Στριμωγμένος ο Σούνακ: Του γυρίζει «μπούμερανγκ» η ακύρωση της συνάντησης με Κυρ. Μητσοτάκη

«Ατυχές γεγονός» που όμως δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ακύρωση της συνάντησης τους από τον Ρίσι Σούνακ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι επιθυμούμε να διατηρήσουμε τις καλές μακροχρόνιες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται «βροχή» επικρίσεων ακόμη και εντός του Κοινοβουλίου με τον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος να τον κατηγορεί πως έχει χάσει τα λογικά του και τον ίδιο να αμύνεται επαναλαμβάνοντας πως είχε υπάρξει συμφωνία Αθήνας – Λονδίνου να μην συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Κυβέρνηση σε Σούνακ: Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε

Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τα όσα είπε ο Ρίσι Σούνακ στη βρετανική Βουλή.

Σούνακ για Μητσοτάκη: «Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του» – Κιρ Στάμερ: «Ο πρωθυπουργός τα έχασε»

Ο Ρίσι Σούνακ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να ματαιώσει την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στη Βουλή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι είχε συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου να μην συζητηθεί το ζήτημα των Γλυπτών, γεγονός το οποίο η Ελλάδα αρνήθηκε. Ο διαπληκτισμός του με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ ήταν έντονος.

Στη Βουλή, ο Σούνακ δέχτηκε ερώτηση από τον Στάρμερ και είπε χαρακτηριστικά ότι όταν αναλαμβάνουν οι άνθρωποι δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν. Ο ηγέτης των Εργατικών, ακούγοντας τον Σούνακ είπε: «Ο πρωθυπουργός τα έχασε». Ο Κιρ Στάρμερ, μάλιστα τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης είναι «ένας οικονομικός μας σύμμαχος, ένας σημαντικός μας εταίρος στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει (ο Σούνακ) αυτήν τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε την τελευταία στιγμή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρίσι Σούνακ βρίσκεται πάνω από 20 μονάδες πίσω από το κόμμα του Κιρ Στάρμερ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Ατυχές γεγονός η ακύρωση της συνάντησης με τον Σούνακ – Δεν θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις

«Μπούμερανγκ» κατά του Βρετανού πρωθυπουργού γύρισε η απόφασή του για ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς το πάγιο ελληνικό αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα διεθνοποιήθηκε ισχυροποιώντας τη θέση της Ελλάδας, όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την ΠτΔ.

«Θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος. (…) Είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Η επανένωση των γλυπτών αποτελεί αίτημα από την αρχή της σύστασης του κράτους μας και τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει, έχει βρει – και αυτό το βρίσκω πολύ σημαντικό – την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη. (…) Το ζήτημα βέβαια θέλει τον χρόνο του, ελπίζουμε όμως ότι το δίκαιο αυτό αίτημα της χώρας μας θα βρει τελικά ανταπόκριση».

«Αποστάσεις» και του Βρετανικού Μουσείου

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές διαμηνύει το ΒρετανικόΜουσείο παίροντας απόσταση από τον Βρετανό πρωθυπουργό.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να μοιραστούμε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μουσείο.

Πολιτική αντιπαράθεση στη Βρετανία

Το θέμα των Γλυπτών πυροδοτεί και την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στη Βρετανία.

«Οι πολίτες περιμένουν από τον πρωθυπουργό να υποστηρίξει την απόφαση που ισχύει εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε ο Στιβ Μπάρκλεϊ, υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας.

«Για το συγκεκριμένο θέμα πιστεύω ότι το Βρετανικό Μουσείο και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και θα καταλήξουν σε μία καλή συμφωνία και αυτό τους υποστηρίζω να κάνουν» είπε ο Θάνγκαμ Ντεμπονερ, σκιώδης υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας.

Έντονες αντιδράσεις από τους Βρετανούς – Δημοσκόπηση κόλαφος για τον Ρίσι Σούνακ

Πρώτη ερώτηση: «Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή απόφαση ή τη λάθος απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;».

Απαντήσεις

  • Σωστή απόφαση 11%
  • Λαθος απόφαση 66%
  • Δεν ξέρω 22%

Δεύτερη ερώτηση: «Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα (γνωστά και ως Μάρμαρα του Έλγιν), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, Ελλάδα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;».

Απαντήσεις

  • Θα πρέπει να κρατήσει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στη Βρετανία 15%
  • Θα πρέπει να επιστρέψουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα 49%
  • Δεν με πειράζει κανένα από τα δύο 26%
  • Δεν ξέρω 10%

Τρίτη ερώτηση: «Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να πάρει την απόφαση, μαζί με τις ελληνικές αρχές, για το εάν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει ή όχι να επιστραφούν στην Ελλάδα;».

Απαντήσεις

  • Η βρετανική κυβέρνηση 22%
  • Το Βρετανικό Μουσείο (όπου εκτίθενται) 50%
  • Άλλο 7%
  • Δεν ξέρω 22%

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος