Ιταλία: Ενδεχόμενο ακύρωσης ισχύος του Green Pass για τους υγειονομικούς αν δεν ολοκληρώσουν τον εμβολιαστικό κύκλο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Η πρόθεση της Ιταλικής Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα είναι να μην υπάρξει κανένας εγκλεισμός (lockdown εις την Αγγλικήν) και αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο στον Ιταλικό πληθυσμό. Με το Green Pass να έχει υιοθετηθεί ως το κύριο και πλέον ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της πανδημίας, πολλά από τα νομοθετικά μέτρα περιστρέφονται γύρω από αυτό.

Σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Il Messaggero, ο Καθηγητής Walter Ricciardi, γνωστός σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζει ποια θα μπορούσαν να είναι τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος, το οποίο ήδη αρχίζει και ανησυχεί την Ιταλία. 

Σύμφωνα με τον Καθ. Ricciardi, τα ενδεχόμενα μέτρα θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν τα εξής: 

  • ταχύτερες κυρώσεις κατά αντιεμβολιαστών γιατρών και νοσοκομειακό προσωπικό 
  • ενδελεχής έλεγχος όλων των εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης για να εξακριβωθεί ο αριθμός των ανεμβολίαστων σε συγκεκριμένα ιατρεία
  • έντονη πίεση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης με σύνδεση στα Green pass

Το τελευταίο μέτρο είναι αυτό που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον Καθ. Ricciardi τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού που δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιαστικό κύκλο συμπεριλαμβανομένης της τρίτης αναμνηστικής δόσης, πρώτα θα λαμβάνουν μια προειδοποίηση και στη συνέχεια, εάν και μετά την πάροδο δύο-τριών μηνών εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται, πιθανόν να υποστούν το μέτρο της ακύρωσης του Green Pass τους.

Ο Καθ. Ricciardi διευκρινίζει πως, αν και οι αντιεμβολιαστές ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό “δεν είναι πολλοί”, αυτοί αποτελούν “ένα σοβαρό πρόβλημα σε όλη την Ιταλία” και “μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεάσουν τους ασθενείς τους”.

Επίσης, ο σύμβουλος τονίζει πως η τρίτη δόση πρέπει να γίνει απαραίτητη για όλους όσους εργάζονται σε στενή επαφή με ευπαθείς ομάδες, όπως οι δάσκαλοι στα σχολεία “εφόσον τα παιδιά δεν προστατεύονται, καθώς δεν μπορούν να εμβολιαστούν”. Μάλιστα, ο Καθ. Ricciardi τονίζει πως, με την παραλλαγή Delta “αυτή η πανδημία έχει αλλάξει” και πως “ένας μολυσμένος άνθρωπος μολύνει άλλους επτά” κατά μέσο όρο. Ο ίδιος τονίζει πως για να δοθεί η λέξη “τέλος” στην πανδημία “θα πρέπει να επιτύχουμε εμβολιασμό σε ολόκληρο σχεδόν τον πληθυσμό”.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την επομένη από την ανακοίνωση 8.544 νέων κρουσμάτων κορονοϊού και 53 θυμάτων, με περισσότερα από 540 χιλιάδες τεστ να έχουν πραγματοποιηθεί και την τάση θετικότητας να κυμαίνεται στο 1.6% ανά την επικράτεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος