Σύγκρουση ΕΕ με AstraZeneca & Pfizer για τις παραδόσεις των εμβολίων (video)

Μαίνεται ο πόλεμος των εμβολίων, ενώ όλη η Ευρώπη ανησυχεί για τις μεταλλάξεις που εμφανίζουν ταχύτατη διασπορά. Οι φαρμακοβιομηχανίες ανακοινώνουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις, με την Κομισιόν να στέλνει τελεσίγραφο σε AstraZeneca και Pfizer να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Στέλλα Κυριακίδου προειδοποιούν πως θα επιβληθεί εμπάργκο στις εξαγωγές εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. H γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi συμφώνησε να βοηθήσει την Pfizer που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στη μεγάλη ζήτηση του εμβολίου κατά της Covid-19. Oι δύο εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την παρασκευή περισσότερων από 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η Κομισιόν φέρεται να έθεσε θέμα κάλυψης των αναγκών της Ευρώπης με εμβόλια που προορίζονταν για τη Βρετανία. Και η κυβέρνηση στο Λονδίνο ζήτησε να αποφευχθεί ο «εθνικισμός του εμβολίου», σπεύδοντας να καθησυχάσει ότι η πρόσβαση της χώρας στα εμβόλια δεν θα επηρεαστεί. Η κατάσταση δείχνει να είναι οριακή, σε μία περίοδο που η πανδημία σαρώνει την Ευρώπη.

Οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca προκαλούν ανησυχία αλλά και οργή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απαιτεί από τις φαρμακοβιομηχανίες να τηρήσουν τις συμφωνίες.

«Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει ν’ αναπτυχθούν τα πρώτα στον κόσμο εμβόλια για την CοVid-19, να δημιουργήσει ένα πραγματικά παγκόσμιο κοινό αγαθό. Και τώρα οι εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν. Πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πυρά Ε.Ε. εναντίον AstraZeneca

Τον τόνο της αντιπαράθεσης έδωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η οποία επέκρινε ως ανεπαρκείς τις εξηγήσεις της AstraZeneca που προανήγγειλε μείωση των δόσεων του πρώτου τριμήνου κατά 60%.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να γνωρίζει επακριβώς πόσες δόσεις παρασκευάστηκαν, και πού, από την AstraZeneca μέχρι στιγμής και αν, ή σε ποιόν παραδόθηκαν (…) Οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν ικανοποιητικές μέχρι στιγμής» σημείωσε η κα. Κυριακίδου.

Η Κομισιόν δεν πείθεται από τις απαντήσεις που δίνει η AstraZeneca και απαιτεί να γίνουν οι παραδόσεις των δόσεων που έχουν προπαραγγελθεί. Γι’ αυτό θα θέσει σε εφαρμογή μηχανισμό διαφάνειας. Οι εταιρείες θα ενημερώνουν πού πάνε τα εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ, με τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η Κομισιόν ενεργοποιεί μηχανισμό διαφάνειας

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, σαφώς η ΕΕ είναι διατεθειμένη να βοηθήσει αλλά εδώ μιλάμε για δουλειά και για συμφωνίες που έχουν γίνει. Το πώς θα λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός διαφάνειας θα γίνει γνωστό μέχρι την Παρασκευή. Πάντως, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέφερε ότι η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca ξεκίνησε τη Δευτέρα και προχωρά. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, την Παρασκευή θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την έγκριση ή μη του εμβολίου.

Η Ε.Ε. θέτει πλέον ζήτημα εκ των προτέρων ενημέρωσης για τις εξαγωγές εμβολίων από το έδαφός της προς τρίτες χώρες, γεγονός που ερμηνεύεται ως προειδοποίηση για περιορισμούς στις εξαγωγές εάν οι εταιρείες δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, μία θέση που υποστηρίζει η Γερμανία.

«Το ζήτημα δεν είναι να προηγηθεί η Ε.Ε, το ζήτημα είναι να λάβει η Ευρώπη το μερίδιο που δικαιούται, μια δίκαιη αναλογία, και γι’ αυτό κατά τη γνώμη μου έχει νόημα να επιβάλουμε περιορισμούς στις εξαγωγές, που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει άδεια για τα εμβόλια που θα φεύγουν από την Ε.Ε» είπε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

Το μέτωπο με τη Βρετανία

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν στη Βρετανία οι αποκαλύψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε στην AstraZeneca το ερώτημα εάν θα μπορούσε να καλύψει το κενό με εμβόλια που προορίζονταν για τη Βρετανία. Η εταιρεία φέρεται να προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις αλλά όχι να αυξήσει τις δόσεις, ενώ οι αρμόδιοι Βρετανοί υπουργοί δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους.

«Πιστεύω πως αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να μην ακολουθήσουμε το αδιέξοδο του «εμβολιαστικού εθνικισμού» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, Ναντίμ Ζαχάουι. Επέκρινε την ΕΕ για την απόπειρα ελέγχου των εξαγωγών από το εργοστάσιο της Pfizer στις Βρυξέλλες, ενώ φάνηκε πεπεισμένος ότι δεν θα καθυστερήσει η παράδοση των εμβολίων της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας.

«Νομίζω ότι ο προστατευτισμός είναι μια ατυχής επιλογή, ιδίως εν μέσω πανδημίας» υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην παράδοση των προμηθειών, άκουσε τι είπε η επίτροπος κα. Κυριακίδη και ότι ελπίζει η ΕΕ να τιμήσει όλα τα συμβόλαια που έχουμε, ενώ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους φίλους μας στην Ευρώπη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους από την έναρξη της πανδημίας.

Τα εμπρηστικά γερμανικά δημοσιεύματα

Το κλίμα έντασης υποδαυλίζουν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων Handelsblatt και Bild που θέλουν το εμβόλιο της AstraZeneca να μην εγκρίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τους άνω των 65 ετών λόγω αποτελεσματικότητας μόλις 8% σ’ αυτές τις ηλικίες. Η εταιρεία διαψεύδει κατηγορηματικώς ενώ το γερμανικό υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι δεν έχει πλήρη στοιχεία και παραπέμπει στην επικείμενη απόφαση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών.

Διαμάχη με την Pfizer

Ένταση επικρατεί και στις επαφές των ευρωπαϊκών χωρών με την Pfizer. Η Ιταλία έχει αποστείλει στην εταιρεία εξώδικη προειδοποίηση, καλώντας την να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, ενώ η Σουηδία αναστέλλει τις πληρωμές προς την Pfizer έως ότου λάβει επαρκείς διευκρινίσεις για τον αριθμό των δόσεων σε κάθε φιαλίδιο του εμβολίου, αφού η συμφωνία προβλέπει 5 και η εταιρεία φέρεται να χρεώνει για έξι.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου

Ανταποκρίσεις: (από τις Βρυξέλλες) Ειρήνη Ζαρκαδούλα, (από το Λονδίνο) Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος