Συγκρούσεις στην αν. Ουκρανία – Νέο σήμα κινδύνου από την Ε.Ε.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε σε συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Η αναζωπύρωση επισκιάζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που προβλέπεται να διεξαχθούν απόψε μέσω διαδικτύου ανάμεσα σε ανώτατους απεσταλμένους των αρχηγών κρατών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες αυτές θα επιτρέψουν την αποκατάσταση της εκεχειρίας στο μέτωπο έπειτα από τη σύνοδο κορυφής που είχε την Παρασκευή με τον ομόλογό του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κίνδυνος για περαιτέρω κλιμάκωση εξαιτίας της στάσης της Μόσχας και της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία «είναι προφανής» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με την Ουκρανία κεντρικό θέμα.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση σε νέα προειδοποίηση έκανε λόγο για “πολύ επικίνδυνη”  κατάσταση.

«Οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν βελτιώνονται. Αντιθέτως, η ένταση αυξάνεται σε διάφορους τομείς» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 27.

Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι “δεν απειλεί κανέναν” καταγγέλλοντας ταυτοχρόνως ουκρανικές “προκλήσεις”.

Η Ουκρανία έχει γνωστοποιήσει τον θάνατο περίπου 30 στρατιωτικών της στο μέτωπο φέτος έναντι 50 καθ’όλη τη διάρκεια του 2020. Οι αυτονομιστές έχουν ανακοινώσει από την πλευρά τους ότι περίπου 20 από τις τάξεις τους έχουν σκοτωθεί από τον Ιανουάριο.

Παράλληλα οι εντάσεις οξύνθηκαν με τη Ρωσία, η οποία έχει αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για  στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας.

Ο πόλεμος στο Ντονμπάς έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 13.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου από τότε που ξέσπασε, πριν από επτά χρόνια, μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος