Συνάντηση Μπλίνκεν με Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ – Το Ισραήλ προειδοποιεί για «πολύ ισχυρή» απάντηση αν η Χαμάς παραβιάσει την εκεχειρία

Προειδοποίηση ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι «πολύ ισχυρή» αν η Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, παραβιάσει την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά τη συνάντησή του στην Ιερουσαλήμ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί την Τρίτη και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα. Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επισκεφθεί το Κάιρο και το Αμάν.

«Αν η Χαμάς σπάσει την ηρεμία και επιτεθεί στο Ισραήλ, η απάντησή μας θα είναι πολύ ισχυρή» είπε χαρακτηριστικά ο Μπ. Νετανιάχου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε «την πλήρη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται». Παραδέχθηκε ότι μένει να γίνει «πολλή δουλειά» για «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Συνάντηση Μπλίνκεν με Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ – Το Ισραήλ προειδοποιεί για «πολύ ισχυρή» απάντηση αν η Χαμάς παραβιάσει την εκεχειρία
EPA / MENAHEM KAHANA / POOL

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να αποκαταστήσουμε την ελπίδα, τον σεβασμό και ένα είδος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Είδαμε πού οδηγούν οι άλλες επιλογές και αυτό θα πρέπει να μας ωθήσει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας να διατηρηθεί η ειρήνη», σημείωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ Παλαιστινίων και του Ισραήλ, ύστερα από μεσολάβηση της Αιγύπτου και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την Παρασκευή μετά από 11 ημέρες εχθροπραξιών. Πλέον βρίσκεται στην πέμπτη ημέρα της και εξακολουθεί να επικρατεί ηρεμία.

«Γνωρίζουμε ότι για να αποτρέψουμε μια επιστροφή στη βία πρέπει να εκμεταλλευθούμε τον χώρο που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσουμε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων και προκλήσεων», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Και αυτό ξεκινά με την αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και την έναρξη της ανοικοδόμησης», εξήγησε.

Όπως είπε ο κ. Μπλίνκεν, οι ΗΠΑ θα εργαστούν για να συγκεντρώσουν διεθνή στήριξη για την προσπάθεια αυτή και θα κάνουν και οι ίδιες «μια σημαντική συνεισφορά», η οποία θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «θα συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα επωφεληθεί από τη βοήθεια ανοικοδόμησης».

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος