Συνήθειες οδήγησης και Covid-19

Μια νέα μελέτη Βρετανών ερευνητών, δείχνει ότι όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι, τρίβουμε ή ξύνουμε το πρόσωπο, τη μύτη, τα μάτια ή τα αυτιά μας, περίπου 26 φορές την ώρα. Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, η κατάσταση είναι ανησυχητική. Επισημαίνουν ότι αυτή η συμπεριφορά οδήγησης μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση μικροβίων και λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του COVID.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 31 ωρών  πλάνα που τραβήχτηκαν κατά την οδήγηση  36 οδηγών.. Τα συμπεράσματα  της μελέτης που δημοσίευσαν  έδειχναν ότι οι οδηγοί έπιαναν το πρόσωπό τους 26,4 φορές την ώρα κατά μέσο όρο και κάθε άγγιγμα διαρκούσε σχεδόν τέσσερα δευτερόλεπτα. Το πρόσωπο ήταν το σημείο του  προσώπου που ακούμπησαν  συχνότερα (79,6%) και ακολουθούν τα μαλλιά (10%), ο λαιμός (8,6%) και οι ώμοι (1,7%). Στο πρόσωπο, το 42,5% των αγγιγμάτων στόχευαν στο εσωτερικό των χειλιών, των ρουθουνιών και των ματιών και τα άκρα των δακτύλων και οι αντίχειρες ήταν τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα.

Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι οι οδηγοί ήταν λιγότερο επιρρεπείς  να αγγίξουν το πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια στιγμών  που απαιτούσαν υψηλότερο επίπεδο συγκέντρωσης, όταν προετοιμάζονταν να αλλάξουν λωρίδα ή να στρίψουν.

Επιμέλει: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος