Συμβούλιο της Ευρώπης: Δεν διαπιστώθηκε πρόοδος από την Ελβετία  στην πρόληψη της διαφθοράς βουλευτών και δικαστών

Έκθεση του Συμβουλιου της Ευρώπης  που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη δεν διαπίστωσε «καμία πρόοδο» στην εφαρμογή από την Ελβετία των συστάσεων της για την πρόληψη της διαφθοράς βουλευτών και δικαστών.

Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (Greco) του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2018 έκανε 12 συστάσεις προς τις αρχές της Βέρνης για την πρόληψη της διαφθοράς βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων.

Έξι χρόνια αργότερα, μόνο πέντε από αυτές τις συστάσεις εφαρμόστηκαν ή αντιμετωπίστηκαν ικανοποιητικά, σύμφωνα με την έκθεση που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όσον αφορά τους βουλευτές, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι εξακολουθούν να μην διαθέτουν εξειδικευμένο όργανο που να τους συμβουλεύει σε θέματα ακεραιότητας και δεν παρακολουθούν μαθήματα κατάρτισης για αυτό το θέμα. Οι δηλώσεις συμφερόντων τους δεν περιέχουν ακόμη ποσοτικά στοιχεία ή πληροφορίες για τις υποχρεώσεις τους και δεν έχουν επαληθευτεί ακόμη από τις κοινοβουλευτικές υπηρεσίες, προσθέτει η Greco.

Για τους δικαστές και τους εισαγγελείς, η έκθεση εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την επιβολή κυρώσεων εκτός από την απόλυση για παραβάσεις των επίσημων καθηκόντων τους. Οι δικαστές συνεχίζουν να πληρώνουν μέρος του μισθού τους σε πολιτικά κόμματα, μετά την απόρριψη λαϊκής πρωτοβουλίας για το θέμα αυτό, καταγγέλλει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η οργάνωση 46 χωρών σημειώνει ωστόσο ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή των συστάσεων της είναι «πιο ενθαρρυντικά» στην περίπτωση των δικαστών από ό,τι στην περίπτωση των βουλευτών.

Πηγή: Agerpre.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος