Συνεχίζεται η παγκόσμια προσπάθεια – Προς περιορισμένη άρση μέτρων (video)

Τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας αρχίζουν να εξετάζουν ορισμένες χώρες, παρόλο που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δεν πέρασε και ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ελοχεύει. Προς το παρόν η καραντίνα και οι προφυλάξεις είναι το μόνο όπλο κατά του ιού, όμως οι κλινικές έρευνες φαίνεται να ανοίγουν παράθυρο στη θεραπεία νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Ο απολογισμός

Στους 117.752 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) το βράδυ της Δευτέρας 13/4 είχαν καταγραφεί 1.889.410 κρούσματα σε 193 χώρες και εδάφη. Από αυτούς τους ανθρώπους, οι 402.000 σήμερα έχουν αναρρώσει.

Σε σύγκριση με τον απολογισμό της 12/4/2020, προστέθηκαν 5.236 νέοι θάνατοι και 64.457 νέα κρούσματα.

Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μέσα στο τελευταίο 24ωρο είναι οι ΗΠΑ (1.446), η Βρετανία (717) και η Γαλλία (574). Στις ΗΠΑ οι νεκροί ανέρχονται στους 22.935 και τα κρούσματα είναι 568.176. Τουλάχιστον 42.071 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας αρχίζουν να εξετάζουν ορισμένες χώρες, παρόλο που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δεν πέρασε και ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ελοχεύει. Προς το παρόν η καραντίνα και οι προφυλάξεις είναι το μόνο όπλο κατά του ιού, όμως οι κλινικές έρευνες φαίνεται να ανοίγουν παράθυρο στη θεραπεία νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Τη γνωμοδότηση της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων περιμένει στη Γερμανία η Άγκελα Μέρκελ, η οποία σε τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων θα κρίνει αν θα αρθούν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα. Αποφάσεις αναμένονται το επόμενο δεκαπενθήμερο και στις ΗΠΑ.

Στη Βρετανία

Aνακούφιση προκάλεσε η έξοδος του πρωθυπουργού από το νοσοκομείο. Ο Μπόρις Τζόνσον θα συνεχίσει την ανάρρωση του στην εξοχική κατοικία στο Τσέκερς και παρότι φανερά εξαντλημένος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το ιατρικό προσωπικό.

“Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους εξαιρετικούς γιατρούς, κορυφαίους στον τομέα τους, τους άντρες και τις γυναίκες, που πολλοί εξ αυτών ονομάζονται για κάποιο λόγο Νικ, οι οποίοι έλαβαν κάποιες σημαντικές αποφάσεις πριν από μερικές ημέρες, για τις οποίες θα είμαι ευγνώμων όλη την υπόλοιπη ζωή μου”, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Η σύντροφος του Bρεττανού πρωθυπουργού, πριν τον συνοδέψει στο Τσέκερς, μίλησε σε μήνυμα της στο τουίτερ για «σκοτεινές μέρες» και έστειλε τις ευχές της στους ασθενείς και τις οικογένειές του.

Την επόμενη Πέμπτη,η Βρετανική κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει για τη συνέχιση ή μη των μέτρων, καθώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκτιμήσεις για πτώση του ΑΕΠ κατά 25% το δεύτερο τρίμηνο.
Οι ασθενείς με κορονοϊό που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 717 στη Βρετανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε περισσότερους από 11.000.

Συνεχίζεται η παγκόσμια προσπάθεια – Προς περιορισμένη άρση μέτρων (video)
EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Στη Ρωσία

Περίπου 300 ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονται σε συνθήκες ιατρικής παρακολούθησης εξ αποστάσεως και περισσότεροι από 240 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα, κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης με θέμα την επιδημιολογική κατάσταση στη Ρωσία, υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας επισήμανε ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι ασθενείς αποσυνδέονται από τους αναπνευστήρες καθώς βελτιώνεται η κατάσταση τους.

Στην Ισπανία

Με ένα μήνυμα αισιοδοξίας, οι πυροσβέστες της Μαδρίτης καλούν τους κατοίκους να μη σκέφτονται τις ημέρες που θα παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους αλλά τα χρόνια που έχουν μπροστά τους μετά την πανδημία.

Καθώς τα νέα στοιχεία ενισχύουν την ελπίδα για ισοπέδωση της καμπύλης, η Ισπανία αρχίζει σιγά-σιγά να ξανανοίγει ορισμένους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας όπως οι κατασκευές και οι βιοτεχνίες επιτρέποντας την επιστροφή εργαζομένων που δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους μέσω τηλε-εργασίας. Mάσκες, τεστ θερμομέτρησης, τεστ αντισωμάτων, τήρηση των αποστάσεων, είναι μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν επιχειρήσεις που ξαναμπαίνουν σε σχεδόν πλήρη λειτουργία. Η αστυνομία μοιράζει 10 εκατομμύρια μάσκες στους μεγάλους σταθμούς των τρένων και του μετρό ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή στήριξη είναι ευπρόσδεκτη αλλά όχι αρκετή και ότι η χώρα πρέπει να βρει τρόπο να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού αποτρέποντας συγχρόνως την οικονομική κατάρρευση.

«Η σωστή αντιμετώπιση απαιτεί το συνδυασμό μέτρων που εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού, που επιτρέπουν την ανάκαμψη του συστήματος υγείας και συγχρόνως αποτρέπουν την παράλυση και κατάρρευση της οικονομίας μας με τις οδυνηρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις θέσεις εργασίας στη χώρα μας», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Συνεχίζεται η παγκόσμια προσπάθεια – Προς περιορισμένη άρση μέτρων (video)
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Στην Ιταλία

Η Ιταλία ξανανοίγει από αύριο δοκιμαστικά ορισμένες μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα για να δώσει μια μικρή ανάσα στην οικονομία αν και τα γενικότερα περιοριστικά μέτρα έχουν παραταθεί μέχρι τις 3 Μαΐου.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντι: «Από την Τρίτη 14 Απριλίου, θα ξανανοίξουμε τα χαρτοπωλεία, τα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα με παιδικά και βρεφικά είδη./Ξαναρχίζουμε αυτές τις δραστηριότητες με κάθε επιφύλαξη και προσοχή».

Σε ακόμη μία λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για μια αίσια έξοδο από την κρίση. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ας προσευχηθούμε σήμερα για τους ηγέτες των κυβερνήσεων, του επιστήμονες και τους πολιτικούς που προσπαθούν να βρουν το δρόμο εξόδου και τον τρόπο αντιμετώπισης της επόμενης ημέρας της πανδημίας που έχει αρχίσει να διαφαίνεται. Προσευχόμαστε να βρουν το σωστό τρόπο πάντα στην υπηρεσία του λαού».

Στο δρόμο της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιορισμών και η Αυστρία που ξανανοίγει την Tρίτη 14/4 καταστήματα με έκταση κάτω των 400 τετραγωνικών μέτρων και υπό αυστηρούς περιορισμούς.

O καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτζ, τόνισε πως: «Θα ισχύουν φυσικά αυστηροί περιορισμοί, όπως η χρήση μάσκας κι επίσης η απολύμανση όπως και ένας περιορισμένος αριθμός πελατών ανά κατάστημα».

Την Πρωτομαγιά αναμένεται ν’ ανοίξουν εμπορικά κέντρα και κομμωτήρια ενώ η λειτουργία εστιατορίων και ξενοδοχείων τοποθετείται μετά τα μέσα Μαΐου.

Στη Βόρεια Μακεδονία

Τέσσερις άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες 24 ώρες, ανεβάζοντας στους 38 τον αριθμό των θυμάτων από τη νόσο, στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν έχει πεθάνει στη χώρα του από τον νέο κορονοϊό, παρά τους 29 νεκρούς που έχουν αναφερθεί από επίσημες πηγές και τις εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την εξάλειψη της επιδημίας.

Στην Ουκρανία δύο μοναχοί της Λαύρας των Σπηλαίων πέθαναν, άλλοι 90 βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό.

Στη Γαλλία

O πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας 13/4 την παράταση των μέτρων έως τις 11 Μαΐου.

Από τη Γαλλία, στην ανταπόκρισή της η Θωμαΐς Παπαϊωάννου, αναφέρει πως: “Με τον φόβο για δεύτερο κύμα επιδημίας, η Γαλλία θα προτείνει το κλείσιμο των συνόρων Schengen μέχρι το Σεπτέμβριο. Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. η Γαλλία όπως και η Ισπανiα, δύο από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, φέρονται να μελετούν την απαγόρευση αφίξεων αλλοδαπών το καλοκαίρι.

Στη Γαλλία διαδηλωτές διαμαρτυρόμενοι για τα περιοριστικά μέτρα συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε προάστιο του Παρισιού

Η Γαλλία πλησιάζει στο «ψυχολογικό» όριο των 15.000 θανάτων από τον νέο κορονοϊό, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων άλλοι 574 άνθρωποι, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Υγείας.
Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, οι νεκροί ανέρχονται στους 14.967. Από τους 574 νέους θανάτους, οι 239 προέρχονται από γηροκομεία και άλλα κοινωνικά ιδρύματα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε ελαφρά, κατά 24 άτομα (κάτι που συμβαίνει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα) και πλέον ανέρχεται στους 6.821.

Συνεχίζεται η παγκόσμια προσπάθεια – Προς περιορισμένη άρση μέτρων (video)Ο ΠΟΥ

(ανταπόκριση του Κ. Δαβάνη)
Στον αριθμό των ασυμπτωματικών ή των λεγόμενων «σιωπηλών φορέων» του κορονοϊού που φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερος στον γενικό πληθυσμό από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί έχει στρέψει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα το βλέμμα της, έπειτα από την αναζωπύρωση του εφιάλτη σε χώρες της Άπω Ανατολής.

Σύμφωνα με έρευνες έχει διαπιστωθεί καταρχήν στην Ισλανδία, ότι περίπου οι μισοί από κατοίκους,που στους μαζικούς ελέγχους, έδειξαν θετικό αποτέλεσμα, δεν είχαν συμπτώματα του κορνοϊού, ενώ τόσο στην Κίνα όσο και στην Νότια Κορέα το 20% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν εμφάνισαν συμπτώματα, συνέχιζαν ωστόσο να είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Το γεγονός αυτό οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι ένα σημαντικό ποσοστό της δευτερογενούς μετάδοσης μπορεί να επισυμβεί πριν ή και μετά την επώαση του κορονοϊού χωρίς μάλιστα να το έχει αντιληφθεί το άτομο που έχει προσβληθεί και δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Αυτό οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο να χαρακτηρίσει τους ασυπτωματικούς, οι οποίοι δεν καταγράφονται στις στατιστικές, ως δυνητικά προσυμπτωματικούς ασθενείς, εντάσσοντας τους στην ομάδα υψηλής διασποράς του ιού καθώς το ιικό τους φορτίο είναι παρόμοιο με εκείνο των συμπτωματικών ασθενών.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο Π.Ο.Υ ζητά από όλες τις χώρες να προχωρήσουν σε άμεσες εντατικές και συνδυασμένες εξετάσεις επιχρισμάτων και αντισωμάτων ή ακόμη και σε αλλαγή στρατηγικής που αφορά τους τρόπους περιορισμού της μετακίνησης των πολιτών.

Συνεχίζεται η παγκόσμια προσπάθεια – Προς περιορισμένη άρση μέτρων (video)
Νέα Υόρκη EPA/Peter Foley

Nέο “καμπανάκι” από τον ΠΟΥ

Η πανδημία της Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα αλλά επιβραδύνεται πολύ πιο αργά, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

«Με άλλα λόγια, η πτώση είναι πολύ πιο αργή από την άνοδο», είπε, τονίζοντας πως τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να αρθούν σταδιακά και πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως.

«Τα μέτρα ελέγχου μπορεί μόνο να αρθούν αν τηρούνται τα σωστά μέτρα δημόσιας υγείας, όπως μια σημαντική δυνατότητα για ιχνηλάτηση επαφών», πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε, η παραγωγή ενός «ασφαλούς και αποτελεσματικού» εμβολίου είναι αναγκαία για να σταματήσει εντελώς η μετάδοση της Covid-19, που έχει σκότωσει σχεδόν 115.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Η εποχή της παγκοσμιοποίησης σημαίνει ότι ο κίνδυνος της επαναφοράς και αναζωπύρωσης της Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει. Ουσιαστικά, η παραγωγή και η διανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι αναγκαία για την πλήρη διακοπή της μετάδοσης», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού, τόνισε πως οι αρχικές ενδείξεις σταθεροποίησης δεν σημαίνουν ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού τελείωσε.

Στις ΗΠΑ

Όπως αναφέρει στην ανταπόκρισή της η Λένα Αργύρη: “Αρχίζει μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες εδώ στην Αμερική σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, καθώς περιμένουμε να δούμε πως θα εφαρμοστεί στην πράξη, από την 1 Μαΐου και μετά, η σταδιακή επαναλειτουργία της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, όταν χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν ακόμη, όταν δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μαζικά τεστ και όταν πολιτείες όπως η Καλιφόρνια (από όπου θα μπορούσε να αρχίσει η επαναλειτουργία μιας και έχει περιορίσει σημαντικά την πανδημία) ανακοίνωσαν επέκταση των μέτρων έως τις 15 Μαΐου.

Εκτός δηλαδή από την δοκιμασία που περνάμε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια νέα πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο, τους κυβερνήτες και την επιστημονική κοινότητα, ο καθένας εκ των οποίων έχει την δική του άποψη.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα εν τω μεταξύ που αρχίζει και δημιουργείται στην τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ, καθώς ένα ένα τα μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος κατεβάζουν ρολά, αφού οι υπάλληλοι τους αρρωσταίνουν μαζικά.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα σούπερ μάρκετ με το προσωπικό να μειώνεται καθημερινά λόγω του ιού. Και η αγροτική παραγωγή έχει απορρυθμιστεί διότι οι τόνοι φρούτων και λαχανικών που δεν διοχετεύονται πια στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που είναι κλειστά πετιούνται, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στις τράπεζες τροφίμων για να ταΐσουν τις οικογένειες τους”.

Στις Ηνωμένες, που μετρούν τα περισσότερα κρούσματα και τους περισσότερους νεκρούς από κάθε άλλη χώρα, ξέσπασε κόντρα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του επικεφαλής λοιμοξιολόγου της κυβέρνησης με αφορμή αυτή τη δήλωση.

“Προφανώς, αν είχαμε κλείσει τα πάντα από την αρχή, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Όμως, τότε υπήρχαν πολλές αντιδράσεις στο να κλείσουμε τα πάντα”, δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής λοιμοξιολόγος.

Ο πλανητάρχης δήλωσε το γάντι κάνοντας ριτουίτ ένα μήνυμα με χάσταγκ «Απολύστε τον Φάουτσι» και διαψεύδοντας δημοσίευμα των ΝΥΤ ότι υποβάθμισε τον κίνδυνο του κορονοϊού παρά τις απανωτές προειδοποιήσεις.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε  ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα απολύσει τον ειδικό λοιμωξιολόγο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, μολονότι νωρίτερα έκανε retweet το μήνυμα ενός Ρεπουμπλικάνου υποστηρικτή του ο οποίος τον προέτρεπε να διώξει τον σύμβουλό του.

«Αυτή η απεραντολογία στα μέσα ενημέρωσης είναι γελοία. Ο πρόεδρος Τραμπ δε απολύει τον Δρ. Φάουτσι», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Χόγκαν Γκίντλεϊ. «Ο Δρ. Φάουτσι ήταν και παραμένει έμπιστος σύμβουλος του προέδρου Τραμπ», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να σημάνει την επανεκκίνηση της οικονομία την 1η Μαΐου, δεδομένου ότι πιέζεται και εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, όμως η απόφαση για λήξη των μέτρων πρέπει να ληφθεί από κυβερνήτες των Πολιτειών, με πολλούς να αντιστέκονται.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έσπασε σήμερα το φράγμα των 10.000 νεκρών από τη νόσο Covid-19 φθάνοντας στους 10.056 θανάτους, έγινε γνωστό από τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, αφού τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 671 νέοι θάνατοι.

Η πολιτεία παραμένει μακράν η πλέον πληγείσα στις ΗΠΑ, ακόμα κι αν ο κυβερνήτης της υπογραμμίζει ότι επιβεβαιώνεται η επιβράδυνση των ρυθμών εξάπλωσης της πανδημίας.

Συνεχίζεται η παγκόσμια προσπάθεια – Προς περιορισμένη άρση μέτρων (video)
ΕPA/RAHAT DAR

Στον κόσμο

Χιλιάδες Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, μετά το φιάσκο των μέτρων. Χρησιμοποιώντας το λογοπαίγνιο του ονόματος του Σοϊλού που σημαίνει ευγενής, υποστηρικτές του ζητούν να παραμείνει στο πόστο του.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού παραιτήθηκε ζητώντας συγγνώμη για τις εικόνες χάους όταν ανακοίνωνε το κλείσιμο 31 μεγάλων πόλεων ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού που σαρώνει και την Τουρκία. Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον υπουργό του και του απάντησε ότι η παραίτησή του δεν γίνεται δεκτή.

Την ώρα που τα συνεργεία καθαρισμού απολυμαίνουν τις πόλεις, ένας φούρναρης στην Κωνσταντινούπολη κάνει ντιλίβερι το ψωμί στα σπίτια των κατοίκων, που έχουν αποκλειστεί λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Νέα καραντίνα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ερντογάν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Στους 1.296 οι νεκροί, ξεπέρααν τις 61.000 τα κρούσματα.

Η κοντύτερη γυναίκα στον κόσμο, μια Ινδή ηλικίας 26 ετών, πήρε σήμερα τους δρόμους της Ναγκπούρ, μιας πόλης στην κεντρική Ινδία, προκειμένου να ενθαρρύνει τους συμπλίτες της να παραμείνουν στα σπίτια τους μεσούσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η Γιότι Άμγκε, που έχει ύψος μόλις 62,8 εκατοστά, επισκέφθηκε διάφορες συνοικίες του Ναγκπούρ, στο κρατίδιο Μαχαράστρα, για να παροτρύνει τους Ινδούς να πλένουν τα χέρια τους, να φοράνε μάσκα και γάντια, όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.

Το Πακιστάν «οδεύει υπνοβατώντας προς την καταστροφή» λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού και επειδή δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα στη χώρα, υποστηρίζει ο Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρνταρί, ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Παρατηρήσαμε μια πρόθεση να αγνοηθούν η επιστήμη και τα γεγονότα και τα παραδείγματα όσων συμβαίνουν γύρω μας σε διεθνές επίπεδο, κάτι που μας εμπόδισε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα τη σωστή στιγμή», είπε ο Μπούτο Ζαρνταρί.

Το Πακιστάν, μια χώρα 200 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 93 νεκρούς από την Covid-19 και 5.400 ασθενείς, αριθμός που θεωρείται υποτιμημένος επειδή δεν γίνονται διαγνωστικές εξετάσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβάλει γενική καραντίνα, φοβούμενη τις δραματικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο για την οικονομία και για εκατομμύρια επισφαλείς θέσεις εργασίας, όμως οι τέσσερις επαρχίες που διοικούνται από το κόμμα του Μπούτο Ζαρνταρί διέταξαν την επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.

Στον Καναδά 734 οι νεκροί από την πανδημία. Μέσω του διαδικτύου οι πολίτες του Μόντρεαλ μπορούν να καταγγέλλουν όσους παραβιάζουν τα μέτρα.

Στην Αργεντινή, έκτακτο φόρο στις μεγάλες περιουσίες προετοιμάζει το κοινοβούλιο στη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Στην Κίνα

Παρά την προσωρινή αποδρομή,η πανδημία σηκώνει ξανά κεφάλι στην Κίνα,με 108 νέα κρούσματα, τα 98 από τα οποία είναι εισαγόμενα.Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι επικριτικές φωνές για την τακτική που ακολούθησαν οι αρχές της χώρας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN,φίμωσαν τους επιστήμονες που είχαν εντοπίσει την πηγή μετάδοσης του ιού και απέκρυψαν πόσο μολυσματικός είναι.

Η Κίνα, θωρακίζεται για να προλάβει το δεύτερο κύμα πριν εξελιχθεί σε τσουνάμι. Προσπαθεί, όμως, να ελέγξει και την όποια πληροφορία αφορά στον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού.

Όσοι ταξιδιώτες φτάνουν στην Κίνα ελέγχονται για πυρετό και βγάζουν κωδικό υγείας. Οι Αρχές προφανώς και ανησυχούν που ο κορονοίός επανακάμπτει και μάλιστα μέσω Ρωσίας. Και αυτό γιατί, μόνο μέσω Ρωσίας φτάνει κανείς αεροπορικώς στην Κίνα. Χαρακτηριστικό, λοιπόν, ότι μόνο χθες από τα 108 νέα κρούσματα, τα 98 ήταν εισαγόμενα.

Η εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Μι Φένγκ δήλωσε: “Υπάρχουν 108 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 98 εισήχθησαν από το εξωτερικό”.

Επίκεντρο αυτής της δεύτερης μάχης που μόλις ξεκίνησε, η πόλη Σουιφένχε, παραδοσιακός οδικός και σιδηροδρομικός κόμβος με τη Ρωσία. Αριθμώντας τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα, έχει τεθεί σε καραντίνα και οι έρημοι δρόμοι της θυμίζουν Γουχάν.

Ο Λιού Χαϊντάο, επικεφαλής του συνοριακού ελέγχου, δήλωσε: “Έχουν περιοριστεί οι μη απαραίτητες εισερχόμενες και εξερχόμενες δραστηριότητες, όπως οι μετακινήσεις, οι επισκέψεις σε οικογένεια και φίλους, και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στα σύνορα και που περνούν τα σύνορα έχουν μειωθεί δραματικά κατά 90%”.

Μάλιστα, για να προστατευθεί η μαρτυρική Γουχάν από τον κίνδυνο των εισαγόμενων κρουσμάτων, οι ταξιδιώτες απαιτείται να δείξουν στις αρχές εκτός από τον κωδικό υγείας, δύο ακόμα πιστοποιητικά: αυτό που βεβαιώνει ότι συμπλήρωσαν 28 ημέρες καραντίνας και ότι η μοριακή εξέταση για τον κορονοϊό ήταν αρνητική.

Ενώ, έχει ενδιαφέρον ότι Αμερικανοί επιστήμονες στο Νέο Μεξικό διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται με διπλάσια ταχύτητα από την αρχική εκτίμηση των Κινέζων συναδέλφων τους. Συμπέραναν ότι κάθε ένας που νοσεί κολλάει κατά μέσο όρο όχι 2,7 ανθρώπους αλλά 5,7.

Πηγές: EΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, TASS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος