Συνάντηση Σολτς και Σάντσεθ την Τρίτη στη Γερμανία για τον ενεργειακό εφοδιασμό

Array

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Η Μονκλόα θεωρεί πολύ σημαντική τη στήριξη της Γερμανίας για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου MidCat που διασχίζει τα Πυρηναία.

Ο Γερμανός καγκελάριος  έχει υπερασπιστεί δημοσίως την προώθηση των διασυνδέσεων φυσικού αερίου από την Ισπανία μέσω των Πυρηναίων, μια σύνδεση που η ισπανική κυβέρνηση απαιτεί εδώ και χρόνια, αλλά που συγκρούεται με την απροθυμία της Γαλλίας η οποία θεωρεί ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την ολοκλήρωση του αγωγού που η κατασκευή του διεκόπη το 2019.

Αύριο Τρίτη ο Ισπανός πρωθυπουργός θα παραστεί στο Meseberg , 70 χιλ. από το Βερολίνο, ως προσκεκλημένος του Ολαφ Σολτς στην έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως αναφέρει η Μονκλόα το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει θέματα στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και τα προβλήματα εφοδιασμού σε ενέργεια που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Σάντσεθ θα βρίσκεται εκεί την πρώτη ημέρα για να αναλύσει από κοινού ζητήματα που σχετίζονται με τον ενεργειακό εφοδιασμό αλλά κυρίως για να ζητήσει τη βοήθεια του Σολτς ώστε να πείσει τον Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η διασύνδεση θα τροφοδοτήσει την κεντρική Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω Ισπανίας,  αποτελεί μέρος των σχεδίων της Κομισιόν και θα λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Επιπλέον η Ισπανία με την μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη (διαθέτει 7 μονάδες επαναεριοποίησης) επιχειρεί να πρωτοστατήσει στην επανεριοποίηση φυσικού αερίου και να τροφοδοτεί την κεντρική Ευρώπη. Ωστόσο αν όλα ναυαγήσουν η Ισπανία διαθέτει και σχέδιο Β που σημαίνει ενεργειακή σύνδεση Ισπανίας και Ιταλίας με αγωγό από τη Βαρκελώνη στο Λιβόρνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος