Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Αυστραλία, αλλάζουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή του Ινδο-ειρηνικού, μετά την συγκρότηση της στρατηγικής συμμαχίας AUKUS. Η Γαλλία ακύρωσε δεξίωση που επρόκειτο να γίνει σήμερα στην Ουάσινγκτον, στην κατοικία του πρεσβευτή της Γαλλίας ενώ για ψυχροπολεμική λογική κάνει λόγο η Κίνα.
Σε μία προσπάθειa να χρυσώσουν το χάπι στην Γαλλία, οι Ηνωμένες πολιτείες σπεύδουν να τη διαβεβαιώσουν ότι παραμένει στενός σύμμαχός τους στην ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας περιοχή του ινδοειρηνικού.
“Συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά με την Γαλλία όσον αφορά στις κοινές μας προτεραιότητες στην περιοχή του ινδοειρηνικού, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”, επισημαίνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.
Και ενώ το Παρίσι διαψεύδει ότι είχε ενημερωθεί για την αμυντική συμφωνία των τριών χωρών, πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της, δείχνει εμπράκτως την οργή του, ακυρώνοντας την προγραμματισμένη δεξίωση στην οικία του Γάλλου πρέσβη στην Ουάσινγκτον, για τα 240 χρόνια από τη ναυμαχία του Τσέζαπικ. Τραγική ειρωνεία ότι το γαλλικό ναυτικό είχε νικήσει τότε το βρετανικό στόλο, ανοίγοντας το δρόμο για την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί σε δηλώσεις της τονίζει ότι από τη στιγμή που υπογράφουμε μία συμφωνία η οποία δε συνιστά μία απλή εμπορική συμφωνία αλλά μία στρατηγική συμμαχία και τελικά την παίρνουν πίσω, είναι σαν κάποιος να αθετεί το λόγο του. Στην γεωπολιτική και τη διεθνή πολιτική αυτό είναι σοβαρό.
Στην αντεπίθεση περνά και το Πεκίνο. Κατέθεσε αίτηση για ένταξη στη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού Ωκεανού, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Αυστραλία και η Ιαπωνία, ενώ αρνήθηκε σε γερμανικό πολεμικό πλοίο να δέσει σε λιμάνι της θάλασσας της νότιας Κίνας.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιζιάν τονίζει ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να περιφρουρήσει την εθνική της κυριαρχία και τα θάλασσια δικαιώματα και συμφέροντά της.
Από την άλλη, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπινγκ να συζητήσουν τη νέα συμφωνία, με τους αναλυτές όμως να σχολιάζουν ότι η ουδέτερη στάση που κράτησε η Αυστραλία ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο για περισσότερα από 20 χρόνια, αποτελεί πλέον παρελθόν.
Επιμέλεια: Ανδριάννα Μαγγανιά
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος