Συνάντηση Φιντάν με Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ: «Οπισθοδρομήσεις στο τουρκικό κράτος Δικαίου ανέστειλαν τις διαπραγματεύσεις»

Σύνοψη
  • Οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί λόγω κάποιων οπισθοδρομήσεων στο κράτος δικαίου., είπε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ
  • Ως χαμένη ευκαιρία χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την μη αποδοχή της κοινής δήλωσης για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στην ειδική σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 17-18 Απριλίου

ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

«Η Τουρκία διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν ανασταλεί λόγω κάποιων οπισθοδρομήσεων στο κράτος δικαίου», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. . 

Χαμένη ευκαιρία χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την μη αποδοχή της κοινής δήλωσης για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στην ειδική σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 17-18 Απριλίου, ενώ για το θέμα της απελυθέρωσης της βίζας ανέφερε ότι «υπάρχουν 4-5 ζητήματα που σχετίζονται με νομοθετικές αλλαγές ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στον τομέα των διαπραγματεύσεων, είναι απαραίτητο να δούμε ότι γίνονται μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου. Αυτός είναι ένας τομέας που μόνο το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει, δυστυχώς, η απόφαση αυτή δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» επισήμανε ο Όλιβερ Βάρχελι, προσθέτοντας πως «η Τουρκία μπορεί επίσης να αλλάξει αυτή την απόφαση, με τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει στον τομέα του κράτους δικαίου, μπορεί να σημειώσει πρόοδο στον τομέα αυτό και να κάνει το Συμβούλιο να αλλάξει την απόφαση αυτή».

Ο Όλιβερ Βάρχελι διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί εκ νέου να συνεργαστεί των σχέσεών της με την Τουρκία. «Θέλουμε να το κάνουμε με τρόπο που να είναι αμοιβαία επωφελής και με βάση τις δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου Ζοσέπ Μπορέλ το 2023» ξεκαθάρισε και διαβεβαίωσε τον Χακάν Φιντάν ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει την Τουρκία «ως υποψήφια χώρα, ως βασικό εταίρο, ως στρατηγικό και πολύ σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, μια χώρα που στην πραγματικότητα βρίσκεται στο σταυροδρόμι, στη μέση δύο ένοπλων συγκρούσεων».

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε επίσης με έμφαση στο θέμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι πολίτες στις αιτήσεις τους για θεωρήσεις εισόδου στις χώρες της ΕΕ. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που συνεπάγεται το γεγονός ότι οι ανάγκες των πολιτών μας σε ορισμένα θέματα δεν ικανοποιούνται εγκαίρως. Διαπραγματευόμαστε αυτό το θέμα με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας εδώ και αρκετό καιρό. Συζητάμε κατ’ ιδίαν με τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως όσον αφορά τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της έκδοσης βίζας, ιδίως για τους επιχειρηματίες και τους φοιτητές μας. Μιλάμε ένας προς έναν με τις χώρες με τις οποίες οι πολίτες μας βρίσκονται σε πολυδιάστατη πολιτική, εμπορική, εκπαιδευτική, καλλιτεχνική και τουριστική αλληλεπίδραση και συζητάμε το θέμα αυτό με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε.

Απαντώντας στον Χακάν Φιντάν, ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε: «Πέρυσι είδαμε 30% αύξηση των αιτήσεων θεώρησης από την Τουρκία, οπότε ο τουρκικός λαός έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να επωφεληθούν από αυτή την ευκαιρία, είναι απαραίτητη η διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να λύσουμε αυτή την κατάσταση και πώς οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν τις θεωρήσεις τους ταχύτερα. Πώς μπορούν να αποκτήσουν θεωρήσεις που θα ισχύουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πώς μπορούν να εισέλθουν στις χώρες της ΕΕ περισσότερες φορές εντός αυτής της περιόδου θεώρησης, συζητήσαμε αυτά τα θέματα».

Στο άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί την Άγκυρα στις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες, εκείνο της Τελωνειακής Ένωσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το ζήτημα της επικαιροποίησής της είναι εξαιρετικά σημαντικό. «Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εμπορίου μας για το θέμα αυτό. Επί της αρχής, συμφωνούμε με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους αρμόδιους επιτρόπους, ιδιαίτερα με τον κ. Βάρχελι» ανέφερε.

«Εργαζόμαστε για την Τελωνειακή Ένωση σε δύο διαφορετικούς τομείς» διευκρίνισε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση. «Πρώτα απ’ όλα, ασχολούμαστε με την εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων, δηλαδή αναλύουμε και συζητάμε με τους Τούρκους συναδέλφους μας πώς να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υπάρχουσα Τελωνειακή Ένωση. Αντιμετωπίζουμε όλες τις υφιστάμενες εμπορικές δυσκολίες» δήλωσε.  

Ο δεύτερος τομέας αφορά, σύμφωνα με τον κ. Βάρχελι, την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης. «Υπό αυτή την έννοια, εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Αποφασίσαμε να οδηγήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο. Θα εξετάσουμε ποιοι τομείς θα αναθεωρηθούν». Έσπευσε να διευκρινίσει ωστόσο ότι το Συμβούλιο θα λάβει την τελική απόφαση, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι από φέτος θα αρχίσει να συζητείται η αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης».

Αναφορικά με το Μεταναστευτικό, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι μίλησε με τον κ.Βάρχελι για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, «η οποία αποτελεί προβληματικό τομέα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για εμάς».

Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένας μηχανισμός που επιχειρείται να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για το θέμα αυτό. Συζητήσαμε για το πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Ειδικότερα, το τρέχον ζήτημα της επιστροφής μεταναστών από άλλες χώρες» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, ερωτηθείς για τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε: «Ως Τουρκία, εμείς, με τη δυναμική μας δομή, την πολιτική μας σταθερότητα, την ισχυρή μας οικονομία, τον δυναμικό μας πληθυσμό και το δίκτυο συνεργασίας μας στην περιοχή, είμαστε πάντα υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πότε και πώς θα απαλλαγούν από την ταυτοτική πολιτική που ακολουθούν και θα τη μεταφέρουν σε ένα στρατηγικό πλαίσιο είναι φυσικά δική τους επιλογή. Αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τη στρατηγική μας να γίνουμε κεντρική χώρα και την ιστορική μας διαδρομή μόνο και μόνο επειδή δεν κάνουν αυτή την επιλογή». 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος