Συμβολική επίσκεψη της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις σε κλινική που πραγματοποιεί αμβλώσεις

Σύνοψη
  • Πρώτη φορά που πρόεδρος ή αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέπτεται κλινική όπου γίνονται αμβλώσεις.
  • Περισσότερες από 20 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν θέσει περιορισμούς στη διαδικασία των αμβλώσεων.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις επισκέφθηκε χθες Πέμπτη μια κλινική οικογενειακού σχεδιασμού στην πολιτεία της Μινεσότα, σηματοδοτώντας, όπως υπογραμμίζει το γραφείο της, την πρώτη φορά που ένας πρόεδρος ή αντιπρόεδρος επισκέπτεται μια ιατρική εγκατάσταση όπου πραγματοποιούνται αμβλώσεις, καθώς ο Λευκός Οίκος κλιμακώνει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στην αναπαραγωγή ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η κλινική, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Μινεάπολης, υπήρξε σωτήρια για πολλές γυναίκες της περιοχής. Παρότι οι Δημοκρατικοί ηγέτες στη Μινεσότα έχουν προστατεύσει το δικαίωμα της πρόσβασης στις αμβλώσεις, σε γειτονικές πολιτείες έχουν απαγορευτεί ή περιοριστεί σοβαρά οι διαδικασίες με πολιτικές που η Χάρις περιέγραψε ως «ανήθικες».

Συμβολική επίσκεψη της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις σε κλινική που πραγματοποιεί αμβλώσεις
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

«Πώς τολμούν αυτοί οι εκλεγμένοι ηγέτες να πιστεύουν ότι είναι σε καλύτερη θέση να πουν στις γυναίκες αυτό που χρειάζονται;», αναρωτήθηκε σε δηλώσεις της η Χάρις, που υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «πρέπει να είμαστε ένα έθνος που εμπιστεύεται τις γυναίκες».

Η Δρ Σάρα Τράξλερ, επικεφαλής ιατρός της κλινικής, παρουσίασε τον εαυτό της ως «περήφανη πάροχο αμβλώσεων» και χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη της αντιπροέδρου. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο αριθμός των γυναικών που επισκέπτονται την κλινική από το εξωτερικό έχει διπλασιαστεί.

Εντούτοις, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την κλινική, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν ότι «η ζωή είναι ανθρώπινο δικαίωμα» και ότι «η άμβλωση σκοτώνει έναν άνθρωπο».

Συμβολική επίσκεψη της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις σε κλινική που πραγματοποιεί αμβλώσεις
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Alex Brandon)

Εκπρόσωπος της οργάνωσης «Πολίτες της Μινεσότα Ανήσυχοι για τη Ζωή» ανέφερε ότι «η επίσκεψη του αντιπροέδρου δείχνει την πλήρη αφοσίωση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ακραίες πολιτικές για τις αμβλώσεις», προσθέτοντας ότι «στη Μινεσότα δεν θέλουμε να γίνουμε γνωστοί για τον τουρισμό των αμβλώσεων».

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια ακύρωσε απόφαση που είχε εκδώσει το 1973 και προστάτευε την άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ανοίγοντας τον δρόμο για τις πολιτείες να αποφασίζουν σε τοπικό επίπεδο. Σαν αποτέλεσμα, σε περισσότερες από 20 πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών έχουν θεσπιστεί απαγορεύσεις ή περιορισμοί στη διαδικασία της άμβλωσης.

Πηγές: AP, EFE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος