«Συγκλονισμενος από την τραγωδία στη Μάγχη» ο Μπ. Τζόνσον – Καταδίκη από τα ΜΜΕ

Aνταπόκριση: Νατάσσα Καντζάβελου

«Συγκλονισμενος από την τραγωδία στη Μάγχη»  με τουλάχιστον 27 νεκρούς, δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός νεαρού κοριτσιού, έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μάγχη στο Ηνωμένο Βασίλειο με μια φουσκωτή λέμβο, λένε αξιωματούχοι, στο πιο θανατηφόρο περιστατικό από την έναρξη της τρέχουσας κρίσης.

Σχεδόν όλες οι βρετανικές εφημερίδες αναρωτιούνται «Γιατί δεν τους εμπόδισε η Γαλλία;» λέγοντας ότι οι μετανάστες έκαναν «επικίνδυνο ταξίδι με ένα σκάφος που ανατινάχθηκε» ενώ η Sun αναφέρει ότι η έλλειψη δράσης είναι «ντροπιαστική».

Δύο επιζώντες νοσηλεύονται στην εντατική ενώ η αστυνομία έχει συλλάβει τέσσερα άτομα που θεωρούνται ύποπτα ότι συνδέονται με τους πνιγμούς.

Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση δήλωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Μάγχη από τότε που άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 2014.

Ο Μπόρις Τζόνσον, σοκαρισμένος, ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση έκτακτης ανάγκης Cobra την Τετάρτη για να συζητήσει το περιστατικό, επισήμανε ότι η Γαλλία οφείλει να κάνει περισσότερα αλλά αυτό που θέλουμε είναι να συνεργαστούμε και αυτή είναι η προσφορά που κάνουμε».

Ωστόσο, αργότερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η Βρετανία έπρεπε να σταματήσει να πολιτικοποιεί το θέμα για εγχώριο κέρδος ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο» και υποσχέθηκε να «βρει και να καταδικάσει τους υπεύθυνους» για την τραγωδία.

Επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μάγχη από αέρος και θάλασσα, καθώς οι γαλλικές και βρετανικές αρχές αναζητούν οποιονδήποτε βρίσκεται ακόμα στο νερό, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

«Συγκλονισμενος από την τραγωδία στη Μάγχη» ο Μπ. Τζόνσον – Καταδίκη από τα ΜΜΕ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Downing Street οι δύο ηγέτες (Tζόνσον και Μακρόν)  μίλησαν και συμφώνησαν «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν τις συμμορίες που είναι υπεύθυνες να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων».

Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε: «Και οι δύο ηγέτες ήταν ξεκάθαροι ότι η σημερινή τραγική απώλεια ζωών ήταν μια έντονη υπενθύμιση ότι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν όλες οι επιλογές στο τραπέζι για να σταματήσουν αυτές οι θανατηφόρες διελεύσεις και να σπάσει το επιχειρηματικό μοντέλο των εγκληματικών συμμοριών πίσω τους.»

Φιλανθρωπικές οργανώσεις για τους πρόσφυγες προέτρεψαν την κυβέρνηση να σώσει ζωές ανοίγοντας ασφαλείς διαδρομές για τους αιτούντες άσυλο να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να βγουν στη θάλασσα.

Ο Enver Solomon, ο διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, δήλωσε:
«Καθημερινά, οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να φταίνε οι ίδιοι. Τώρα είναι η ώρα να τερματιστεί η σκληρή και αναποτελεσματική τακτική της αναζήτησης τιμωρίας ή απώθησης εκείνων που προσπαθούν να βρουν ασφάλεια στη χώρα μας». Π

ηγές του Whitehall είπαν στον Guardian ότι είχαν καταγράψει 14 θανάτους μεταξύ ανθρώπων που διέσχιζαν τη Μάγχη με μικρά σκάφη από τον Αύγουστο του 2019 πριν από αυτό το περιστατικό. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι άλλοι επτά άνθρωποι είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι – πέντε από αυτούς τον τελευταίο μήνα. Η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Γαλλία ότι δεν κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση. Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις του να αποτρέψει τις αναχωρήσεις μικρών σκαφών, με περισσότερους από 600 αστυνομικούς και χωροφύλακες να σταθμεύουν στη βόρεια ακτή 24 ώρες την ημέρα.

Η Γαλλία λέει ότι έχει περιορίσει κατά 62,5% τις εισροές το 2021, από περίπου 50% πέρυσι.
Μέχρι στιγμής φέτος, 25.700 άνθρωποι έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη, περισσότερο από τρεις φορές το σύνολο του 2020

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος