Σύλληψη Προτάσεβιτς: Ποιος είναι ο Έλληνας στην πτήση – θρίλερ που παρέμεινε στο Μινσκ

Συνεχίζεται το θρίλερ με τη σύλληψη του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς και την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης που επέβαινε, γεγονότα που έχουν δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων φέρνοντας σε ευθεία αντιπαράθεση τη Λευκορωσία με την ΕΕ.  Υπενθυμίζεται ότι τον δρόμο για το Βίλνιους δεν πήραν ποτέ ο Ρόμαν Προτάσεβιτς και η 23χρoνη Ρωσίδα φίλη του, που είναι που επίσης τέθηκε υπό κράτηση, όπως και άλλα τρία πρόσωπα που επέβαιναν στη πτήση, ο ρόλος των οποίων ερευνάται από την ΕΥΠ, ανάμεσά τους, όπως ανέφερε σήμερα το Bloomberg, και ένας Έλληνας. Όπως προέκυψε ωστόσο ο άνδρας αυτός δεν έχει καμία σχέση με τη σκηνοθετημένη επιχείρηση σύλληψης.

Πρόκειται για τον Ιάσωνα Ζήση επισκέπτη καθηγητή σε πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, που ζει μόνιμα στην Πάτρα και είναι παντρεμένος με Λευκορωσίδα και ο οποίος οουσιαστικά ταξίδευε για Βίλνιους προκειμένου να μεταβεί στη συνέχεια στο Μινσκ όπου βρίσκεται η σύζυγός του. Εφόσον προσγειώθηκε στο Μίνσκ ζήτησε να παραμείνει εκεί.

Ο ίδιος μίλησε στη λευκορωσική τηλεόραση παρουσία της συζύγου του και διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν χθες Δευτέρα την άμεση απελευθέρωση του αντιφρονούντα όπως και της συντρόφου του, ενώ συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία και ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της. Παράλληλα απαγόρευσαν στις λευκορωσικές εταιρείες να πετούν στον εναέριο χώρο της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο Λευκορώσος δημοσιογράφος εμφανίζεται σε βίντεο να παραδέχεται τις κατηγορίες που του προσάπτει το καθεστώς του Λουκασένκο. Ο πατέρας του σε σημερινές δηλώσεις του κάνει λόγο για στημένη ομολογία.

Σε εκατέρωθεν απελάσεις πρεσβευτών και διπλωματικών υπαλλήλων προχώρησαν Λευκορωσία και Λετονία μετά την απόφαση των Λετονών να αντικαταστήσουν την εθνική σημαία  της Λευκορωσίας
από την ιστορική ερυθρόλευκη που χρησιμοποιεί πλέον η αντιπολίτευση στον χώρο διεξαγωγής του παγκόσμιου πρωταθλήματος χόκει στη Ρίγα.

Την ίδια ώρα, η μία μετά την άλλη αεροπορική εταιρεία εκτρέπουν τις πτήσεις ώστε να μην περάσουν από τον λευκορωσικό εναέριο χώρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος