Στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης-Επικρίσεις από τον Α. Νταβούτογλου

Κωνσταντινούπολη, Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου 

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναπαράγουν τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κυρίως τη φράση ότι δεν υπάρχει πλέον ο Μητσοτάκης για εκείνον. Ωστόσο υπάρχουν επικριτικά σχόλια της αντιπολίτευσης.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός του Ερντογάν και πρώην υπουργός Εξωτερικών, σε ανάρτηση του, απευθύνεται στον Τούρκο πρόεδρο:

“Αφού πορεύεσαι με «έντιμους και πολιτικούς με προσωπικότητα», δεν θα περιτριγυριζόσουν από τον Trump, που προσέβαλε τη χώρα μας. Δεν θα ήσουν τόσο ενθουσιασμένος να συναντηθείς με τον Biden, που  κατηγορεί το έθνος μας για γενοκτονία. Και δεν θα περίμενες στην πόρτα του Putin, που σκότωσε δεκάδες στρατιώτες μας».

Μιλώντας στο TRTHaber, ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Μπαχτσέσεχίρ, εμπειρογνώμονας για θέματα Ασφάλειας, Αμπτουλάχ Αγάρ, είπε ότι η Τουρκία δεν απείλησε ποτέ την Ελλάδα, «Με το ψέμα ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, ο Μητσοτάκης άφησε την Ελλάδα και το ‘Ε/Κ’ τμήμα της ‘Νότιας Κύπρου’ στο έλεος των ΗΠΑ. Μετέτρεψε την Ελλάδα σε κράτος ‘δια αντιπροσώπου’ ή το 51ο κράτος των Η.Π.Α. Αυτό είναι πολύ τρομερό για την Ελλάδα. Από την πλευρά της Τουρκίας, σημαίνει ότι οι υποθέσεις που σχετίζονται με την Ελλάδα θα γίνονται από εδώ και πέρα με τις ΗΠΑ». Ο Αγάρ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιδιώξει τη Μεγάλη Ιδέα με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Αυτή η φιλόδοξη επιδίωξη είναι εχθρική προς την Τουρκία», τόνισε.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι σύντομα ο τουρκικός στρατός θα ξεκινήσει επιχείρηση στα νότια σύνορα της χώρας και θα δημιουργήσει ζώνη χλμ 30χλμ πλάτους για να αποτρέψει τον κίνδυνο του ΡΚΚ.

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy σε ανάλυση για την  κλιμάκωση της έντασης Τουρκίας και ΡΚΚ αναφέρει ότι τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στην εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία.

«Με την Τουρκία να βιώνει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών και να αντιμετωπίζει κύματα δυσαρέσκειας κατά των προσφύγων, ο πρόεδρο Ερντογάν έχει μπροστά του τις δύσκολες κοινοβουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2023. Χρησιμοποιεί λοιπόν τις συγκρούσεις με τα ένοπλα Κουρδικά κινήματα για να βελτιώσει τη θέση του στο εσωτερικό και να εξασφαλίσει νέες πηγές επενδύσεων, ξένου συναλλάγματος και ενέργειας που μπορούν να τον βοηθήσουν να επανεκλεγεί.»

Για την αποτροπή απο την Ελλάδα των 590 παράτυπων μεταναστών 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αντιπολιτευόμενης εθνικιστικής Σοζτζού ‘το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας εμπόδισε τουλάχιστον 590 μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στα ύδατα της χώρας στο ανατολικό Αιγαίο από τη γειτονική Τουρκία με διάφορα πλοία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τ/Ακτοφυλακής, οι μετανάστες πιστεύεται ότι επέβαιναν σε πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη και τέσσερις φουσκωτές λέμβους, όταν εντοπίστηκαν και απωθήθηκαν πριν φτάσουν στα ελληνικά ύδατα σε μια σειρά ξεχωριστών περιστατικών. Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αριθμός αυτός ήταν η μεγαλύτερη μονοήμερη προσπάθεια μετανάστευσης φέτος.

Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι παράτυποι μετανάστες είχαν σταματήσει στις ακτές της Χίου και της Σάμου. Μετά το περιστατικό, αναφέρθηκε ότι οι παράτυποι μετανάστες επέστρεψαν υπό την επίβλεψη των τουρκικών αρχών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος