Συμβούλιο της Ευρώπης: Πρέπει να αποτραπεί η οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο

«Οι νομικές μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να αποδυναμώσουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε σήμερα η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, μετά από πενθήμερη επίσκεψη στη χώρα, η οποία επικεντρώθηκε στο σύστημα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία και τα δικαιώματα των παιδιών. 

Η προτεινόμενη κατάργηση και αντικατάσταση του Νόμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με Διακήρυξη Δικαιωμάτων, εάν εγκριθεί, θα επηρεάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το νομοσχέδιο επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου και να επιβάλλουν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Από την άλλη η αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων του ΕΣΔΑ είναι ένα από τα θεμέλια της ειρηνευτικής διευθέτησης στη Βόρεια Ιρλανδία βάσει της Συμφωνίας του Μπέλφαστ/Μεγάλης Παρασκευής. Το νομοσχέδιο για τα προβλήματα της Βόρειας Ιρλανδίας εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο ο προτεινόμενος μηχανισμός επανεξέτασης υποθέσεων που σχετίζονται με προβλήματα συμμορφώνεται με τα πρότυπα του ΕΣΔΑ για ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες.

Ο Επίτροπος υπογραμμίζει τον ουσιαστικό ρόλο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι μπορεί να λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα και αποτελεσματικά, μεταξύ άλλων με την εγγύηση επαρκών πόρων και εξουσιών σύμφωνα με τις Αρχές του Παρισιού.

Τα δικαιώματα των παιδιών πρέπει επίσης να τεθούν στο επίκεντρο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά δεδομένων των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και της αυξανόμενης κρίσης του κόστους ζωής σε αυτά. Η επισιτιστική ανασφάλεια είναι μια ιδιαίτερα διαδεδομένη εκδήλωση της παιδικής φτώχειας, ενώ πολλά παιδιά παραμένουν επίσης σε κίνδυνο έλλειψης στέγης και ζουν σε προσωρινά καταλύματα για παρατεταμένες περιόδους, συχνά σε εξαιρετικά ανεπαρκείς συνθήκες.

Αν και η κλίμακα του προβλήματος και οι απαντήσεις σε αυτό διαφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεκριμένα στοιχεία του συνολικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως το επίπεδο υποστήριξης στο πλαίσιο της καθολικής πίστωσης, το όριο των δύο παιδιών και το ανώτατο όριο των παροχών φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την απόλαυση του δικαιώματος των παιδιών σε επαρκές επίπεδο διαβίωσης ιδίως. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί επειγόντως ο αντίκτυπος της πολιτικής «μη προσφυγής σε δημόσιους πόρους» στα δικαιώματα των παιδιών από οικογένειες μεταναστών. Η περαιτέρω υποστήριξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ψυχικής υγείας.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος