Στρασβούργο: Άνοιξε ο δρόμος για θέσπιση του Πιστοποιητικού EU COVID 19

Ανταπόκριση: Κωνσταντίνος Δαβάνης

Με 540 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 31 αποχές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε σήμερα τον δρόμο για την θέσπιση του νέου Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού με την ονομασία «Πιστοποιητικό EU COVID-19» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μετά την πολύωρη χθεσινή διαδικασία συζήτησης, οι πολιτικές ομάδες υπερψήφισαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την διαπραγματευτική θέση του Κοινοβουλίου, που στόχο έχει έπειτα και από την διεξαγωγή των διοργανικών διαπραγματεύσεων υπό την μορφή του κατεπείγοντος, να υπάρξει συμφωνία για την εφαρμογή του πιστοποιητικού από τις αρχές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το πιστοποιητικό θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες και όχι περισσότερο, θα μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ή, εναλλακτικά, ότι έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης ή έχει αναρρώσει από τη μόλυνση. Τα πιστοποιητικά EU COVID-19 δεν θα χρησιμεύουν ως ταξιδιωτικό έγγραφο ούτε θα αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας.

Οι κάτοχοι του πιστοποιητικού EU COVID-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς ταξιδιού, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή τεστ, ενώ προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσουν καθολικά, προσιτά, έγκαιρα και δωρεάν τεστ.

Το πιστοποιητικό της ΕΕ επίσης θα πρέπει να λειτουργεί παράλληλα με οποιαδήποτε πρωτοβουλία που έχει συσταθεί από τα κράτη μέλη, η οποία θα πρέπει επίσης να σέβεται το ίδιο κοινό νομικό πλαίσιο. Τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο για χρήση στην ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν επίσης πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για εμβόλια που απαριθμούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για επείγουσα χρήση .

Επιπλέον τα προσωπικά δεδομένα που λαμβάνονται από τα πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν σε κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ. Ο κατάλογος των οντοτήτων που θα επεξεργάζονται και θα λαμβάνουν δεδομένα θα είναι δημόσιος, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους για προστασία δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος