Σύννεφα ψυχρού πολέμου στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας (video)

Ατμόσφαιρα ψυχρού πολέμου στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας μετά την καταφατική απάντηση του Τζο Μπάιντεν σε ερώτηση για το αν θεωρεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν «δολοφόνο». Ο Ρώσος πρόεδρος ευχήθηκε στον ομόλογό του να είναι «υγιής» τονίζοντας ότι το λέει αυτό «χωρίς ειρωνεία και αστεϊσμούς», την ίδια ώρα, όμως, η Ρωσία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις.

Με μία φράση όλο νόημα ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε στις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν.
«Όπως είπε κι εκείνος, γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον. Τι θα του απαντούσα; Θα του έλεγα, να είστε υγιής! Τού εύχομαι, υγεία. Δεν αστειεύομαι και δεν το λέω ειρωνικά» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Η Αμερική προβάλλει τον εαυτό της στις κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολιάζοντας ακόμη και την προέλευση του κινήματος Black Lives Matter.
«Πάντοτε βλέπουμε τους άλλους, όπως βλέπουμε τον εαυτό μας και πιστεύουμε ότι είναι σαν κι εμάς» είπε χαρακτηριστικά.

Το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του, τόνισε ότι δεν προβλέπεται με τα σημερινά δεδομένα εξομάλυνση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Μόσχας και πως όλα γίνονται για να επιβληθούν κυρώσεις, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών ζητά εξηγήσεις. Ήδη, εξάλλου, η Μόσχα έχει ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον. Μέλη του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισαν υστερικό τον Τζο Μπάιντεν, ενώ ανέφεραν πως οι δηλώσεις του είναι αποτέλεσμα γεροντικής άνοιας.

Ο Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε φονιά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ σημείωσε πως η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα για τις ενέργειές της. Η πολιτική του Λευκού Οίκου έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, τόνισε η εκπρόσωπός του, κάτι που είχε μεταφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος και στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι πρόσφατες κυρώσεις για την υπόθεση Ναβάλνι ήταν μία ένδειξη γι’ αυτό. Οι τριγμοί στις σχέσεις των δύο χωρών καλά κρατούν κυρίως από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά και τις κατηγορίες των Αμερικανών για ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Αμερικανού προέδρου.

Σε ερώτηση για το πώς ερμηνεύει τις σκληρές δηλώσεις Μπάιντεν κατά του Πούτιν, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε: «συναντήθηκα με τον υφιστάμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε διάφορες διεθνείς συναντήσεις. Μου έδωσε την εντύπωση ενός λογικού ατόμου τότε, ωστόσο, φαίνεται ότι ο χρόνος δεν ήταν ευγενικός απέναντι του». Χωρίς να πει κάτι παραπάνω, παρομοίασε την κατάσταση του Αμερικανού προέδρου με μια φράση του Φρόυντ, σύμφωνα με την οποία « τίποτα στη ζωή δεν είναι πιο ακριβό από την ασθένεια και την ηλιθιότητα». Πέραν της σκληρότατης αυτής δήλωσης, εντύπωση προκαλεί πως αυτή προέρχεται από την πλέον μετριπαθή φωνή του Κρεμλίνου.

«Θέλω να καλέσω τον πρόεδρο Μπάιντεν να για να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα το κάνουμε αυτό ζωντανά, όπως λένε, στο διαδίκτυο. Χωρίς καθυστέρηση, αλλά απευθείας σε μια ανοιχτή, άμεση συζήτηση. Μου φαίνεται ότι θα ήταν ενδιαφέρουσα για τον λαό της Ρωσίας, για τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών και για πολλές άλλες χώρες», δήλωσε ο Βλ. Πούτιν στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24, προσθέτοντας ότι η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα καθώς το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται εκτός Μόσχας για διακοπές.

Νέα περίοδος δύσκολων σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας

Αποτελεί κοινή πεποίθηση στην Ουάσιγκτον ότι ξεκινά μία νέα περίοδος δύσκολων σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν που – σύμφωνα με πληροφορίες – θα ανακοινώσει σύντομα νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει τελείως διαφορετική στάση και προσέγγιση από ό,τι η κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2 που – όπως είπε – αποτελεί γεωπολιτικό εργαλείο της Ρωσίας για να διχάσει την Ευρώπη και να υπονομεύσει την ενεργειακή διαφοροποίηση της, φέρνει πολύ κοντά τον κίνδυνο κυρώσεων για όσους συμμετέχουν στο πρότζεκτ (με διακομματική μάλιστα στήριξη στο Κογκρέσο) και κάλεσε όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται να διακόψουν αμέσως τη συνεργασία.

Η Ουάσιγκτον μελετά πολύ προσεχτικά τις επόμενες κινήσεις της και δεν θέλει να υπάρξει ραγδαία επιδείνωση στις διμερείς σχέσεις, όμως – όπως είπε και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου – οι ΗΠΑ δεν θα φοβηθούν να πουν αυτό που πρέπει να πουν, ούτε θα κάνουν πια τα στραβά μάτια στη ρωσική αυθαιρεσία. Αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα εκτίμησαν ότι οτι ξεκινά μια νέα φάση όπου οι ισορροπίες μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον θα είναι ιδιατέρως εύθραυστες και σίγουρα θα επηρεάσουν και τις συμμαχίες των δύο χωρών.

Ανταποκρίσεις: Λένα Αργύρη (Ουάσιγκτον), Αχιλλέας Πατσούκας (Μόσχα)
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος