Στροφή στα ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ναρκωτικών έδειξε ότι η χρήση κάνναβης αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ τα «ναρκωτικά των κλαμπ» έχασαν τη δημοτικότητά τους. 

Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας του Covid-19 είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στα πρότυπα κατανάλωσης κάνναβης και έκστασης, με τη χρήση κάνναβης να αυξάνεται και η χρήση «ναρκωτικών των κλαμπ» (MDMA/έκσταση) να μειώνεται, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την παρακολούθηση των Ναρκωτικών και Εθισμού (EMCDDA).

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοίνωσε  ο Κροάτης ψυχίατρος Ivan Ćelić από το Ινστιτούτο για  μελέτη Διαταραχών της Ψυχιατρικής Κλινικής Vrapče στο Ζάγκρεμπ και ο βουλευτής του HDZ, αναφέρει το πρακτορείο Hina.

Σχεδόν 50.000 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών συμμετείχαν σε διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021 σε 30 χώρες (21 στην ΕΕ και 9 μη μέλη). Η δημοσκόπηση διεξήχθη εν μέσω των πιο αυστηρών μέτρων λόγω της πανδημίας του Covid – 19.

Η έρευνα έδειξε ότι η κάνναβη ήταν το πιο χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό και το 93 % των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε καταναλώσει «χόρτο» τους προηγούμενους 12 μήνες, με μικρές διαφορές μεταξύ των χωρών.

Το MDMA/έκσταση (35%), η κοκαΐνη (35 %) και η αμφεταμίνη (28 %) ήταν οι επόμενες πιο συχνά αναφερόμενες παράνομες ουσίες και η σειρά τους διέφερε από χώρα σε χώρα.

Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32 %) δήλωσε ότι περισσότερα χρησιμοποιεί κάνναβη και το 42 % χρησιμοποιεί λιγότερο MDMA/έκσταση.

Το ένα πέμπτο (20 %) των ερωτηθέντων στη μελέτη είπε ότι έκανε χρήση LSD πέρυσι, το 16 % χρησιμοποίησε νέες ψυχοδραστικές ουσίες (NPS) και το 13 % κεταμίνη. Το 3% των ερωτηθέντων ανέφερε κατανάλωση ηρωίνης.

Αν και το δείγμα που ανέφερε την κατανάλωση ηρωίνης ήταν μικρό, περισσότεροι από το ένα τέταρτο αυτών των ερωτηθέντων (26 %) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν το ναρκωτικό πιο συχνά κατά την περίοδο της έρευνας.

Αν και οι διαδικτυακές έρευνες δεν είναι αντιπροσωπευτικές του γενικού πληθυσμού, όταν διεξάγονται προσεκτικά και συνδυάζονται με παραδοσιακές μεθόδους συλλογής δεδομένων, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας πιο λεπτομερούς, ρεαλιστικής και έγκαιρης εικόνας της χρήσης ναρκωτικών και της αγοράς ναρκωτικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ΕΚΠΝΤ.

Στην έρευνα συμμετείχαν και ερωτηθέντες από τα Δυτικά Βαλκάνια. Περισσότεροι από 2.000 ενήλικες (2.174) από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία ανταποκρίθηκαν στην έρευνα.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (91 %) δήλωσε ότι είχε κάνει χρήση κάνναβης τους προηγούμενους 12 μήνες, ακολουθούμενη από κοκαΐνη (38 %), MDMA / έκσταση (22%) και αμφεταμίνη (20 %).

Και εδώ, περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32 %) είπε ότι έκανε χρήση περισσότερης κάνναβης, ενώ το 34 % λιγότερο MDMA/έκσταση.

Σχεδόν ένας στους έξι (17 %) ερωτηθέντες ανέφεραν ότι έκαναν χρήση NPS πέρυσι, ενώ εννέα είπαν ότι έκαναν χρήση LSD. Το 8%  των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έκαναν χρήση τόσο ηρωίνης όσο και μεθαμφεταμίνης.

Το σπίτι αναφέρθηκε ως το πιο κοινό περιβάλλον χρήσης ναρκωτικών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (85 % των ερωτηθέντων στην έρευνα της ΕΕ και 72 % στα Δυτικά Βαλκάνια) λόγω καραντίνας και κλεισίματος νυχτερινών κέντρων.

Τα πιο συνηθισμένα κίνητρα για την κατανάλωση κάνναβης ήταν η χαλάρωση,  καλύτερος ύπνος, ενώ για το MDMA/έκσταση  ευφορική διάθεση και καλύτερη κοινωνική επικοινωνία.

Επιμέλεια: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος