Super Bowl: Η αστραφτερή γιορτή που κατέληξε εφιάλτης στο Κάνσας

Νέες λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το τραγικό συμβάν χθες στο Κάνσας των ΗΠΑ μετά τη λήξη του περίφημου Super Bowl του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά φιλάθλων που γιόρταζαν τη νίκη της ομάδας των Τσιφς με αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει τη ζωή του και 21 να έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, μεταξύ αυτών 8 παιδιά.

Μια ημέρα πανηγυρισμών για την τρίτη νίκη των Τσιφς του Κάνσας Σίτι στο Super Bowl τα τελευταία πέντε χρόνια μετατράπηκε τελικά σε τραγωδία.

Σε συνέντευξη τύπου μετά το συμβάν, η αρχηγός της αστυνομίας του Κάνσας Σίτι, Στέισι Γκρέιβς, ενημέρωσε ότι τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την ταυτότητά τους ή για τα πιθανά κίνητρα των πυροβολισμών. Τα όπλα έχουν εντοπιστεί ανέφερε η κ. Γκρέιβς, όμως δεν διευκρίνισε το είδος των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν. «Όλα τα στοιχεία διερευνώνται ενεργά», κατέληξε.

Από τους εορτασμούς στην τραγωδία

Πριν από τους πυροβολισμούς το κλίμα ήταν πανηγυρικό, καθώς οι κάτοικοι του Κάνσας Σίτι είχαν πλημυρίσει τους δρόμους για να επευφημήσουν τους Τσιφς μετά τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη τους σε τελικό Super Bowl  του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Όμως, η πανηγυρική διάθεση γρήγορα μετατράπηκε σε πανικό και φόβο όταν σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί. 

Σε ανακοίνωση της διοίκησης της ομάδας των Τσιφς αναφέρεται ότι «είμαστε βαθύτατα θλιμμένοι για την παράλογη πράξη βίας που σημειώθηκε έξω από το σταθμό Γιούνιον στο τέλος της σημερινής εορταστικής παρέλασης», συμπληρώνοντας ότι «οι καρδιές μας είναι με τα θύματα, τις οικογένειές τους και όλο το Κάνσας Σίτι».

Η κατοχή όπλων πάλι στο προσκήνιο

Ο δήμαρχος του Κάνσας Σίτι Κουίντον Λούκας σχολίασε ότι η νόμιμη διασπορά πυροβόλων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ένοπλη βία καθιστούν δύσκολη την παροχή πλήρους ασφάλειας σε οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση, ακόμη και όταν υπάρχουν 800 αστυνομικοί που περιπολούν, όπως στην περίπτωση της επινίκιας παρέλασης της ομάδας των Τσιφς.

«Παρελάσεις, συγκεντρώσεις, σχολεία, κινηματογράφοι – φαίνεται ότι σχεδόν τίποτα δεν είναι πλέον ασφαλές», δήλωσε ο δήμαρχος σε δημοσιογράφους, αποκαλύπτοντας ότι ήταν μεταξύ εκείνων που έτρεξαν να καλυφτούν όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

Super Bowl: Η αστραφτερή γιορτή που κατέληξε εφιάλτης στο Κάνσας
Φώτο Αρχείου (AP Photo/David Zalubowski, File)

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του προσεύχονται για όσους σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στο Κάνσας Σίτι και ευχήθηκε η χώρα του να βρει την αποφασιστικότητα να τερματίσει αυτή την παράλογη επιδημία ένοπλης βίας. Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις μαζικών πυροβολισμών, ζήτησε τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων ελέγχου των όπλων.

Το χθεσινό επεισόδιο ήταν ο 48ος μαζικός πυροβολισμός που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής φέτος στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με τον ερευνητικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Αρχείο Ένοπλης Βίας (Gun Violence Archive). Ως μαζικοί πυροβολισμοί ορίζονται περιστατικά όπου τέσσερα ή περισσότερα άτομα χτυπιούνται από πυροβολισμούς, μη συμπεριλαμβανομένου του δράστη.

Πηγές: CNN, Reuters, Al Jazeera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος