Αγκάθι στη συνάντηση Μπάιντεν-Τζόνσον ο «πόλεμος για τα λουκάνικα»

Λίγες ώρες πριν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στο Λονδίνο για τη πρώτη Σύνοδο των επτά ισχυρότερων οικονομιών στον πλανήτη (G7) μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid, η συζήτηση επικεντρώνεται στον “πόλεμο για τα λουκάνικα”.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα συναντηθεί αύριο πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τζο Μπάιντεν σε μία πολύ σημαντική συνάντηση καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Στη συζήτηση όμως των δύο ανδρών ενδέχεται να κυριαρχήσουν οι κλιμακούμενες εντάσεις που προκαλούνται από τα εμπορικά ζητήματα μετά το Brexit μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, δεδομένης της ιρλανδικής καταγωγής του προέδρου Μπάιντεν και της συχνής αναφοράς του στο θέμα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναφέρει στον Τζόνσον τη σημασία που αποδίδει στη διατήρηση του Πρωτοκόλλου.

Ο Υπουργός των Κοινοτήτων, Ρόμπερτ Τζένικ, ισχυρίστηκε σήμερα στα βρετανικά μέσα ότι ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζο Μπάιντεν είναι «απόλυτα ευθυγραμμισμένοι» στο λεγόμενο “πόλεμο για τα λουκάνικα”.

Ο κ. Jenrick είπε στo Sky News ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη «καλή λογική» να αναγνωρίσει πόσο άδικο είναι να εμποδίζεται η πώληση προϊόντων που κατασκευάζονται σε ένα μέρος της χώρας σε ένα άλλο.

Τι είναι ο «πόλεμος για τα λουκάνικα»

O “πόλεμος για τα λουκάνικα” αφορά την παύση εισαγωγής προϊόντων ψυγείου από την Μεγάλη Βρετανία στην Βόρεια Ιρλανδία, όπως ορίζει το Πρωτόκολλο για τη σχέση του Ηνωμένου Βασίλειου με την ΕΕ μετά το Brexit.

Η περίοδος χάριτος λήγει στα τέλη Ιουνίου – μετά από αυτό, ορισμένα “παρασκευάσματα με απλή ψύξη κρέατος” ενδέχεται να απαγορευτούν από τη μετάβαση προς τα δυτικά κατά μήκος της Ιρλανδικής Θάλασσας.

Εάν το θέμα δεν επιλυθεί, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ του Μπέλφαστ σε ωμά προϊόντα όπως κιμά, κοτόπουλο και λουκάνικα, καθώς και αυγά χωρίς διαβάθμιση καθώς και παστεριωμένο γάλα.
Η άλλη λύση – να βγει η Βόρεια Ιρλανδία από την τελωνειακή ένωση αντιτίθεται στη Συμφωνία του Μπέλφαστ, η οποία έφερε την ειρήνη μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Το αδιέξοδο  συνεχίζεται μετά την αποτυχία της σημερινής  συνάντησης  (Τετάρτη 9 Ιουνίου) μεταξύ του Λόρδου Φροστ από το Ηνωμένο Βασίλειο και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ