Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος Ευρωπαϊκός Ρομποτικός Βραχίονας

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έφτασε ο Ευρωπαϊκός Ρομποτικός Βραχίονας ο οποίος μεταφέρθηκε στο διάστημα με τον πύραυλο Proton από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν. Το ρομπότ μήκους 11 μέτρων ταξίδεψε διπλωμένο και προσκολλημένο σε αυτό που θα είναι η βάση του, το εργαστήριο πολλαπλών χρήσεων, που ονομάζεται «Νάουκα». Ο πύραυλος Proton έθεσε τόσο το εργαστήριο όσο και τον βραχίονα σε τροχιά περίπου 10 λεπτά μετά την απογείωση, σε ύψος σχεδόν 200 χλμ. πάνω από τη Γη.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός διαθέτει ήδη δύο ρομποτικούς βραχίονες από τον Καναδά και την Ιαπωνία που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο διαστημικό σκάφος και στη μεταφορά ωφέλιμων φορτίων και αστροναυτών. Ωστόσο, κανένας από τους δυο βραχίονες δεν μπορούσε μέχρι στιγμής να προσεγγίσει το ρωσικό τμήμα του σταθμού.

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος Ευρωπαϊκός Ρομποτικός Βραχίονας

Έτσι ο ευρωπαϊκός βραχίονας θα είναι το πρώτο ρομπότ ικανό να περπατά γύρω από το ρωσικό τμήμα και θα μπορεί να χειριστεί εξαρτήματα έως 8.000 κιλά με ακρίβεια 5 mm, μεταφέροντας και αστροναύτες από το ένα εργοτάξιο στο άλλο. Το πλήρωμα θα μπορεί να ελέγξει τον βραχίονα τόσο εντός όσο και εκτός του Διαστημικού Σταθμού, ένα χαρακτηριστικό που δεν διαθέτει άλλος ρομποτικός βραχίονας.

«Μετακινώντας αργά γύρω από τα ρωσικά τμήματα του Σταθμού, ο Ευρωπαϊκός Ρομποτικός Βραχίονας θα φέρει περισσότερη ελευθερία, περισσότερη ευελιξία και περισσότερες δεξιότητες στις διαστημικές επιχειρήσεις», τόνισε, κατά την παρουσίαση του βραχίονα, ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) για την Ανθρώπινη και Ρομποτική Εξερεύνηση Ντέιβιντ Πάρκερ, σημειώνοντας πως «δίνουμε στον Διαστημικό Σταθμό μια αναβάθμιση ζωής μετά από 20 χρόνια σε τροχιά μέσω του προγράμματος Κολόμβος 2030 μια ευκαιρία για εκσυγχρονισμό του διαστήματος με μια εμπορική προσέγγιση».

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος Ευρωπαϊκός Ρομποτικός Βραχίονας

Η έναρξη και η εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Ρομποτικού βραχίονα είναι η πρώτη για την Ευρώπη και τη Ρωσία στο διάστημα. Μια κοινοπραξία 22 ευρωπαϊκών εταιρειών από επτά χώρες δημιούργησε το ρομπότ για την ESA. Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα αυτού του ευρωπαϊκού ρομπότ ακολουθεί μιας επίμονης προσπάθειας 14 ετών.

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος Ευρωπαϊκός Ρομποτικός Βραχίονας

Παράλληλα, το διαστημικό εργαστήρι «Νάουκα» θα χρειαστεί οκτώ ημέρες για να φτάσει αργά την τροχιά του και να συνδεθεί με τον Διαστημικό Σταθμό. Στις 29 Ιουλίου στις 15:26, η νέα μονάδα θα χρησιμοποιήσει τους κινητήρες της για αυτόματη σύνδεση στο Zvezda στην καρδιά του ρωσικού τμήματος.

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος Ευρωπαϊκός Ρομποτικός Βραχίονας

Τον βραχίονα του ρομπότ θα υποδεχτεί ο αστροναύτης της ESA Τόμας Πέσκετ. Σχεδιάζονται πέντε διαστημικοί περίπατοι που θα προετοιμάσουν τον βραχίονα και θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες διαστημικές επιχειρήσεις του, μερικές από τις οποίες θα πραγματοποιηθούν από τους αστροναύτες της ESA Ματίας Μάοθρερ και Σαμάνθα Κριστοφορέτι που είχε μιλήσει αποκλειστικά στο ertnews.gr τον περασμένο Μάρτιο.

Μαζί με τους διεθνείς εταίρους, η Ευρώπη ετοιμάζεται να παρατείνει τη ζωή του Διαστημικού Σταθμού για τα επόμενα χρόνια. «Το σπίτι μας στο διάστημα βελτιώνεται συνεχώς. Το εργαστήριο Κολόμβος της Ευρώπης λαμβάνει νέα επιστημονικά εργαλεία, εξαιρετικά γρήγορες συνδέσεις δεδομένων και εξωτερικές και εσωτερικές πλατφόρμες, που διατίθενται στο εμπόριο, για περισσότερους χρήστες. Αναβαθμίστηκε παράλληλα η ισχύς του Σταθμού με νέες ηλιακές συστοιχίες, ενώ η συμβολική ευρωρωσική συνεργασία στο διάστημα θα βοηθήσει στην επίδειξη αυτόνομων και σε πραγματικό χρόνο επιχειρήσεων telerobotic, που αποτελούν κλειδί για τις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη».

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος