Στόχος της Ρωσίας η ουκρανική αεράμυνα – Τι λένε στρατιωτικές πηγές στην ΕΡΤ

Array

Δεύτερη μέρα τρόμου στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να βομβαρδίζει και πάλι ενεργειακές υποδομές σε πολλές πόλεις, αφήνοντας χωρίς ρεύμα, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Τα μέλη του G7 αλλά και το ΝΑΤΟ προειδοποίησαν τη Μόσχα ότι θα υποστεί σοβαρότατες συνέπειες, αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά ή χημικά όπλα, ενώ παράλληλα η Συμμαχία διπλασιάζει τις δυνάμεις της στη Βαλτική. Ο Λαβρόφ εμπλέκει ευθέως τις ΗΠΑ στον πόλεμο και υποστηρίζει ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή για μια συνάντηση ΜπάιντενΠούτιν.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν και σήμερα οι μαζικές επιθέσεις με πυραύλους και drones καμικάζι οι επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας οι οποίες στόχευαν κυρίως τις μοναδες παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κώστας Ονισένκο.

Αυτή η κατάσταση προκάλεσε πολλαπλά προβλήματα στις ουκρανικές αρχές ενώ αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλουν προσπάθειες για δεύτερο εικοσιτετράωρο προκειμένου να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση. Οι αρχές κάνουν δραματική έκκληση στους πολίτες για λελογισμένη χρήση του ρεύματος, κυρίως τις απογευματινές ώρες ενώ σε αρκετές περιοχές κόβεται το ρεύμα ορισμένες ώρες.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο σήμερα ήταν μεταξύ άλλων η Βίνιτσα, το Ζαπορίζια, το Λβιβ και άλλες.

Στρατιωτικές πηγές, μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησαν ότι οι επιθέσεις πρόκειται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα και έχουν ως στόχο την αποκάλυψη των σημείων όπου βρίσκεται η ουκρανική αεράμυνα και την εξάντλησή της. Ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν ότι στόχοι των Ρώσων μπορεί να αποτελέσουν γέφυρες και φράγματα σε όλη τη χώρα.

Στόχος της Ρωσίας η ουκρανική αεράμυνα – Τι λένε στρατιωτικές πηγές στην ΕΡΤ
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Μπαράζ επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις – Στα καταφύγια οι κάτοικοι, τεράστιες καταστροφές  

Δεύτερη μέρα του εφιάλτη στο Κίεβο μετά το μπαράζ επιθέσεων της Ρωσίας. Οι κάτοικοι σε κάθε άκουσμα σειρήνας κατεβαίνουν στο μετρό που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο.

Όπως αναφέρει κάτοικος της πόλης: «είναι τρομοκρατία. Συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι ασφαλής στο σπίτι, ακόμη και όταν δεν έχεις σημαντικές εγκαταστάσεις γύρω σου».

Σε πάρκο στην Λβιβ, που δέχτηκε νέα επίθεση το πρωί, παιδιά τραγουδούν τον ύμνο της Ουκρανίας. Μόλις έχουν σταματήσει να ηχούν οι σειρήνες.

«Αυτά συμβαίνουν. Θάνατος αμάχων, απειλές κατά αμάχων και τεράστια, τεράστια καταστροφή ενεργειακών εγκαταστάσεων κατά μήκος της χώρας, για να γίνει η ζωή των πολιτών όσο δυσκολότερη μπορεί» δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Πλήγματα συνεχίζει να δέχεται και η Ζαπορίζια. Όμως οι Ουκρανοί στρατιώτες συνεχίζουν τις προσπάθειες αντεπίθεσης.

Οι τελευταίες επιθέσεις του Πούτιν είναι σημάδι της αδυναμίας του υποστηρίζει ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Το ΝΑΤΟ προγραμματίζει ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής την επόμενη εβδομάδα, διπλασιάζει την ναυτική παρουσία στη Βαλτική μετά τα σαμποτάζ στους αγωγούς Νορντ Στριμ και συζητά την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας..

Αυτό ήταν και από τα αιτήματα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στην τηλεδιάσκεψη του G7. Απέκλεισε και πάλι οποιοδήποτε διάλογο με τον Πούτιν.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική στήριξη και στεκόμαστε ξεκάθαρα στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί» τονίζεται σε ανακοίνωση της G7.

Πάντως το Κρεμλίνο σπεύδει να προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περίπτωση που βοηθήσουν περαιτέρω την Ουκρανία, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορεί την Ουάσιγκτον πως έχει ήδη εμπλακεί στον πόλεμο. Καθιστώντας μάλιστα δύσκολη την πιθανότητα μιας μελλοντικής συνάντησης του Ρώσου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν.

«Μου φαίνεται πως οι ΗΠΑ συμμετέχουν εκ των πραγμάτων στον πόλεμο εδώ και αρκετό καιρό» ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

έες προσπάθειες μεσολάβησης φαίνεται να κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Πέμπτη θα συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Δυστυχώς, η κατάσταση επιδεινώνεται όσο ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας παρατείνεται. Και όσο συνεχίζεται η λύση είναι όλο και πιο δύσκολη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η πιθανότητα να εμπλακεί η Λευκορωσία στον πόλεμο, με αφορμή τις δηλώσεις του Λουκασένκο έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στο Κίεβο. Ουκρανοί στρατιώτες κάνουν ασκήσεις κοντά στα σύνορα, την ώρα που και το ΝΑΤΟ και οι ηγέτες του G7 προειδοποιούν το Λευκορώσο πρόεδρο να σταματήσει να συνεργάζεται με τον Πούτιν.

Η Σύνοδος του G20 και η πιθανή συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν 

Στις 15 Νοεμβρίου θα γίνει στην Ινδονησία η συνάντηση της Ομάδας των 20 πλουσιότερων και ταχέως αναπτυσσόμενων χωρών με τους Μπάιντεν και Πούτιν να έχουν δηλώσει συμμετοχή. Δεν έχει προς το παρόν προγραμματιστεί συνάντηση, όμως οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στον ίδιο χώρο για περίπου δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ: «εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν μια συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν, θα το εξετάσουμε», πράγμα που σημαίνει ότι η Μόσχα αφήνει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου. Μάλιστα, αργότερα, η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ είπε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε διάλογο σε όλα επίπεδα, π.χ. σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Κατηγόρησε όμως την Ουάσιγκτον ότι όσο προωθεί το ουκρανικό «καθεστώς», τόσο πιο δύσκολο είναι να βρεθεί λύση. Κατά την απάντηση Ζελένσκι μέσω Telegram, συζητήσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μπορούν να γίνουν με άλλο ένοικο στο Κρεμλίνο.

Ένας άλλος διπλωματικός δρόμος είναι αυτός που περνάει από την Άγκυρα, δεδομένου ότι ο Ερντογάν ήταν αυτός που ανέλαβε δράση και για να επιτευχθεί η συμφωνία για τα σιτηρά. Την Πέμπτη, ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πούτιν στην Αστάνα και στην ατζέντα βρίσκεται και το θέμα της Ουκρανίας.

Πηγή: ΕΡΤ1, Ζέτα Κονταξή, Κλειώ Νικολάου – Ανταπόκριση: Κώστας Ονισένκο

Σχετικά Άρθρα: G7: Θα στηρίξουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί

Ζελένσκι σε G7: Δώστε μας αρκετή αεράμυνα να σταματήσουμε τη ρωσική απειλή

Γενς Στόλτενμπεργκ: Tο ΝΑΤΟ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος