Σύνδρομο της Αβάνας: Αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αλλάζει τα δεδομένα

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω από τη μυστηριώδη ασθένεια καθώς και την πηγή των μυστηριωδών συμπτωμάτων του «συνδρόμου της Αβάνας». Η ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας στην Κούβα το 2016

Μια νέα αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζει ότι είναι απίθανο ένας ξένος αντίπαλος να ευθύνεται για το μυστηριώδες σύμπλεγμα συμπτωμάτων που είναι γνωστό ως «σύνδρομο της Αβάνας», σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Η αξιολόγηση θέτει υπό αμφισβήτηση τη δημοφιλή θεωρία ότι στο φαινόμενο εμπλέκονται όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, δήλωσαν στην Washington Post δύο αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών που είναι εξοικειωμένοι με τα ευρήματα.

Το σύνδρομο της Αβάνας, που πήρε το όνομά του από την πόλη της Κούβας όπου το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας ανέφερε για πρώτη φορά κρούσματα το 2016, έχει έκτοτε προσβάλει εκατοντάδες υπαλλήλους σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, με συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και γνωστικά προβλήματα.

Η νέα αξιολόγηση, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, συνδυάζει τα ευρήματα επτά αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Πέντε από τις υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι είναι «πολύ απίθανο» μια ξένη δύναμη να ευθύνεται για το σύνδρομο της Αβάνας, είτε μέσω σκόπιμης επίθεσης είτε ως ακούσια παρενέργεια κάποιας μορφής ηλεκτρονικής παρακολούθησης, σύμφωνα με την Post.

Αν και οι περιγραφές ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, οι πάσχοντες από το σύνδρομο της Αβάνας συχνά περιγράφουν ότι ακούν ανησυχητικούς, άγνωστους θορύβους που συνοδεύονται από έντονο αίσθημα πίεσης στο κεφάλι, ακολουθούμενο από πονοκεφάλους και γνωστικά συμπτώματα που διαρκούν για μήνες ή και περισσότερο.

Παρά τα έξι χρόνια ερευνών, οι επιστήμονες, οι γιατροί και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν την αιτία των βλαβών.

Ωστόσο, ορισμένοι έχουν υποθέσει ότι είναι αποτέλεσμα επίθεσης μικροκυμάτων ή άλλων τύπων κατευθυνόμενης ενέργειας από ξένη δύναμη, ίσως κατά τη διάρκεια προσπαθειών συλλογής πληροφοριών εξ αποστάσεως από ηλεκτρονικές συσκευές.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί πιο συχνά ότι ευθύνεται για το φαινόμενο, καθώς και η Κίνα, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι και προσωπικό πρεσβειών ανέφεραν εκατοντάδες περιπτώσεις σε σχεδόν 70 χώρες, σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική, οι νέες αναφορές του συνδρόμου της Αβάνας μειώθηκαν απότομα από τις αρχές του 2022.

Η νέα αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών, η οποία εξετάζει περίπου 1.000 περιπτώσεις τέτοιων «ανώμαλων περιστατικών υγείας», θέτει υπό αμφισβήτηση τη θεωρία ότι μια ξένη δύναμη είναι υπεύθυνη για τις ασθένειες.

Σύμφωνα με την Post, η αξιολόγηση παραθέτει στοιχεία που περιλαμβάνουν περιπτώσεις όπου δεν υπήρχε «άμεση οπτική επαφή» με το επηρεαζόμενο προσωπικό που ανέφερε συμπτώματα μέσα στις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.

Η επανεξέταση των δεδομένων γεωγραφικού εντοπισμού και των εγκληματολογικών πληροφοριών δεν παρήγαγε επίσης στοιχεία για την παρουσία αντιπάλων κατά τη διάρκεια του περιστατικού ή για την ανάπτυξη κατευθυνόμενων ενεργειακών ακτίνων, σύμφωνα με την αξιολόγηση.

Επίσης, η αξιολόγηση δεν βρήκε στοιχεία ότι ξένοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνώριζαν ή είχαν εξουσιοδοτήσει επιθέσεις με ενεργειακές ακτίνες κατά του προσωπικού των ΗΠΑ.

Πηγή: dailymail.co.uk

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος