Στους 41 έφθασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Νότια Κορέα

Σωστικά συνεργεία ανέσυραν αργά το βράδυ χθες Δευτέρα το πτώμα του τελευταίου θύματος μετά την πλημμύρα σε υπόγεια σήραγγα στο κεντρικό τμήμα της Νότιας Κορέας και τερμάτισαν τις έρευνες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Σεούλ.

Δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν πλημμύρισε η σήραγγα αυτή, μήκους 430 μέτρων, στην Τσόνγκτζου, στην επαρχία Βόρεια Τσινγκτσόνγκ, συνόψισε το υπουργείο. Για την τραγωδία διενεργούνται επίσημες έρευνες.

Η αναζήτηση θυμάτων τερματίστηκε αργά το βράδυ.

Η χώρα βιώνει το τρέχον διάστημα την κορύφωση της περιόδου των μουσώνων, με τις βροχές να έχουν προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, ενώ άλλοι εννέα εξακολουθούν να αγνοούνται σε εθνική κλίμακα.

Η σήραγγα στην Τσόνγκτζου πλημμύρισε το πρωί του Σαββάτου εξαιτίας στιγμιαίας πλημμύρας, παγιδεύοντας 17 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου λεωφορείου, εξήγησε η ίδια πηγή.

Θα παραμείνει κλειστή για να επιθεωρηθεί.

Χθες Δευτέρα η νοτιοκορεατική κυβέρνηση και η αστυνομία ανακοίνωσαν πως διενεργούν χωριστές έρευνες για να χυθεί φως στην τραγωδία.

Ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ έκανε λόγο για κακοδιοίκηση περιοχών υψηλού κινδύνου.

Οι δεκαεννέα από τους θανάτους και οι οκτώ από τις εξαφανίσεις έχουν καταγραφεί στην ορεινή επαρχία Βόρεια Τσανγκσάνγκ. Τα περισσότερα θύματα παρασύρθηκαν ή καταπλακώθηκαν όταν γιγαντιαίες κατολισθήσεις έθαψαν σπίτια μαζί με τους κατοίκους.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Κορέας προβλέπει ότι οι καταρρακτώδεις βροχές θα συνεχιστούν ως αύριο Τετάρτη και παροτρύνει τους πολίτες να «αποφεύγουν τις εξόδους».

Η χώρα πλήττεται συχνά από πλημμύρες, πάντως γενικά θεωρείτο προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση κυμάτων κακοκαιρίας. Οι απολογισμοί των θυμάτων είναι συχνά μικροί, αν ληφθούν υπόψη η έκταση και η σφοδρότητα των φαινομένων.

Μολαταύτα, ο πρόεδρος Γιουν κάλεσε εκ νέου σήμερα να αναδιαμορφωθεί εκ βάθρων το σύστημα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, μετά τους δεκάδες θανάτους.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει πως η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα τέτοιων καταστροφών.

Το 2022, η Νότια Κορέα είχε ήδη καταγράψει βροχές και πλημμύρες-ρεκόρ που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους τρεις που παγιδεύτηκαν σε υπόγειο στη Σεούλ — όπου ζούσαν υπό συνθήκες που ορισμένοι ανακάλυψαν βλέποντας την οσκαρική ταινία «Παράσιτα».

Η κυβέρνηση είχε τότε δικαιολογηθεί τονίζοντας πως επρόκειτο για τις χειρότερες βροχοπτώσεις αφότου άρχισαν να τηρούνται στατιστικές πριν από 115 χρόνια κι επικαλούμενη την κλιματική αλλαγή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος