιπρόσθετα στα συμπεράσματα από την κοινή δήλωση σύμφωνα με το Al Jazeera, οι ηγέτες ανέφεραν:

  • Η βίαιη επιθετικότητα του Ισραήλ κατά του Κατάρ υπονομεύει κάθε προοπτική ειρήνης στην περιοχή.
  • Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη δειλή και παράνομη επίθεση του Ισραήλ κατά του Κράτους του Κατάρ.
  • Απόλυτη αλληλεγγύη προς το Κατάρ και υποστήριξη των μέτρων που λαμβάνει για να απαντήσει.
  • Μία επίθεση σε έναν ουδέτερο τόπο διαμεσολάβησης υπονομεύει τις διεθνείς ειρηνευτικές διαδικασίες.
  • Επαίνους για την πολιτισμένη και σοφή στάση του Κατάρ στην αντιμετώπιση της προδοτικής επίθεσης.
  • Υποστήριξη των προσπαθειών των μεσολαβητών Κατάρ, Αιγύπτου και Ηνωμένων Πολιτειών για τον τερματισμό της επιθετικότητας στη Γάζα.
  • Επαίνους για τον εποικοδομητικό και αξιέπαινο ρόλο του Κατάρ στη μεσολάβηση και την υποστήριξη για την εδραίωση της ασφάλειας.
  • Απόλυτη απόρριψη των προσπαθειών να δικαιολογηθεί η ισραηλινή επιθετικότητα με οποιοδήποτε πρόσχημα.
  • Απόλυτη απόρριψη των επαναλαμβανόμενων απειλών του Ισραήλ για πιθανή νέα επίθεση κατά του Κατάρ.

Ο Xοσάμ Ζάκι, αναπληρωτής γραμματέας της Αραβικής Ένωσης, δήλωσε ότι «η σύνοδος κορυφής έστειλε ένα μήνυμα στον κόσμο ότι το Κατάρ δεν είναι μόνο του. Αντίθετα, απολαμβάνει ευρεία αραβική και ισλαμική υποστήριξη».

«Η διαμεσολάβηση και η διαπραγμάτευση διαδραματίζουν δύο σημαντικούς ρόλους σε κάθε σύγκρουση και δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο επιθέσεων. Αυτό που συνέβη στο Κατάρ δείχνει στον κόσμο ότι το Ισραήλ δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και ενεργεί με τρόπο που δεν είναι πολιτισμένος και δεν είναι αποδεκτός σε καμία μορφή», προσέθεσε.

Εμίρης Κατάρ κατά Νετανιάχου: Έχει επικίνδυνη ψευδαίσθηση, θέλει ο αραβικός κόσμος να γίνει μια σφαίρα ισραηλινής επιρροής

Νωρίτερα κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι προσπάθησε να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Όποιος εργάζεται επίμονα και μεθοδικά για να δολοφονήσει το μέρος με το οποίο διαπραγματεύεται έχει σκοπό να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο αλ Θάνι.

«Αν το Ισραήλ επιθυμεί να δολοφονήσει τους ηγέτες της Χαμάς, γιατί τότε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις; Αν επιθυμεί να επιμείνει στην απελευθέρωση των ομήρων, γιατί τότε δολοφονεί όλους τους διαπραγματευτές; Πώς μπορούμε να φιλοξενήσουμε στη χώρα μας διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες από το Ισραήλ, ενώ εκείνοι στέλνουν drones και αεροπλάνα για αεροπορικές επιδρομές εναντίον της χώρας μας;», διερωτήθηκε.

Είπε ακόμα πως η σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε μετά τη «μεγάλη επιθετική ενέργεια» και ότι οι πολίτες και οι κάτοικοι «αιφνιδιάστηκαν, όχι μόνο επειδή η επίθεση ήταν αντίθετη με την κυριαρχία ενός κράτους και παραβίαζε το διεθνές δίκαιο», αλλά και λόγω αυτής της «δειλής επιθετικής ενέργειας».

Η ισραηλινή «επιθετικότητα είναι κατάφωρη, προδοτική, δειλή» και ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει μετατραπεί σε πόλεμο εξόντωσης, είπε ακόμα Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Ο εμίρης του Κατάρ δήλωσε ότι η χώρα του μεσολαβεί και καταβάλλει «προσπάθειες για να τερματιστεί αυτός ο καταστροφικός πόλεμος που διεξάγεται εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και που έχει μετατραπεί σε γενοκτονία».

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ήταν έτοιμες να ολοκληρωθούν με τη βοήθεια της αδελφικής χώρας της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση πολλών ομήρων. Το Ισραήλ συνεχίζει την αδιαλλαξία και την επιμονή του να συνεχίσει τον πόλεμο», προσέθεσε.

Επιτέθηκε επίσης στον Ισραηλινό πρωθυπουργό κατηγορώντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «ονειρεύεται η αραβική περιοχή να γίνει μια σφαίρα ισραηλινής επιρροής». «Και αυτό είναι μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση», τόνισε ο αλ Θάνι.

«Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να σταματήσει να εφαρμόζει διπλά πρότυπα και να τιμωρήσει το Ισραήλ για όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει», ανέφερε ακόμα.

Αλ Σίσι: Οι πρακτικές του Ισραήλ έχουν ξεπεράσει τα όρια της διπλωματικής και στρατιωτικής λογικής

Παίρνοντας τον λόγο κατά την έκτακτη αραβοϊσλαμική σύνοδο κορυφής που διοργανώνεται στη Ντόχα από το Κατάρ μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά μελών της διαπραγματευτικής ομάδας της Χαμάς, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στη χώρα δήλωσε ότι οι τρέχουσες ενέργειες του Ισραήλ εμποδίζουν κάθε πιθανότητα σύναψης νέων ειρηνευτικών συνθηκών στη Μέση Ανατολή.

Όπως δήλωσε αυτή η «σημαντική σύνοδος κορυφής συγκλήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία ολόκληρη η περιοχή αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση».

«Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω: αυτή η επιθετικότητα αντικατοπτρίζει σαφώς ότι οι πρακτικές του Ισραήλ έχουν ξεπεράσει τα όρια της διπλωματικής και στρατιωτικής λογικής. Έχουν υπερβεί όλα τα όρια. Καταδικάζουμε έντονα την επιθετικότητα του Ισραήλ έναντι του Κατάρ», προσέθεσε.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή εμποδίζει το μέλλον της ειρήνης, απειλεί την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των λαών
της περιοχής και δημιουργεί εμπόδια στις πιθανότητες για νέες ειρηνευτικές συμφωνίες, ενώ ακυρώνει ακόμη και τις υπάρχουσες», προσέθεσε.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ακόμα ότι το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει ότι η ασφάλεια και η κυριαρχία του δεν θα επιτευχθούν με τη βία, αλλά με τον σεβασμό του νόμου και της κυριαρχίας των άλλων κρατών.

«Η αλαζονεία του Ισραήλ απαιτεί ένα κοινό όραμα για την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία», δήλωσε ο αλ Σίσι, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος καταδικάζει ενέργειες που «στοχεύουν αμάχους και λιμοκτονούν έναν ολόκληρο λαό».

Ερντογάν: Ο Νετανιάχου σκοπεύει να βυθίσει τη Μέση Ανατολή στο χάος – Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει χωρίς κυρώσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στην έκτακτη αραβοϊσλαμική σύνοδο κορυφής που διοργανώνεται στη Ντόχα του Κατάρ μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά μελών της διαπραγματευτικής ομάδας της Χαμάς στη χώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» και έκανε λόγο για μία «άπληστη και αιμοδιψή νοοτροπία μεταξύ των Ισραηλινών αξιωματούχων».

«Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους αδελφούς μου από την Παλαιστίνη και το Κατάρ που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας του Ισραήλ. Διοργανώσαμε έκτακτες συνόδους κορυφής λόγω της γενοκτονίας που διέπραξε το Ισραήλ», ανέφερε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η κλιμακούμενη ισραηλινή επιθετικότητα αποτελεί άμεση απειλή για την περιοχή μας», προσέθεσε και σημείωσε πως «ελπίζω ότι οι σημερινές μας αποφάσεις θα μεταφραστούν σε μια γραπτή δήλωση που θα απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Έχει καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου σκοπεύει να συνεχίσει τις σφαγές εναντίον του παλαιστινιακού λαού και να βυθίσει την περιοχή στο χάος. Αντιμετωπίζουμε μια τρομοκρατική νοοτροπία. Αυτή η νοοτροπία επιβιώνει χάρη στην ατιμωρησία των εγκλημάτων που διαπράττει», ανέφερε ακόμα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «το γενοκτονικό Ισραήλ πρέπει να σταματήσει» και ανέφερε πως «το Ισραήλ δεν θα σταματήσει χωρίς κυρώσεις».

«Η δήλωση ορισμένων χωρών ότι προτίθενται να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος είναι ένα θετικό βήμα. Ωστόσο, αυτά τα βήματα θα δυσκολευτούν να αποδώσουν καρπούς αν δεν υποστηριχθούν με συγκεκριμένες κυρώσεις κατά του Ισραήλ», προσέθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πρέπει ασκηθεί οικονομική πίεση στο Ισραήλ. «Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε διακόψει όλες τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ. Η εμπειρία του παρελθόντος έχει αποδείξει την επιτυχία μιας τέτοιας πίεσης», ανέφερε ακόμα.

«Οι Ισραηλινοί πολιτικοί επαναλαμβάνουν ψευδαισθήσεις για το λεγόμενο Μεγάλο Ισραήλ. Πρέπει να αγωνιστούμε για να παραπέμψουμε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους στη Δικαιοσύνη σύμφωνα με τους διεθνείς νομικούς μηχανισμούς», ανέφερε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακόμα ανέφερε ότι ο αραβοϊσλαμικός κόσμος «πρέπει να φτάσει σε επίπεδο αυτονομίας σε ορισμένους τομείς. Πιστεύω ότι πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας σε αυτούς τους τομείς για να κερδίσουμε τα επόμενα 10 χρόνια».

«Πρέπει να αναπτυχθούν μηχανισμοί κοινής συνεργασίας μεταξύ των ισλαμικών χωρών. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τον εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού, τη γενοκτονία ή τον διαχωρισμό του», προσέθεσε.

Πρόεδρος του Ιράν: Πρέπει ρέπει να δράσουμε από κοινού για να αντισταθούμε στη συμπεριφορά του Ισραήλ

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι οι χώρες πρέπει να «αναζητήσουν τα μέσα για να αντισταθούν» στις ισραηλινές επιθέσεις στο Κατάρ και στη χώρα του.

Σημείωσε ακόμα ότι η επίθεση του Ισραήλ δεν ήταν «αυθόρμητη», αλλά μέρος της πολιτικής των ισραηλινών δυνάμεων και της «ατιμωρησίας που απολαμβάνουν».

«Τα τελευταία δύο χρόνια, η Γάζα και οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υποφέρουν πολύ, και καθώς μιλάμε, η Γάζα εξακολουθεί να ταλανίζεται από τα ισραηλινά πυρά», είπε.

«Πρέπει να δράσουμε από κοινού για να αντισταθούμε στη συμπεριφορά του Ισραήλ, επειδή το Ισραήλ έχει παραβιάσει την κυριαρχία πολλών αραβικών και μουσουλμανικών κρατών με το ψευδές πρόσχημα της αυτοάμυνας».

Πρόσθεσε ότι η αδύναμη καταδίκη του Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα του επιτρέπει να συνεχίζει τις επιθέσεις του με ατιμωρησία.

Ανέφερε ακόμα ότι οι ηγέτες πρέπει να ενισχύσουν την «ενότητα και την αλληλεγγύη» τους για να αντισταθούν στο Ισραήλ.

Υπογράμμισε ότι το Ισραήλ όχι μόνο «παραβίασε» την κυριαρχία του Ιράν κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου τον Ιούνιο, αλλά και παραβίασε την «αξιοπρέπεια του λαού μας».

«Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτές τις απειλές, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά περαιτέρω εγκλήματα και ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε ό,τι συμβαίνει τώρα στη Γάζα ή σε ό,τι έχει συμβεί στη Βηρυτό ή την Υεμένη», προέτρεψε.

Ο Πεζέσκιαν είπε ότι η ενότητα δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στην κοινή θρησκεία τους, αλλά και στις «κοινές αρχές της ανθρωπότητας».

Αμπάς: Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για τις πράξεις του, ενώ παράλληλα προέτρεψε σε «αποφασιστική» αντίδραση από την πλευρά των Αράβων.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της, να καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για τα εγκλήματά του και τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις εναντίον των χωρών και των λαών μας, και προς αυτή την κατεύθυνση, ζητούμε την λήψη πρακτικών μέτρων για την αποτροπή της επανάληψης αυτών των παραβιάσεων», δήλωσε ο Αμπάς.

Ο Αμπάς τόνισε επίσης την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, η μεταφορά του πληθυσμού της και η κατάληψη παλαιστινιακής γης.

Η ασφάλεια στην περιοχή θα διασφαλιστεί επίσης με την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα του 1967 και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, πρόσθεσε.

«Η ριζοσπαστική ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μπορεί να είναι εταίρος για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Αυτό απαιτεί μια σταθερή στάση από την πλευρά των Αράβων και των Μουσουλμάνων και μια αποφασιστική παρέμβαση από τις ΗΠΑ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τερματιστεί η συμπεριφορά αυτού του κράτους-παρία», προσέθεσε.

Πρόεδρος Λιβάνου: «Μια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε αδελφού είναι επίθεση εναντίον μας»

Ο Λιβανέζος πρόεδρος Ζοζέφ Αούν δήλωσε: «Μια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε αδελφού είναι επίθεση εναντίον μας».

Πρόσθεσε ότι ο πραγματικός στόχος της επιθετικότητας εναντίον της Ντόχα είναι η έννοια της διαμεσολάβησης και η αρχή της επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, πρότεινε μια συλλογική απάντηση σε επιθέσεις εναντίον οποιασδήποτε αραβικής ή ισλαμικής χώρας, σύμφωνα με την οποία μια επίθεση εναντίον μιας χώρας θα αντιμετωπίζεται ως επίθεση εναντίον όλων.

«Η ασφάλεια και η σταθερότητα οποιασδήποτε αραβικής ή ισλαμικής χώρας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής μας ασφάλειας», σημείωσε.

Προσθέτοντας ότι «οι τρέχουσες συνθήκες απαιτούν τη μετάβαση από την καταδίκη σε συντονισμένη συλλογική δράση», πρότεινε τη σύσταση «μιας κοινής αραβο-ισλαμικής επιτροπής για να μεταφέρουμε τη θέση μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα διεθνή φόρουμ».

«Έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα που να επιβεβαιώνει ότι η ασφάλεια των χωρών μας δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης», προσέθεσε.

Προέτρεψε τους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής να εκδώσουν «μια ενιαία αραβική και ισλαμική θέση που θα καταδικάζει την επίθεση» κατά του Κατάρ, η οποία, όπως είπε, «υπερβαίνει κάθε όριο και παραβιάζει κάθε ανθρωπιστική αρχή», και να καταρτίσουν έναν ολοκληρωμένο χάρτη πορείας για κατάπαυση του πυρός.

Η αποτυχία να αποτραπεί το Ισραήλ θα «οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια και δεν θα εξασφαλίσει την ασφάλεια για κανένα από τα μέρη», πρόσθεσε.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας της Ιορδανίας δήλωσε ότι η επίθεση στη Ντόχα είναι «ζωντανή απόδειξη» ότι η απειλή του Ισραήλ είναι «απεριόριστη».

«Η απάντησή μας πρέπει να είναι σαφής, αποφασιστική και, πάνω απ’ όλα, αποτρεπτική», δήλωσε.

Ανέφερε ότι το Ισραήλ συνεχίζει την επεκτατική του πολιτική στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, υπονομεύοντας την πιθανότητα μιας λύσης δύο κρατών. Πρόσθεσε ότι η σύνοδος κορυφής πρέπει να καταλήξει σε πρακτικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των ενεργειών του Ισραήλ, τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την αποτροπή της περαιτέρω εκτόπισης των Παλαιστινίων.

«Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να σταματήσει η σιωπή απέναντι στις βίαιες πράξεις αυτού του παρανόμου κράτους»

Ο Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής που πραγματοποιείται στη Ντόχα στέλνει ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα να αντισταθεί στο Ισραήλ.

«Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να σταματήσει η σιωπή απέναντι στις βίαιες πράξεις αυτού του παρανόμου κράτους, το οποίο έχει σπείρει τον όλεθρο, την καταστροφή, τον θάνατο και την πείνα στην περιοχή», δήλωσε ο Γκέιτ κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην αραβοϊσλαμική σύνοδο κορυφής.

«Δεύτερον, η σιωπή απέναντι στην εγκληματικότητα είναι από μόνη της έγκλημα. Η σιωπή απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου υπονομεύει το διεθνές σύστημα», πρόσθεσε.

Αυτή η σιωπή, είπε ο Γκέιτ, έχει ενθαρρύνει τον ισραηλινό στρατό να πιστεύει ότι «κάθε πράξη είναι δυνατή και κάθε έγκλημα μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Γι’ αυτό συνεχίζουν να σπέρνουν την καταστροφή από τη μια χώρα στην άλλη, να πυροδοτούν ολόκληρη την περιοχή, σαν ολόκληρος ο κόσμος να έχει επιστρέψει στην εποχή του σκότους και της βαρβαρότητας».

Ο Χισεΐν Μπραχίμ Τάχα, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη» των μελών προς το Κατάρ μετά την ισραηλινή επίθεση.

«Η σύνοδος κορυφής αποτελεί μια ευκαιρία να λάβουμε μια ενιαία και σταθερή στάση ενάντια στην ειδεχθή ισραηλινή επιθετικότητα», δήλωσε. «Επαναλαμβάνουμε την έντονη καταδίκη μας για την κατάφωρη επίθεση κατά του Κράτους του Κατάρ και της εδαφικής του κυριαρχίας».

Καλέσε τα αραβικά και ισλαμικά κράτη που παρευρέθηκαν να λάβουν «αποφασιστικές αποφάσεις» κατά του Ισραήλ και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα – ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – «να αναλάβει τις ευθύνες της και να καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για τα εγκλήματά του».

«Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας στα αποτελέσματα της διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και τη λύση των δύο κρατών», δήλωσε.

«Είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνόδου κορυφής θα ενισχύσουν την αραβική και ισλαμική αλληλεγγύη», προσέθεσε.

Ο Γκιμπράν Ρακαμπούμινγκ Ράκα, αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, δήλωσε ότι «το παλαιστινιακό ζήτημα δεν αφορά αποκλειστικά την Παλαιστίνη. Αφορά την επιβίωση των εθνών μας, την αξιοπρέπεια των λαών μας και την ιερότητα του διεθνούς δικαίου».

Ακόμα καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Κατάρ και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη χώρα του Κόλπου.

Όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να λάβει η σύνοδος κορυφής ως απάντηση στο Ισραήλ, δήλωσε ότι «δεν πρέπει μόνο να εκδώσει συλλογική καταδίκη κατά του Ισραήλ, αλλά και να παροτρύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εκπληρώσει την αποστολή του, λαμβάνοντας αυστηρά και επείγοντα μέτρα για να εξασφαλίσει τη λογοδοσία και να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων περιστατικών».

Ο Ανουάρ Ιμπραήμ, πρωθυπουργός της Μαλαισίας, προειδοποίησε ότι τα λόγια και οι δηλώσεις δεν αρκούν για να σταματήσουν τις ενέργειες του Ισραήλ στην περιοχή.

«Ο λαός μας έχει γίνει επιφυλακτικός απέναντι στα λόγια. Έχει δει να εκδίδουμε καταδίκη μετά από καταδίκη, δήλωση μετά από δήλωση, ενώ το Ισραήλ κλιμακώνει τις ενέργειές του με ατιμωρησία, και οι μελλοντικές γενιές θα μας ρωτήσουν αν βρήκαμε το θάρρος να δράσουμε. Δεν ζητάμε από τα έθνη να υπερβούν τις βασικές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο Ιμπραήλ.

«Οι καταδίκες δεν θα σταματήσουν τους πυραύλους. Οι δηλώσεις δεν θα ελευθερώσουν την Παλαιστίνη. Πρέπει να ληφθούν αυστηρά, τιμωρητικά μέτρα. Οι διπλωματικές επαφές πρέπει να σταματήσουν, όπως και οι σχέσεις με το Ισραήλ», είπε ακόμα.

Πηγές: Al Jazeera, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος