Συμβούλιο της Ευρώπης: Να κλιμακωθεί η υποστήριξη στις ανθρωπιστικές ανάγκες προς τους Ουκρανούς Πρόσφυγες

Έκκληση να ενισχύσουν όλα τα κράτη μέλη τις προσπάθειές τους για συντονισμό τόσο σε εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να κλιμακώσουν την υποστήριξη για την ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες και τις ανάγκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία απηύθυνε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγάτοβιτς , μετά από μια σειρά επισκέψεων που πραγματοποίησε στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, την Τσεχία και την Μολδαβία

Σημείωσε ότι απαιτείται επειγόντως μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας, η αποτελεσματική ένταξη και η προστασία της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων που διαφεύγουν».

Συμβούλιο της Ευρώπης: Να κλιμακωθεί η υποστήριξη στις ανθρωπιστικές ανάγκες προς τους Ουκρανούς Πρόσφυγες
COE

Η Επίτροπος τόνισε παράλληλα ότι τα κράτη μέλη που δεν έχουν σύνορα με την Ουκρανία πρέπει επίσης να εντείνουν τον ρόλο τους για να συντονίσουν και να υποστηρίξουν τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται στις χώρες που επισκέφτηκε η ίδια και οι ομάδες της. «Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διευκόλυνση της μετακίνησης προς άλλες χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να ενταθεί η βοήθεια

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνται σε χώρες κοντά στην Ουκρανία. Ενόψει των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν αυτές οι χώρες, όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει να εντείνουν τη βοήθειά τους, μεταξύ άλλων παρέχοντας και όλη την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Ιδιαίτερα επείγουσα ανάγκη, κατά την ίδια, αποτελεί η βοήθεια  στη μεταφορά ατόμων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής, η κίνηση είναι κυρίως αυθόρμητη ή οργανωμένη από ιδιωτικούς φορείς. Ωστόσο, οι κεντρικές κυβερνήσεις, οι περιφερειακές αρχές και οι δήμοι σε άλλα κράτη μέλη πρέπει να αρχίσουν επειγόντως να συντονίζουν και να οργανώνουν τέτοιες μεταφορές με χώρες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία και πρέπει να το κάνουν σε πολύ μεγάλους αριθμούς προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες.

Αποτροπή κινδύνων

«Η δημιουργία μεγαλύτερης προβλεψιμότητας και σαφήνειας σχετικά με το πού μπορούν να φιλοξενηθούν κατάλληλα οι άνθρωποι που προχωρούν είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς τους ανθρώπους και επίσης για τις χώρες που βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή της υποδοχής τους. Είναι επίσης σημαντικό για τη μείωση των κινδύνων της εμπορίας ανθρώπων και της εκμετάλλευσης. Η αποστολή περισσότερων τρένων, λεωφορείων και άλλων μέσων μεταφοράς με συντονισμένο τρόπο είναι ένα πολύ συγκεκριμένο βήμα που μπορούν και πρέπει να κάνουν τώρα οι κυβερνήσεις, οι περιφέρειες και οι πόλεις» κατέληξε.

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος