Συνεδριάζουν οι Υπουργοί Εξωτερικών ΕΕ: Η Ουκρανία ψηλά στην ατζέντα – Μπορέλ: Δεν αναμένουμε σήμερα 9ο πακέτο ρωσικών κυρώσεων

Array

Η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης των Υπουργών Εξωτερικών που συνεδριάζουν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες. Πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν άμεσα την απόφαση για ένατο πακέτο κυρώσεων.

Ζ. Μπορέλ: Δεν αναμένουμε σήμερα 9ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας – Νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν 

Τόσο το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών όσο και αυτό των Υπουργών Άμυνας θα εστιάσουν στην Ουκρανία ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι «σήμερα δεν αναμένεται 9ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

Τόνισε ότι «σήμερα θα εγκριθεί νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον των υπευθύνων για την καταστολή των διαδηλωτών» προσθέτοντας ότι «η στρατιωτική στήριξη του Ιράν στη Ρωσία πρέπει να σταματήσει».

Επιπροσθέτως, ο κ. Μπορέλ, σημείωσε ότι «σήμερα σημαντική απόφαση είναι η έναρξη της αποστολής εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού. Η αποστολή θα ξεκινήσει και θα είναι λειτουργική σε μερικές εβδομάδες. Θα είναι στην Πολωνία και είναι πολλές χώρες διατεθειμένες να συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή, η οποία θα εκπαιδεύσει περίπου 15.000 ουκρανούς στρατιώτες».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία.

Ο Ν. Δένδιας ενημερώνει για εξελίξεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας δήλωσε: «Στο Συμβούλιο σήμερα θα συζητήσουμε για την Ουκρανία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Αφρική, την Κεντρική Αφρική, θέματα εξαιρετικά σημαντικά για την ΕΕ. Θα ήθελα, όμως, επιπλέον να πω ότι η συνεργασία μου με τον Πρωθυπουργό είναι μια συνεργασία διαρκής και χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη. Έχει παράξει άλλωστε απτά αποτελέσματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στην πιο δύσκολη περίοδο. Από εκεί και πέρα, με καλύπτει απολύτως η διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι θα χυθεί άπλετο φως».

Πέεκα Χααβίστο: Σημαντικό να συζητήσουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών πώς θα συνεχιστεί η δέσμευση προς την Ουκρανία

«Είναι σημαντικό να συζητήσουμε πώς θα συνεχίσουμε την ισχυρή μας δέσμευση προς την Ουκρανία» ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέεκα Χααβίστο προσερχόμενος στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες εστιάζοντας παράλληλα στο ζήτημα των εγκλημάτων πολέμου καθώς όπως είπε «όλο και περισσότερες ειδήσεις για εγκλήματα πολέμου έρχονται από την Ουκρανία».

Επίσης, αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια.

«Είναι σημαντικό σε αυτό το στάδιο να μην ξεχνάμε την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας και τη στήριξη στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας» σημείωσε ο κ. Χααβίστο.

Υπέρ του ένατου πακέτου κυρώσεων τάχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας

Υπέρ του ένατου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας τάχθηκε ο Υπουργός της Λιθουανίας, Γαμπρίλιους Λαντσμπέργκις προσερχόμενος στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες.

Επισήμανε ότι το Βίλνιους έχει αποστείλει νέα ονόματα για τις λίστες των κυρώσεων και αναμένει απάντηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ προσέθεσε ότι σήμερα ο ίδιος θα καταθέσει και νέα ονόματα για τις καταχωρήσεις σχετικά με το Ιράν για τη συμμετοχή στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος