Συμβούλιο της Ευρώπης: Μη ικανοποιητική συμμόρφωση της Αυστρίας στις συστάσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς

Σε ενδιάμεση έκθεση συμμόρφωσης όσον αφορά την πρόληψη της διαφθοράς σε μέλη του κοινοβουλίου, δικαστές και εισαγγελείς για την Αυστρία, η Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς (GRECO) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Αυστρία έχει εφαρμόσει ικανοποιητικά ή αντιμετωπίζει με ικανοποιητικό τρόπο μόνο δύο από τις 19 συστάσεις που έγιναν το 2017.

Το επίπεδο συμμόρφωσης στις συστάσεις σχετικά με τα μέλη του κοινοβουλίου παραμένει, όπως τονίζεται πολύ χαμηλό. Μάλιστα μετά τις εκλογές του 2019 στην Αυστρία, η GRECO ενθάρρυνε το αυστριακό κοινοβούλιο να «ασχοληθεί σοβαρά» με την εφαρμογή των συστάσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διαφάνεια της νομοθετικής διαδικασίας και τη θέσπιση κώδικα συμπεριφοράς συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού διαφόρων μορφών συγκρούσεων συμφερόντων. Συνολικά, η GRECO «εκφράζει τη λύπη της για την παρατεταμένη έλλειψη προόδου» στην εφαρμογή των περισσότερων συστάσεων σχετικά με τους βουλευτές.

Όσον αφορά τους δικαστές και τους εισαγγελείς, η GRECO σημειώνει ότι πολλά μέτρα κατά τη λήψη των συστάσεων δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Επομένως, δεν έχουν υιοθετηθεί τροποποιήσεις του νόμου περί ομοσπονδιακής υπηρεσίας για δικαστές και εισαγγελείς σχετικά με την επιλογή δικαστών και εισαγγελέων και τη βελτίωση του συστήματος αξιολόγησης.

Ωστόσο, παρατηρείται πρόοδος σε ορισμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων διατάξεων που απαγορεύουν στους δικαστές και τους εισαγγελείς να κατέχουν ταυτόχρονα πολιτικές θέσεις σε εκτελεστικά ή νομοθετικά όργανα.

Επιπλέον, η υιοθέτηση των «Οδηγιών συμμόρφωσης» για δικαστές και εισαγγελείς (όπως ο κώδικας δεοντολογίας) είναι ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα, αν και οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εποπτεία για την εφαρμογή κανόνων που περιέχονται στις Οδηγίες. Επιπλέον, η ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση σε θέματα πρόληψης της διαφθοράς και ακεραιότητας απαιτεί πιο συστηματική προσέγγιση.

Δεδομένου του μη ικανοποιητικού επιπέδου συμμόρφωσης, η GRECO ζητά από την Αυστρία να υποβάλει έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή εκκρεμών συστάσεων το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται πως η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) είναι ένα όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που στοχεύει στη βελτίωση της ικανότητας των μελών της να καταπολεμούν τη διαφθορά παρακολουθώντας τη συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα κατά της διαφθοράς. Βοηθά τα κράτη να εντοπίσουν τις ελλείψεις στις εθνικές πολιτικές κατά της διαφθοράς, προκαλώντας τις απαραίτητες νομοθετικές, θεσμικές και πρακτικές μεταρρυθμίσεις. Σήμερα περιλαμβάνει τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος