Συμβούλιο της Ευρώπης: 60η επέτειος για το Κοινωνικό Σύνταγμα της Ευρώπης

Απασχόληση, στέγαση, υγεία, εκπαίδευση, κοινωνική προστασία και δικαιώματα πρόνοιας είναι οι τομείς που περιλαμβάνει ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης γνωστός και ως το Κοινωνικό Σύνταγμα της Ευρώπης, που γιορτάζει σήμερα τα 60 του χρόνια ως θεματοφύλακας θεμελιωδών κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων.

Άρχισε να υπογράφεται από τα πρώτα κράτη μέλη του Συμβουλίου στις 18 Οκτωβρίου 1961 στο Τορίνο της Ιταλίας, ενώ σήμερα συμμετέχουν σε αυτό και τα 47 κράτη μέλη όντας ένα από τα πιο ευρέως αποδεκτά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Συμβούλιο της Ευρώπης: 60η επέτειος για το Κοινωνικό Σύνταγμα της Ευρώπης
Coe

Ο Χάρτης, μαζί με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αποτελούν τα δύο βασικά συστατικά μέρη του ευρωπαϊκού συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ευάλωτων ατόμων, όπως ηλικιωμένοι, παιδιά, μετανάστες και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες

«Τα κοινωνικά δικαιώματα αποτελούν θεμελιώδες μέρος του συνολικού συστήματος συλλογικών εγγυήσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Ωστόσο, η πανδημία Covid-19 ανέδειξε τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες στις κοινωνίες», δήλωσε στην σημερινή πανηγυρική εκδήλωση η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πετσίνοβιτς Μπούριτς, σημειώνοντας πως ως διεθνής συνθήκη, συνέβαλε σημαντικά στην κοινωνική πρόοδο της Ευρώπης όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, την κοινωνική προστασία, τη δημόσια υγεία, την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς και τα δικαιώματα των παιδιών. Καθοδήγησε επίσης, όπως είπε, αποφάσεις στα κράτη μέλη, επηρέασε τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνέβαλε στην ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλα μέρη του κόσμου.

Σε αυτά τα χρόνια, έχει αναθεωρηθεί και έχουν συμπεριληφθεί νέα δικαιώματα για να ληφθούν υπόψη οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Αλλά ο Χάρτης παρέμεινε στο επίκεντρο των θεσμικών στόχων του  Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και δημοκρατία, τα οποία δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς τον σεβασμό των  κοινωνικών δικαιωμάτων .

Όσον αφορά την παροχή δεσμευτικής νομικής ισχύος στα δικαιώματα της  Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου , που εγκρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στις 10 Δεκεμβρίου 1948, το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε δύο ξεχωριστές συνθήκες, σε διάστημα περίπου 10 ετών.

Η Επιτροπή Υπουργών

Τον εξέχοντα ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για τη διασφάλιση και προώθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη επιβεβαίωσε σήμερα και η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης επαναλαμβάνοντας  την αποφασιστικότητά της να διασφαλίσει ότι παρέχεται η πολιτική υποστήριξη και τα εργαλεία και τα μέσα που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του. Υπογραμμίζει ότι προκλήσεις όπως η παγκοσμιοποίηση, οι δημογραφικές αλλαγές, οι νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και οι συνέπειες της πανδημίας Covid-19 αναδεικνύουν περαιτέρω τη σημασία ενός ισχυρού και αποτελεσματικού Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος