Συνάντηση Μπάιντεν – Σι: Η συμφωνία για απευθείας συνομιλίες, οι μικρές νίκες και ο «δικτάτορας»

Εποικοδομητική αλλά και με στιγμές αμηχανίας ήταν η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο. Οι ηγέτες ΗΠΑ και Κίνας συμφώνησαν να αποκατασταθούν οι στρατιωτικές επικοινωνίες των δύο χωρών, ωστόσο η ένταση μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων συνεχίζει να υφίσταται, κάτι που υπενθύμισε «άκομψα» ο Αμερικανός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας ξανά δικτάτορα τον Κινέζο ομόλογό του…

Για τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές συνομιλίες που είχαν ποτέ έκαναν λόγο οι δύο ηγέτες, συμφωνώντας σε περιόδους κρίσεων να συνομιλούν απευθείας.

Επί τέσσερις ώρες συνομιλούσαν σε ένα από τα ομορφότερα κτήματα του Σαν Φρανσίσκο που ταίριαζε απόλυτα στη συνάντηση των ηγετών των δύο υπερδυνάμεων του πλανήτη, καθώς είναι το ίδιο οίκημα με αυτό που πρωταγωνιστούσε στις εικόνες της ιστορικής σειράς “Δυναστεία”. Εκεί φαίνεται ότι συμφώνησαν στα περισσότερα, εκτός από την Ταϊβάν. Ο Σι ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να εξοπλίζουν το νησί, με τον Μπάιντεν να απαντάει ότι στηρίζει την πολιτική της μίας Κίνας.

Μετά την κρίση που έφερε η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν το 2022, η αποκατάσταση των στρατιωτικών επικοινωνιών που συμφωνήθηκε εγγυάται την αποφυγή συγκρούσεων. Σε μία συνάντηση χωρίς μεγάλες προσδοκίες, υπήρξαν μικρές νίκες, όπως στο ζήτημα της φαιντανύλης που η Κίνα υποσχέθηκε να πατάξει την εισαγωγή της στο αμερικανικό έδαφος. Και ενώ η ημέρα φάνηκε να ολοκληρώνεται αρμονικά, η απάντηση Μπάϊντεν σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θεωρεί ακόμα τον Σι δικτάτορα, υπενθύμισε σε όλους τις δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών ολόκληρες.

Ουκρανία, αλλά και Μεσανατολικό βρέθηκαν ακόμη στο επίκεντρο των συνομιλιών, με Αμερικανό αξιωματούχο να λέει ότι ο Μπάιντεν ζήτησε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ιράν ώστε να το πείσει να απέχει από προκλήσεις.

Επιμέλεια: Μαρία Αλεξάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος