Στοιχεία για αρχαίες υβριδικές καμήλες βρέθηκαν σε ναό του Ιράκ

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται για την αποκατάσταση ενός ναού στο βόρειο Ιράκ που καταστράφηκε από το ISIS ανακάλυψαν στοιχεία για αρχαίες υβριδικές καμήλεςΟ ναός του Al-Lat, που χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., βρίσκεται στη Χάτρα, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ήταν κάποτε μια μεγάλη πόλη και πρωτεύουσα του Βασιλείου της Χάτρα.

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης μετά από πρόσφατες ζημιές, οι ερευνητές ανακάλυψαν κάτι απροσδόκητο σε μια ζωφόρο, μια προεξέχουσα διακοσμητική ταινία, πάνω από την είσοδο του ναού του Al-Lat. Το οριζόντιο έργο τέχνης της πέτρας φαίνεται να δείχνει καμήλες που προκύπτουν από το υβριδισμό δύο διαφορετικών φυλών. Η φωτογράφηση αυτών των καμήλων βοήθησε τους μελετητές να κατανοήσουν καλύτερα την αρχαία Χάτρα, ένα μικρό βασίλειο που συνορεύει με τη ρωμαϊκή και την Πάρθικη αυτοκρατορία.

 Το έργο τέχνης προσθέτει επίσης στα αυξανόμενα στοιχεία που έχουν οι ερευνητές για το πότε και πού εκτρέφονταν υβριδικές καμήλες. Προηγουμένως, οι μελετητές πίστευαν ότι διαφορετικοί τύποι καμήλων εκτρέφονταν συχνά σε τεράστιες αυτοκρατορίες. Αυτό το τελευταίο εύρημα δείχνει ότι αυτή η πρακτική ήταν πιο διαδεδομένη.

 Ο Massimo Vidal, αναπληρωτής καθηγητής στο Universidade degli Studi di Padova στην Ιταλία, δήλωσε: «Η εικόνα φαίνεται να μεταφέρει ένα συγκεκριμένο μήνυμα – την άμεση εμπλοκή του βασιλιά στην εκτροφή καμήλων, τη διαχείριση και τις πρακτικές υβριδισμού».

Οι ερευνητές είπαν ότι το έργο τέχνης προστέθηκε στο ναό κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας ανακαίνισης με επικεφαλής τον βασιλιά Sanatreq I και τον γιο του Abd al-Sami το 168 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αφιέρωσαν ξανά τον ναό στη θεά Λατ, καθώς και έστησαν αγάλματα σχεδόν σε φυσικό μέγεθος.

Προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη στην πέτρινη ζωφόρο έδειξε ότι απεικονίζει οκτώ αραβικές καμήλες, εκ των οποίων οι δύο είχαν δύο καμπούρες στη μέση. Η αραβική καμήλα έχει μια καμπούρα και αυτό το γρήγορο είδος είναι ιδανικό για μετακινήσεις ή ακόμα και αγώνες καμηλοδρομιών. Αντίθετα, η καμήλα με δύο καμπούρες είναι εγγενής στην Κεντρική Ασία και αυτό το ανθεκτικό είδος μπορεί να αντέξει τα μεγάλα υψόμετρα, τις χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και την ξηρασία.

 Όταν ο Vidal και οι συνάδελφοί του εξέτασαν πιο προσεκτικά το έργο τέχνης, παρατήρησαν ότι τα πρόσωπα και η μέση της γούνας της καμήλας, από ένα είδος που είναι γνωστό ως καμήλα με δύο καμπούρες, στην πραγματικότητα έμοιαζαν με ένα μείγμα της καμήλας με δύο καμπούρες και Αραβικός.

Αντί για μεγάλη απόσταση μεταξύ των καμπούρων, υπήρχε μόνο μια μικρή απόσταση – ένα χαρακτηριστικό που παρατηρήθηκε σε αυτές τις υβριδικές ράτσες καμήλων. Οι άνθρωποι βοσκούσαν καμήλες από τον πρώτο αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με τους παλαιότερους σκελετούς υβριδικών ζώων καμήλας που ανακτήθηκαν από τη ρωμαϊκή και την παρθική αυτοκρατορία.

Αυτή η πρακτική βοσκής χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια γιατί οδηγεί σε πιο δυνατά και ανθεκτικά ζώα. Και οι υβριδικές καμήλες μπορούν να φέρουν διπλάσιο φορτίο από μια αραβική καμήλα και περισσότερο από το διπλάσιο από αυτό που μπορεί να αντέξει μια καμήλα με δύο καμπούρες.

Παρά το μικρό του μέγεθος σε σύγκριση με τις γύρω αυτοκρατορίες, το Βασίλειο της Χάτρα ήταν ακόμα σε θέση να εισάγει καμήλες με καμπούρες μακριά από τις πεδιάδες της Κεντρικής Ασίας και να εκτρέφει καμήλες ως επίδειξη δύναμης.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος