Συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν: Οι «Ανοικτοί Ουρανοί» νέο αγκάθι

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Εννέα μέρες πριν από την συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν στη Γενεύη, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε νόμο ο οποίος μαρτυρά πως οι προσδοκίες από τα αποτελέσματα της συνάντησης των δυο προέδρων των δυο υπερδυνάμεων είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχουν καθοριστεί ούτε το ακριβές σημείο της συνάντησης κορυφής, αλλά ούτε και αν θα ακολουθήσει συνέντευξη.

Στο μεταξύ, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της συνάντησης Πούτιν-Μπάιντεν στη Γενεύη, αποκάλυψε πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιετεί το ακριβές σημείο της, ούτε αν θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου, ενώ γίνονται και συζητήσεις για τον αν θα προστεθεί στην ατζέντα, το ζήτημα των καταδικασθέντων Ρώσων πολιτών στις ΗΠΑ και αντίστοιχα των Αμερικανών στη Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση αυτά τα ζητήματα, σύμφωνα με το Γραμματέα Τύπου του Κρεμλίνου θα λυθούν από κοινού με την αμερικανική πλευρά.

Θετικά υποδέχτηκε η Μόσχα την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να μην συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, πριν από την συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με το Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη.

O Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που καταγγέλλει τη Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς η οποία αφορά τον έλεγχο των εξοπλισμών. Το έγγραφο δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου και αποτελεί απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν πρώτες από την ίδια Συνθήκη.

Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε το Μάιο του 2020 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να είναι και αυτό στην ατζέντα των δυο ηγετών στην συνάντηση που θα έχουν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ενημέρωσε τον Μάιο τη Μόσχα ότι δεν θα επανενταχθεί στη συνθήκη, από την οποία η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποσυρθεί την περασμένη χρονιά.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συνθήκη «αναστάτωσε σημαντικά την ισορροπία συμφερόντων» μεταξύ των χωρών της συνθήκης και υποχρέωσε τη Ρωσία να αποσυρθεί απ’ αυτή.

«Αυτό προκάλεσε σοβαρή ζημιά στην τήρηση της Συνθήκης και στη σημασία της για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και διαφάνειας, δημιουργώντας μια απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας», ανέφερε το Κρεμλίνο σε σχόλιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Με πλειάδα δηλώσεων τους ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν πως σε κάθε περίπτωση ο διάλογος είναι καλοδεχούμενος, ωστόσο τα πολλά ανοιχτά μέτωπα στις διμερείς σχέσεις δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την έκβασή της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος