ertnews.gr

Συνάντηση Mattarella-Merkel στο Βερολίνο: Γερμανία και Ιταλία έχουν επί δεκαετίες ασχοληθεί με μια αυστηρή ανάλυση του παρελθόντος

12/10 15:27
Συνάντηση Mattarella-Merkel στο Βερολίνο: Γερμανία και Ιταλία έχουν επί δεκαετίες ασχοληθεί με μια αυστηρή ανάλυση του παρελθόντος

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Sergio Mattarella, επισκέφθηκε σήμερα την Γερμανίδα Καγκελάριο κα. Angela Merkel στο Βερολίνο (AP Photo/Markus Schreiber)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Sergio Mattarella, επισκέφθηκε σήμερα την Γερμανίδα Καγκελάριο κα. Angela Merkel στο Βερολίνο. 

Όπως αναφέρει το Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Ιταλός ΠτΔ δήλωσε πως “αυτή είναι η ώρα της επανεκκίνησης. Βάζουμε τα θεμέλια για το μέλλον της ΕΕ που πρέπει να είναι ισχυρότερη και πιο συνεκτική”.

Ο Πρόεδρος Mattarella, σε ομιλία στο Ιταλικό Προξενείο του Βερολίνου, τόνισε πως σήμερα γιορτάζουμε “την πολύ ισχυρή συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας, με αποφασιστικότητα να τη συνεχίσουμε” και υπογράμμισε πως “αυτή είναι η ώρα της επανεκκίνησης”.

Ο Ιταλός ΠτΔ επίσης τόνισε πως “η ευγενής και επιτακτική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας είναι να χτίσουμε μαζί ένα σχέδιο για το μέλλον” και αναφέρθηκε σε “ένα σχέδιο διμερές και Ευρωπαϊκό, το οποίο βασίζεται στην κατανομή επιλογών και ευθυνών, που αποδεικνύεται ότι ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες των συμπολιτών μας και ότι είναι σε θέση να προσφέρει απαντήσεις στις προσδοκίες των νεότερων γενεών”. 

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος Mattarella υπογράμμισε πως “η Γερμανία και η Ιταλία έχουν επί δεκαετίες ασχοληθεί με μια αυστηρή ανάλυση του παρελθόντος. Μαζί έζησαν στιγμές αλήθειας”.

Δεν έλειψε από τον Ιταλό ΠτΔ και η αναφορά στην αμυντική πολιτική: “Η εξασφάλιση ενός μεγαλύτερου ρόλου στην Ευρώπη σε θέματα κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών, μικρών ή μεγάλων.”

Τέλος, ο Γερμανός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier προσκάλεσε τον Πρόεδρο Mattarella για μεσημεριανό γεύμα και υπογράμμισε πως ο Ιταλός ΠτΔ είναι “ένας πεπεισμένος Ευρωπαίος” ο οποίος “εγγυάται ότι η Ιταλία, η χώρα στην οποία υπογράφηκαν οι Συνθήκες της Ρώμης, παραμένει ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version