Ρωσία: Αναστέλλει τη συμμετοχή της στις επιθεωρήσεις πλοίων με ουκρανικά σιτηρά

Array

Η ρωσική αντιπροσωπεία που συμμετέχει από τις αρχές Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη στις επιθεωρήσεις πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά θα αποσυρθεί «για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα», ανακοίνωσε το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο (JCC), που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη αυτής της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφτηκε το καλοκαίρι. Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας. Το Σάββατο η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με αφορμή την επίθεση στον στόλο της στην Κριμαία. Στο μεταξύ διαπραγμάτευση με την Αμερική σε ρεαλιστική βάση, ζήτησε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο πυρ που άναψε η επίθεση στη Σεβαστούπολη, παρέδωσε η Ρωσία την συμφωνία για τα σιτηρά. Δεκάδες πλοία που προορίζονταν για την μεταφορά τους έριξαν άγκυρα κοντά στα στενά του Βοσπόρου, αναμένοντας νεότερα από τις προσπάθειες του ΟΗΕ να μεταπείσει την Μόσχα. Ήδη για τη στάση της δέχεται σφοδρές επικρίσεις από Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Κίεβο.

«Είναι ξεκάθαρα εξοργιστικό, θα εντείνει τον λιμό» ανέφερε σχετικά ο Τζο Μπάιντεν.

«Η Ρωσία να επιστρέψει στην συμφωνία για να επιτρέψει μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου να φτάσουν τα τρόφιμα στον κόσμο. Η ΕΕ θα παίξει το ρόλο της στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης» σημείωσε ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Πώς η Ρωσία μπορεί να είναι μέλος του G-20, αν εσκεμμένα προκαλεί λιμό σε αρκετές ηπείρους; Είναι ανόητο. Η Ρωσία δεν έχει θέση στο G-20» δήλωσε ο πρόσδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αλλά η ίδια δια στόματος Λαβροφ, και με αφορμή την πρόσφατη συμπλήρωση 60 ετών από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, καλεί την Ουάσιγκτον να επιδείξει ανάλογη με τότε υπευθυνότητα και συμβιβαστική διάθεση, για να αποκλιμακωθεί η ένταση. «Η διαφορά είναι ότι το 1962 Χρουστσώφ και Κένεντι βρήκαν τη δύναμη να επιδείξουν υπευθυνότητα και σοφία, ενώ τώρα δεν βλέπουμε ακόμα την ίδια προθυμία από την Ουάσιγκτον και τους δορυφόρους της» ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

«…Χθες έβαλαν εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο πείνας, σήμερα παριστάνουν τους έτοιμους για διαπραγματεύσεις. Κανείς να μην ξεγελαστεί», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Μάλιστα, επιμένει πως η επίθεση στην Σεβαστούπολη είχε στόχο την καταστροφή του Στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα. Και καθιστά σαφή την πρόθεσή της να κλιμακώσει την ένταση και εκτός Ουκρανίας. Εκτός από την ανάμιξη της Βρετανίας, ισχυρίζεται ότι τα εικονιζόμενα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν είχαν καναδικής τεχνολογίας σύστημα πλοήγησης. Τα βρετανικά μήντια που δημοσίευσαν τις σχετικές φωτογραφίες και τα βίντεο από την επίθεση γράφουν για μυστικό όπλο της Ουκρανίας.

Πηγές: ΕΡΤ1 – Επιμέλεια: Άννα Παπασωτηρίου, AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα: ΝΑΤΟ και ΟΗΕ καλούν τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών

Η Ρωσία επιπλήττει τις ΗΠΑ για τις δηλώσεις τους σχετικά με τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος