Συμβούλιο της Ευρώπης: Νέες οδηγίες για τη διαχείριση παραβατών για σεξουαλικό αδίκημα

Στρασβούργο — Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Σύσταση με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αξιολόγηση, τη διαχείριση και την επανένταξη ατόμων που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικό αδίκημα εξέδωσε για τις 47 χώρες μέλη το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η σύσταση, που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών, έχει ως στόχο να καθοδηγήσει τις εθνικές αρχές στη νομοθεσία, τις πολιτικές και την πρακτική τους για την πρόληψη και τη μείωση της σεξουαλικής κακοποίησης. Παράλληλα, η Επιτροπή συνιστά οι εκτιμήσεις κινδύνου και τα σχέδια παρέμβασης να προσαρμόζονται στα άτομα που κατηγορούνται ή καταδικάζονται για σεξουαλικά αδικήματα.

Οι υπηρεσίες των φυλακών και οι δικαστικές υπηρεσίες θα πρέπει να διαχειρίζονται και να επιδιώκουν την επανένταξη ατόμων που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικό αδίκημα σύμφωνα με τον κίνδυνο που ενέχουν. Ως εκ τούτου, το επίκεντρο πρέπει να είναι στις ξεχωριστές ανάγκες ενός ατόμου και όχι στο είδος του αδικήματος που διαπράχθηκε, ειδικά όσον αφορά τις παρεμβάσεις ή τις θεραπείες.

Αν και επισημαίνει ότι η συνεργασία μεταξύ παραβατών και επαγγελματιών της υγείας είναι κεντρική με στόχο την αποτελεσματική επανένταξη, η Επιτροπή Υπουργών τονίζει ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της σεξουαλικής εγκληματικότητας πρέπει να βασίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση με μια σειρά επαγγελματιών που εμπλέκονται.

Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχουν προστατευτικά μέτρα στους κρατούμενους που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικό αδίκημα, όπου απαιτείται, για να αποτραπεί η θυματοποίησή τους από άλλους κρατούμενους και να ενισχυθεί το κίνητρό τους για αλλαγή.

Η σύσταση αναφέρει ότι η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να ρυθμίζει τα δικαιώματα των θυμάτων να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την απελευθέρωση ατόμων που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικό αδίκημα. Οι δικαστικές και συναφείς υπηρεσίες θα πρέπει να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες προστασίας των θυμάτων για τη διαφύλαξη και την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων.

Σύμφωνα με την Ετήσια Ποινική Στατιστική του Συμβουλίου της Ευρώπης, το 7,8% ήτοι 81.188 κρατούμενοι σε 41 ευρωπαϊκές διοικήσεις φυλακών εκτίουν ποινή για σεξουαλικό αδίκημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος