Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τον ELN

Μέσα στη γενικότερη ευφορία που επικρατεί στην Κολομβία λόγω του εντοπισμού ζωντανών των τεσσάρων παιδιών στη ζούγκλα του Αμαζονίου μετά από 40 ημέρες, ίσως πέρασε σε δεύτερη μοίρα η ιστορική συμφωνία που επετεύχθη το Σάββατο στην Αβάνα μεταξύ της κυβέρνησης του Γκουστάβο Πέτρο και της μακροβιότερης αντάρτικης οργάνωσης της χώρας, του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), για κατάπαυση του πυρός για ένα διάστημα 6 μηνών, αρχής γενομένης από 3 Αυγούστου, με προοπτική να παραταθεί περαιτέρω, εφόσον τηρηθούν τα προβλεπόμενα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Κολομβία κάνει ένα βήμα ακόμη προς την κατεύθυνση της πλήρους ειρήνευσης, αφού ποτέ πριν στο παρελθόν δεν είχε συμφωνηθεί μεταξύ αυτών των δύο πλευρών κάποια κατάπαυση πυρός τόσο μεγάλης διάρκειας.

Ο διάλογος ξεκίνησε από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε την εξουσία ο Γκουστάβο Πέτρο πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, ο οποίος είχε θέσει ως προτεραιότητα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με όλες τις αντάρτικες ομάδες που εξακολουθούσαν να επιχειρούν στην Κολομβία. Μετά από δύο γύρους διαπραγματεύσεων με τον ELN στο Καράκας και την Πόλη του Μεξικού, η κολομβιανή κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία αυτή τη φορά με την αντάρτική οργάνωση στην Αβάνα. «Στις 3 Αυγούστου θα ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός σε εθνικό επίπεδο με την πλήρη εφαρμογή των πρωτοκόλλων και την πλήρη λειτουργία των μηχανισμών παρακολούθησης και επιβεβαίωσης» δήλωσε σε πανηγυρικό τόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες.

Σε ένα ταξίδι-αστραπή, ο κολομβιανός πρόεδρος έφτασε στην Αβάνα για να υπογράψει τη συμφωνία και εξέφρασε την ελπίδα να δει επιτέλους το τέλος των ένοπλων συγκρούσεων στη χώρα του. «Εδώ τελειώνει ένας κύκλος ένοπλης εξέγερσης στη Λατινική Αμερική. Ο κόσμος των όπλων και η αλληλοσφαγή πρέπει να τελειώσει» τόνισε ο Πέτρο ενώπιον των παρευρισκόμενων στην τελετή λήξης του τρίτου κύκλου των διαπραγματεύσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την εγγύηση μιας σειράς κρατών, όπως το Μεξικό, η Νορβηγία, η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Βραζιλία και η Χιλή.

Πηγή: France24       

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος